Konspirationsteorier om jultomten

Jultomten är framför allt förknippad med presentgivande och julglädje. Men det finns faktiskt en hel del mer mörka teorier om jultomten som anser att han egentligen personifierar ren ONDSKA! 😮 I dagens inlägg ska vi undersöka två konspirationsteorier om vår rödklädde, skäggige vän (?). Ni vet, för att få igång julmyset 😉

1. Jultomten är egentligen djävulen! WTF?!

Denna teori är väldigt spridd på nätet. Enligt den så distraherar jultomten folk från att fira julens sanna mening; Jesu födelse. Detta är ju på sätt och vis sant… Julen handlar för det mesta mer om fest och julklappar än om religion. Tomten kan lätt ses som en symbol för den allmänna frånvaron av religiöst fokus vid jul. Men måste han vara djävulen för det? Jag kräver fler bevis.
*Magic tittar på ordet ”Santa” och en skrämmande upptäckt slår henne*
Om man kastar om bokstäverna i ”Santa” blir det ”Satan!” OMG! GAHHHHH! *Flippar ur, välter granen och sätter glöggen i halsen*

Haha, detta är faktiskt ett argument vissa kristna konspirationsteoretiker använder på fullt allvar. Men för en som inte tror på djävulen så känns det mest skrattretande. ^^ Santa Claus har ju dessutom fått sitt namn från Saint Nicholaus som definitivt inte var någon illvillig typ utan ett helgon. Ni kan läsa mer om honom HÄR.
Ett annat argument är att jultomten klär sig i rött vilket ju är djävulens favoritfärg. (Helvetet är rött av all eld, ni vet ^^) Men ja, jag tror bara detta kommer från folk som är avundsjuka på tomtens coola klädstil. Men jag kan ju ha fel.
Vad tror ni? 😉

2. Tomten brukade vara ett monster som åt barn! Ahhhh!!! 😮

Enligt vissa har jultomten ett mörkt förflutet. Han brukade bryta sig in hos familjer och äta upp deras barn. Men som tur var träffade han en dag en helig man som tvingade honom att istället gå och dela ut presenter till alla barn. Detta fick han göra varje år och så småningom hade han helt vant sig av med sin kannibalistiska diet och blivit den gladlynta tomte vi känner idag.

Denna teori har sina rötter i tysk folktro. Där kan man hitta rödklädda manliga små varelser kallade ”tomtin”. De var skogsandar och betjänade nästan bortglömda hedniska gudar så som Nacht Ruprech och Schwartz Peeter. Tomtin var brutala, läskiga typer som attackerade folk och slog ihjäl dem och drack deras blod. Nach Ruprech sades resa runt på vintern och dela ut gåvor till sina anhängare. Men de som inte tillbad honom blev dödade av tomkin. (Ehhh, jag har en känsla av att jag snarare minskar än ökar julstämningen med årets julinlägg^^)

När kristendomen kom försökte man ersätta fokuset på Nach Ruprech med att fira Saint Nicholas vid jul. Men då började folk tro att Tomkin fick ny anställning och blev istället Saint Nicholaus hjälpredor. De slutade mörda folk och istället förhörde de barn på deras kunskaper om kristendomen. Om barnen svarade fel så slogs de med käppar av tomkins och stenades med kolbitar av Saint Nicholaus. Efter denna hemska misshandel så drack tomkins blodet från barnens sår.

Ehm… yay för julen? 😮

Som ni märker finns det en hel del rysliga legender som med tiden försnällats. Slutresultatet har blivit vår klassiska jultomte. (Tomkin kan vara ursprunget till de nu flitiga och leksaksbyggande tomtenissarna).

Så tomten kanske inte är djävulen men snäll har han inte alltid varit heller. Bäst att ge honom rikligt med gröt i år så vi inte väcker hans vrede ^^;
Hoppas ni får en fin och mysig jul och försök att inte tänka på blodrickande tomtar alltför mycket 😉

Vad anser ni om dessa mörkare sidor av tomten?

8 svar

 1. God jul! Jag hade gärna sett lite snö men det kan man ju inte styra.

  Morgan

 2. Kul att du skrev teorin om djävulen jag bad om & den andra var väldigt intressant oxå

 3. God jul! Jag undrar om Krampus har något att göra med de mer otrevliga aspekterna du nämner här? Kanske från ett annat land? Jag hade aldrig hört att någon ansåg att tomten/St Nicholaus var samma som djävulen. Religiösa fanatiker? Tråkigt. St Nichalaus verkar ju ha varit en väldigt snäll man, i alla fall för den tiden. Jag gillar namnet för att både min pappa som bland annat hette Clas och min morfar, Nils, hade namn som kom från just Nikolaus. Jag hade till och med funderat på att låta det bli ett av min sons namn, men det fanns så många andra som jag behövde få med.

  • Ja, genom Krampus lever ju den mer mörka aspekten av tomten kvar. Det är egenlogen väldigt kusligt hur Krampus följer med och straffar de barn som inte skött sig.
   Jo, St Nichalaus har jag bara hört positiva historier kring.
   Det är ett fint namn verkligen och versionerna av det men förstår, det är så klurigt med namn och man kan ju inte lägga till hur många som helst 🙂
   God jul du med! 🙂

 4. Har också hört att tomten har en bror som är elak, och att det är brodern som äter barn, eller var det föräldrarna han åt? Haha minns inte men han ska visst lukta godis och av någon anledning så haltar han

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: