Närkontakt med aliens, J. Allen Hynek och kategorisering inom ufologi.

Ufo-fenomenet är stort! Det finns oräkneliga vittnesmål, teorier och bevis / motbevis. För att lättare navigera i ufo-världen har man delat in vittnesmål och påstådd kontakt med aliens i olika skalor och nivåer. Man har till och med delat in attityd och inställning till ufo-fenoment i olika grader. I dagens inlägg ska vi undersöka dessa skalor och indelningar. 🙂

”Närkontakt” eller ”close encounter” är inom ufologin termer som delar in kontakt med ufon och aliens i olika kategorier. Terminologin skapades av J. Allen Hynek 1972.

Skalan är som följande nerifrån och upp:

Nocturnal Lights: att man ser mystiska ljus på himlen på håll. Något att skryta med på fester möjligen men inget som impar jättemycket på den som vill ha starka bevis…

Daylight Discs: Ufon som ses på dagtid och vanligen är runda eller ovala.

Radar-Visual: är ufon som dokumenterats på radaravläsning. Inte ett hundraprocentigt bevis men definitivt mer handfast än de första två.

Close Encounter of the First Kind: Vittnesmål av ufon på mindre än 150 meters avstånd där åtminstone vissa detaljer av farkosten kunnat urskiljas.

Close Encounter of the Second Kind: detta är när ufot påverkar omgivningen på ett tydligt sätt. Kanske genom att ens bil oförklarligt stannar, strömmen går, avtryck kan ses på marken efter farkosten, vittnen blir sjuka eller på andra sätt påverkade. Kanske inte så kul att uppleva men definitivt en bra historia när man återhämtat sig 😉

Close Encounter of the Third Kind: är när man får träffa en alien, humanoid eller robot som verkar vara passagerare eller piloter på ett ufo.

Med tiden har Hyneks skala utvidgats av andra. Dessa nytillkommna kategorier är inte lika etablerade och används inte i lika stor utsträckning som Hyneks grundskala.

”Close Encounter of the Third Kind” har fått dessa underkategorier:

A: En alien blir sedd men endast inne i sin farkost.
B: En alien blir sedd både utanför och innanför sin farkost.
C: En alien ses nära farkosten.
D: En alien blir sedd i ett område där ufon rapporterats men är för närvarande inte vid sin farkost.
E: En alien ses men på en plats där ingen ufo-aktivitet rapporterats.
F: Ingen alien eller ufo syns till alls men vittnet upplever ändå någon form av kommunikation med något utomjordiskt.

Man har även lagt till fyra grader på Hyneks ursprungliga närkontaktskala:

Close Encounter of the Fourth Kind: Detta är när en människa blir kidnappad av ett ufo eller av aliens.

Close Encounter of the Fifth Kind: När en alien och en människa kommunicerar.

Close Encounter of the Sixth Kind: När en människa eller ett djur dör i samband med en ufo-incident.

Close Encounter of the Seventh Kind: skapelsen av ett barn som är hälften människa och hälften alien.

Det finns också fem olika nivåer av ufo-tro. Alltså en skala som delar in vilken attityd man har till ufo / alienmysteriet:

Första graden: Då tror man så starkt på utomjordingar att man VET att de finns. Man sväljer också alla vittnesmål och rapporter med hull och hår.

Andra graden: Tror att utomjordingar finns men kan även se på rapporter om dem med ett skeptiskt öga och bortförklara de alltför otroliga berättelserna som synvillor, etc.

Tredje graden: Tror på möjligheten av utomjordingar och ufon men vill ha starka bevis för det. Annars tror de hellre att rapporter om dem bottnar i något naturligt. De flesta ufologer ser sig som tredje graden.

Fjärde graden: Skeptiker som inte tror på några rapporter men skulle kunna omvändas vid något riktigt obestridbart bevis. Vidsynt skeptiker typ.

Femte graden: Oresonlig. Skulle inte tro att aliens finns om det så var en alien själv som sa det till dem.

Personligen skulle jag nog se mig som mellan grad två och tre 🙂

Dessa skalor och uppdelningar är olika sätt att försöka få ordning på ufofenomenet. Jag tycker det är ganska intressant och kan kanske hjälpa ufologer att hitta samband mellan olika vittnesmål. Men samtidigt tror jag det är bra att se varje händelse som unik för att inte missa viktiga detaljer…

Vad tror ni?

Var befinner du dig på skalan av ufo-tro?

12 svar

 1. Jag tillhör nog fjärde graden, skeptisk men beredd att ändra mig om jag fick se bevis. Fast jag har faktiskt sett något oidentifierat en gång. Har jag berättat om det? Något kyrkklockformat, neonlila delvis genomskinligt på flera meters avstånd. Jag vet fortfarande inte vad det var, men jag gissar att det var någon form av utebelysning. Fast säker kan man ju aldrig vara… 🙂

  • Hahaha utebelysning eller utomjordisk farkost… 😛 Ibland är det svårt! 😀
   Men ja, fjärde graden är en bra inställning 🙂 Jag vill nog bara så gärna tro att det finns aliens att jag blir lite mer lättövertygad bara därför. haha XD
   Det gör allt mer spännande! 😀

   • Ja, spännande och mystiskt är bra. 🙂 Fast en sak om det jag såg – vi åkte förbi där ganska ofta under flera år vid samma tid på kvällen osv, och jag såg aldrig det där klockformade ljuset mer. Så vem vet? 🙂

   • Ah förstår, ja det gör det ju definitivt riktigt spännande och mystiskt 🙂

 2. Jag tänkte på filmen E:T 😮 Rymden är spännande och läskig på samma gång.

 3. Jag har läst om tre tjejer i 21-23 års ålder fått barn med tre utomjordingar, en varsin utomjording. Som dom verkar vara ihop med och deras barn är uppe med sina pappor i farkost som mammor har svårt att få träffa sina barn. En av tjejerna hade fått 4 barn och den andra 2 barn, tredje 4-5 barn.

 4. Min tro på utomjordingar är mer baserad på logik skulle jag säga. Om man tänker på hur stort universum är, hur många galaxer det finns och hur många stjärnor i varje galax och alla planeter som måste finnas då det oftast finns en eller flera stjärnor runt varje planet och även planeter som inte är i omloppsbana runt en stjärna utan glider omkring lite som de vill, så tycker jag att det måste finnas liv någon annanstans än på denna planet. Även om det bara är bakterier så tycker jag att det borde finnas. Annars vore det konstigt och även tråkigt att denna planet är den enda.

  Om någon avancerad utomjordisk civilisation har besökt oss eller till och med finns bland oss nu vet jag inte, men jag tvivlar på det på grund av avstånden i rymden, men jag hoppas att vi har blivit besökta och även blir besökta av utomjordingar nu.

  I mina tidigare inlägg för flera år sedan när jag började läsa denna blogg kan det ha låtit på mig som att jag var första graden, men jag är egentligen mellan 2 och 3:e graden, som du. Jag vill tro att vi har blivit besökta av utomjordingar, men samtidigt vill jag ha riktiga bevis på det.

  • Håller med! Att tro att vi är de enda levande i universum känns absurt. Vad det gäller ufo fenomet så håller jag med om att det känns svårt att tro på med tanke på avstånden i universum. Nu tror jag mer på att ufo fenomen kommer ur besök från andra dimensioner och parallella världar faktiskt 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: