20 tips på när du får önska dig något enligt gamla och nya skrock!

Det är aldrig fel att önska sig något. Men när har man egentligen chansen? I dagens inlägg ska vi titta på MASSOR av gammal och ny skrock om när det är okej att önska sig saker så ni inte missar någon möjlighet när tillfället dyker upp. 🙂

1. Om du ser en stjärna falla så får du önska dig något. Denna idé kan spåras tillbaka till hednisk tro i Egypten och Grekland där man trodde att fallande stjärnor tydde på att gudarna såg ner på jorden och tog emot önskningar.
Gudarna: ”Låt oss kasta ner lite stjärnor så folk fattar att vi har öppet” ^^

2. Gaffelbenet (även känt som wishbone) är ett y-format nyckelben hos många fåglar. Detta ben kan man dra i från två håll och den som får den största biten när benet går av får önska sig något. Den magiska laddningen i gaffelbenet kan spåras tillbaka till Etruskerna, en forntida italiensk folkgrupp. De trodde hönor kunde spå framtiden. Därför sattes hönor i ringar som var uppdelade efter alfabetet. Mat lades ut och man skrev upp bokstäverna hönorna åt vid. Sen togs bokstäverna till prästerna för tolkning. När de hönorna slaktades tog man vara på gaffelbenen och lade ut dem i solen för att torka. Sen kunde folk komma och ta på dem och önska sig saker. Romarna fångade upp dessa ideér men gjorde sin version där man drog i varsin ände av gaffelbenet. En tradition som ju lever kvar än idag.

Clara Bow önskar sig lite romans med hjälp av ett gaffelben i filmen It ovan.

3. Om du ser att din vän har en ögonfrans på kinden så ska du be vännen gissa vilken kind den ligger på. Om hen gissar rätt så får den önska sig något.
Ett annat skrock säger att en fallen ögonfrans ska läggas på baksidan av handen och sen slängas över axel medan man önskar något. Men om ögonfransen fastat på handen så går inte önskan i uppfyllelse.

4. Enligt ett brittiskt skrock från mitten av 1800-talet så fick man önska sig något om ens väg korsades av en vit häst. Ett liknande skrock säger att man ska räkna alla vita hästar man ser (man får bara räkna varje häst en gång) när man kommit upp i hundra får man önska sig något. Hmm, jag ser inte särskilt många vita hästar i min vardag. Räknas google bildsök? 😉

5. Nyckelpigor är starkt förknippade med önskningar. Enligt vissa räcker det med att det landar en på din hand för att du ska få önska något. Enligt andra krävs det att du säger något i stil med: ”Nyckelpiga, nyckelpiga, flyg hem. Ditt kök brinner och dina barn bränns”. Önska något, blås lätt på nyckelpigan och om den flyger blir din önskan sann. Men jag vet inte…. är det verkligen rätt att skrämma upp den stackars pigan på det sättet? 😉

6. När det står 11:11 på digitalklockan får du önska dig något eftersom det talet anses vara magiskt laddat.

7. Om det ringer i ena örat så ska man be en kamrat gissa om det är i höger eller vänster samtidigt som man önskar sig något. Om personen gissar rätt kommer ens önskan gå i uppfyllelse.

8. När du har en pepparkaka i handen ska du slå / trycka på den på mitten. Om du har tur delas den i tre delar och då får du önska tre saker. En önskan för varje bit. Men önskningarna går bara i uppfyllelse om du är tyst tills alla bitarna är uppätna!

9. Hittar du en fyrklöver får du önska dig något.

10. Om du lyckas blåsa bort alla frön från en maskros i ett blås får du önska dig något.
Denna tradition har sitt ursprung på 1800-talet när folk brukade använda maskrosor för att ta reda på om deras kärlek var besvarad. Om alla frön blåstes bort var känslorna besvarade. Om några frön var kvar var känslorna obesvarade eller osäkra.

11. Kasta en sten i vattnet, önska dig något innan den första ringen på vattenytan försvunnit och din önskan blir sann.

12. Spotta på den sista vagnen av ett tåg samtidigt som du önskar dig något. Då slår det in.
*Sj ringer Magic och klagar: ”Sånt där får du inte sprida ut! Du får vi massa spott att tvätta bort ju!*

13. Gå till en kyrkogård, doppa din hand i en behållare med klart vatten och önska dig något.

14. Om du står på en sten som är så tung och stor att den inte kan flyttas från sin plats kan du önska dig något.

15. Släng en gammal rostig spik över huvudet och önska dig något. Men se för allt i världen till att ingen står bakom dig och får spiken i huvudet!

16. Om du önskar dig något och håller tyst samtidigt som du äter en frukt eller grönsak du aldrig tidigare testat så slår din önskan in.

17. Om du hittar en sten som är klyven i två halvor ska du sätta samman halvorna, kasta dem över din högra axel och önska dig något.

18. Om du ser ett hölass ska du säga: ”Load of hay, load of hay, give me the wish I wish today.” (eller en snygg svensk översättning jag inte lyckades få till 😉 ) Om du sen låter bli att se på hölasset igen slår din önskan in.

19. På en fredagsmorgon ska du sätta lite salt och peppar på ett lökskal, bränna skalet och önska dig något.

20. När du blåser ut ljusen på din födelsedagstårta så ska du önska dig något. Lyckas du blåsa ut ljusen på första försöket bli önskan sann.

För 7 år sedan skrev jag ett inlägg om den enklaste formen av magi: att önska. Att fokusera sina tankar och sin tro på att önska är en magisk handling. Det finns kraft i önskningar även om inte alla tekniker för att få önska känns lika magiska så som pepparkakan och digitalklockan…. Hehe ^^; Ni kan även läsa om önskebrunnar HÄR

Några andra ord på vägen: Önskningar gjorda på våren har större kraft och chans att slå in. Enligt de flesta källor får man inte berätta sina önskningar för andra. Då slår de inte in.
Varje gång du önskar något gott för någon annan blir du välsignad med lycka själv och om du önskar något ont får du otur.

Lycka till med era önskningar!

Tror ni på sånt här?

14 svar

 1. Hej Magic…
  Jag tror att så länge man är god och visar
  att man har ett stort hjärta så har man
  nåt som många inte har.
  Men som de många trots allt någon gång
  kanske önskar att de hade?

  Mvh Jörgen

 2. Kul och intressant inlägg som vanligt. 🙂 Jag kände till flera av de här men har nog inte tänkt på dem på länge. Trevligt att bli påmind. Tyvärr tror jag inte på något av det här. Livet har lärt mig att önskningar sällan går i uppfyllelse. Men det skadar definitivt inte att försöka och hoppas i alla fall. Apropå det där när det ringer i öronen – finns det inte också en föreställning om att om det ringer i vänsterörat så ljuger någon om en och om det ringer i högerörat så talar någon sanning om en? En gång fick jag ett starkt intryck av att någon pratade om mig. Kanske var det något som var sant, för det ringde i mitt högra öra då. Tyvärr blev inte resultatet till min fördel, kan jag lägga till. 🙂

  • Tack! Kul att du gillar inlägget! 😀 ❤
   Ja, det är ändå härligt med sånt här skrock. Man kan ju lika gärna fortsätta önska och hålla hoppet uppe 🙂
   Åh jag har inte hört det där om när det ringer i öronen men det var intressant. Jag ska komma ihåg det och tänka på det nästa gång det händer mig 🙂
   Intressant med din starka känslan av att någon pratade om dig. Jag tror verkligen att såna där känslor man får kan stämma.

 3. Trodde att det här med ”gunga tvilling” skulle vara med xD

 4. 11:11 ja – vad säger du om min väninna som födde sin son den 11/11 2011?

 5. Det finns en annan som man kan önska sig och klippa ut den och sätta upp den på kylskåpet och ha tålamod i några år. Hon som jag känner satte upp en bild på en bänksoffa och efteråt så har hon köpt en sån bänksoffa och sen ett ruckel hus som hon satt upp på kylskåpet och 3 år senare så har hon köpt en sådan ruckelhus!

  • Ah, det är lite som en sån där vision board. Det borde jag också blogga om. Det är en intressant teknik 🙂

   • Om önskningar ska gå i uppfyllelse så får man väl ta och pusha på dem lite. Det är väl kanske det som en sån där vision board handlar om. Eller är jag alldeles för ”omagisk” nu?

   • Nej, jag tror du har rätt i. Det är definitivt en del av varför vision boards funkar 🙂

 6. Roligt och intressant inlägg 😀 ska börja räkna vita hästar! jag är redan på 1:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: