Sagan om Törnrosa (+ Magics youtube kanal)

Dags för en ny sagostund! I dagens inlägg undersöker vi sagan om Törnrosa och tolkar symbolerna och budskapet i den 🙂

*Magic slår sig ner vid en lägereld med en stor, vacker gammal bok*
Ja, *harkling* det var en gång en kung och en drottning som efter många års önskan äntligen fått en liten dotter. De bjöd in till en stor fest för att fira. De bjöd bland andra kungarikets kloka gummor. Det fanns 13 stycken (bara tretton?) men eftersom kungen bara ägde tolv guldtallrikar fick bara tolv gummor komma.
De gav prinsessan gåvor som skönhet, dygd, rikedom, osv. (Kunde de inte ha gett henne styrka, självständighet och en lyckad karrär? 😉 )
Mitt under presentstunden dundrade den trettonde gumman in. Hon var arg över att hon inte blivit bjuden, så hennes present var en förbannelse. På prinsessans femtonde födelsedag skulle hon sticka sig på en spinnrocks slända och falla död ner.
Som tur var fanns det en klok gumma kvar som inte hunnit ge sin gåva än. Hon mildrade förbannelsen så att prinsesan inte skulle dö utan istället falla i en hundraårig sömn (yay?).

Kungen gjorde allt för att alla spinnrockar i kungariket skulle försvinna. Men när det väl var dags för prinsessans ödesdigra födelsedag bestämde sig kungen och drottningen för att resa bort. De lämnade den stackars prinsessan ensam i slottet tillsammans med en spinnrock! (Good thinking there…) Prinsessan gick runt och utforskade slottet, lyckligt omedveten om sin förbannelse, då hon stötte på en gammal kvinna som satt och spann. Hon ville prova att spinna och stack sig direkt. Hon somnade ögonblickligen och kungen och drottningen, som just kommit hem, somnade också. Faktum var att alla på slottet föll i sömn. Runt om slottets väggar började törnrosor växa tills hela slottet var täckt. Många prinsar (som hört rykten om den vackra, sovande prinsessan) försökte bryta sig genom buskaget men lyckades inte. Men när hundra år hade gått förändrades de vassa taggarna till blommor. En prins kom förbi och gick in. Han såg den vackra prinsessan och kunde inte låta bli att kyssa henne (Creepy! Sovande kan inte ge sitt medgivande ju!) Prinsessan och hela kungadömet vaknade och prinsessan och prinsen levde lyckliga i alla sina dagar osv, bla, bla, bla…. ni vet. 😛

Det där är bröderna Grimms version i stora drag.
Bröderna Grimm hittade inte på sagan. De bara återgav en saga som innan förts vidare muntligen. Orginalhistorien skrevs av Charles Perrault i Histoires ou contes du temps passé 1697. Han baserade i sin tur historien på ännu tidigare sagor. Man brukar säga att den tidigaste Törnrosa-liknande berättelsen går att hitta i Perceforest (en fransk poetisk historiersamling i sex böcker) som skrevs mellan 1330 och 1344.

Så det många versioner. Men för enkelheten så håller vi oss till Grimms version i detta inlägg. 🙂

Låt oss titta på några av symbolerna i Törnrosa.

1. De tolv inbjudna, kloka gummorna kan ses som symboler för de tolv stjärnbilderna. Deras gåvor kan ses ur en astrologisk synvinkel som ett tecken för att prinsessan kommer ha alla stjärnbildernas egenskaper. Att det just är den trettonde gumman som för med sig olycka kan ses som en biblisk referens. Det var den trettonde vid bordet som förådde Jesus.
2. Spinnrocken är en av de största symbolerna i historien. Spinnrockar har genom tiderna varit väldigt förknippade med tidens gång. Redan i grekisk mytologi hittar vi moirerna, tre gudinnor som bokstavligen spann människornas öden. (Gudinnan Clotho spann, gudinnan Lachesis fångade tråden och gudinnan Atropos klippte av tråden och gjorde därigenom människorna dödliga.) Därför kan man se spinnrocken som en symbol som både skapar och tar liv.
3. Man kan tolka själva stickandet på sländan som en symbol för menstruation och prinsens ankomst som en metafor för prinsessans sexuella uppvaknande. Den gamla kvinnan som prinsessan möter kan ses som en symbol för att föra vidare de kvinnliga hemligheterna.
4. De taggiga rosenbuskarna som växer upp runt slottet kan ses som en symbol för prinsessans sätt att skydda sig innan hon är redo att träffa en make.

Hmm. Tydligen handlar allt om sex jämt 😛

Jag har alltid tolkat Törnrosa som huvudsakligen en varning för okunskap.
I berättelsen försöker Törnrosas föräldrar skydda henne genom att hålla världens faror hemliga. Eftersom hon aldrig fått lära sig att spinnrockar är farliga så går hon också och petar på en. Budskapet är att man inte kan skydda någon från världen genom att undanhålla information om hur den ser ut. Istället ska man informera och lära sina barn om deras verklighet så att de är rustade att handskas med den.

Vad tycker ni om berättelsen?

Hur tolkar ni den?

 

Jag vill också berätta att jag börjat bli aktiv på youtube igen! 🙂 Gjorde bland annat en vlogg om min resa till Malmö härom dagen. Se den om ni vill och prenumurera gärna på min kanal 🙂

4 svar

  1. Jag är faktiskt dålig på att tolka symboliska berättelser, så jag har ingen alternativ tolkning. När jag var yngre tyckte jag faktiskt bara att Törnrosa var ganska läskig (det där med den trettonde gumman/häxan). Och det där att sticka sig låter ju inte heller trevligt. Fast det är säkert som du säger att det handlar om sex. Förr kanske det var det enda riktigt viktiga. Att växa upp och lyckas fortplanta sig innan man dog.

  2. Din analys är spännande och rolig. Att diskutera symboler är en av de saker som gör läsupplevelsen rikare. Särskilt när det görs på ditt sätt – kunnigt och lättsamt.
    Ellington

    • Tack så jättemycket 🙂 Det gör mig så glad att höra 🙂 Håller med. Analysering av symboler gör det roligare att läsa. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: