Myten om Eldorado

Jag gillar tanken på försvunna platser och skatter. De får världen att kännas större och fylld av äventyr som väntar på att upplevas. I dag ska vi prata om Eldorado, en mytomspunnen plats i Sydamerika vars rikedomar lockat många expeditioner och upptäcksresanden genom tiderna. 🙂

När de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet var de helt: ”Wow! GULD!” *hjärtögon* när de såg Inkarikets skatter. De började fantisera om ännu större rikedomar. Tänk om det fanns en stad, ett berg eller rent av en hel sjö fylld av guld? Genom dessa fantasier föddes myten om Eldorado. Historier började spridas om att en kung eller hövding varje år badade i en sjö endast iklädd guldpuder som en del av en ritual. Efter doppet offrade hela folket ännu mer guld till gudarna som de slängde i sjön. Man kallade denna sjö för Eldorado vilket på spanska betyder ”den förgyllde.”

Men är Eldorado verkligen bara en fantasi? Eller finns det sanning bakom den guldtäckta konungen och hans dopp? Finns det en sjö fylld av guld som bara väntar på att upptäckas? 🙂

Många har genom tiderna tagit myten om Eldorado på allvar. Kanske för att den (som alla bra lögner) är byggd på vissa sanningar. Det finns flera källor som vittnar om att det faktiskt förekom en badande guldtäckt hövding i ritualer bland Muiscafolket i Columbia. Det var en slags initionsrit när en ny hövding tog makten. Medan han badade slängde folket guldföremål i vattnet. I Muiscafolkets områden fanns flera sjöar som räknades som heliga och som man slängde offergåvor i. Den som förknippats mest med guldritualen är Laguna Guatavita.

1545 gjordes ett försök att tömma sjön på vatten i jakt på guld. Försöket var inte så värst lyckat. Vattenytan sänktes med bara några meter och man lyckades bara ta upp lite guld. 1580 gjordes ett nytt försök. Då lyckades man sänka vattenytan 20 meter och få upp en hel del guldföremål och smycken som skickades till kung Filip II av Spanien.
1898 gjorde en brittisk expedition ytterligare ett försök. De började tömma sjön genom en tunnel, men leran som blev kvar stelnade och blev så hård att det inte gick att fortsätta undersöka botten. Fail!
1965 bestämde Colombias myndigheter att Laguna Guatavita skulle vara en skyddad plats enligt lag. Att försöka tömma bort det vatten som är kvar för att leta efter guld är nu olagligt.

Men sökandet efter Eldorado har inte bara skett i anknytning till Laguna Guatavita. Myten om Eldorado har också förknippats med en sjö kallad Parime som skulle finnas i Guyana. 1595 gav sig Sir Walter Raleigh hoppfullt ut för att hitta sjön och Eldorado. Han såg dock Eldorado snarare som en stad än som en hög guld nedslängt i sjön. Han hade läst ett vittnesmål av en man kallad Juan Martinez som beskrev hur han tagits till en stad av guld. Men Juan hade haft ögonbindel på färden och kunde därför inte säga exakt var staden låg.

Sir Walter Raleighs sökande efter Eldorade misslyckades tyvärr och i hans fotspår följde många fler misslyckade expeditioner. Nuförtiden räknas både Eldorado och sjön Parime som påhittade platser. Vissa geologer anser dock att Parime kan ha funnits i det förflutna men att den har torkat ut.

Vad tror ni?

Finns Eldorado?

Borde vi arrangera en ny expedition och fortsätta sökandet efter guldet? 😉

14 svar

 1. Jag visste nästan ingenting om Eldorado mer än namnet, så det var jätteintressant att få veta mer. Om nu Juan talade sanning vet man ju ändå inte om staden verkligen var av guld. Det kan ju ha varit något annat som såg gult ut, kanske i solljuset? Men det kan mycket väl ha funnits massor av guld i Sydamerika på den tiden. Härskande klasser brukade ju samla in massor av värdesaker på bekostnad av sina underlydande.

  • Tack, roligt att du gillad inlägget 🙂
   Ja, precis, han kan ju ha uppfattat det som guld även om det inte var det. Eller så var det det. 🙂
   Det är verkligen fascinerande att fundera över 🙂

 2. Detta hade jag ingen aning om alls men det är mycket intressant 🙂 Men jag är av den uppfattningen att låta det ligga kvar . Men manar till mycket funderingar 🙂

 3. Det finns mycket med de sydamerikanska kulturerna som är spännande. Inca och Aztekerna hade välordnade samhällen, stora städer och goda kommunikationer. De hade inte uppfunnit hjulet utan brevbärarna sprang i trappor i bergen. Många av deras riter var vad vi skulle kalla grymma. Människooffer ska ha varit vanligt, och det ska ha räknats som ett privilegium att låta sig offras.
  Ellington

 4. Hej Magic…
  Det kanske går att göra ett par dykningar
  i sjön. Det skulle vara guld värt? 😉
  Men det lär väl vara förbjudet kanske.
  Kul historia ändå.
  Men vill man ha Eldorado
  så finns en bilmodell från Cadillac
  som heter så. Inte så snygg men…
  Går att åka i. ☺️

  Mvh Jörgen

  • Hahaha ja, vem vet vad några dykningar på rätt ställe skulle kunna ge en för fynd 😉
   Åh just det haha XD när jag sökte på bilder till inlägget fick jag upp många foton av den bilen haha XD

 5. Ja, detta guld… Människan är girig. Tråkigt att dessa högt stående kulturer blev plundrade av europeerna. 😛

  MVH Morgan

 6. Jag tror att El Dorado finns, men tror att eftersom den skulle i så fall tillhöra Perus ursprungsfolk är det upp till dem att leta fram den eller inte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: