Spöktimmen, witching hour och farliga nattimmar

Uttrycket spöktimmen fascinerade mig redan som liten. Det lät så spännande att det fanns en timme på natten då spöken och andra övernaturligheter kom fram. 🙂 Motsvarigheten till spöktimmen på engelska är witching hour. I dagens inlägg ska vi undersöka folktron kring dessa begrepp. 🙂

Att natten är djupt förknippad med övernaturliga fenomen är nog egentligen inte så konstigt. Hallå! Det är mörkt! Läskigt!
Förr trodde man att onda väsen härskade över natten men att gryningens ljus drev undan dem.

En vanlig tanke i folktro är att alla tider och platser som innebär en övergång från ett tillstånd till ett annat (övergången till ny dag vid midnatt, vägskäl och nyårsafton) är magiska och kritiska ögonblick. Därför har midnattstimmen blivit känd som spöktimmen. En tid då spöken och andra väsen är starka och även den rätta tiden för att sluta ett kontrakt med djävulen (detta är dock inget jag rekommenderar ^^) .

I engelskspråkiga länder har midnattstimmen blivit känd som ”Witching Hour”. Namnet kommer av att man ursprungligen trodde att häxor samlade kraft från fullmånen under midnattstimmen.
Men med tiden har uttrycket börjat gälla alla nätter och inte bara då det är fullmåne.
Enligt vissa står ”Witching Hour” för midnattstimmen men enligt andra källor gäller det tiden mellan 3 och 4 på natten eftersom det inte var några katolska gudstjänster då. Detta är dock ganska bortglömt i modern tid. Jag har också sett exempel där ”Witching Hour” har placerat vid 2 på natten.

Vissa paranormala utredare och troende anser att hemsökelser främst sker mellan 00.00 och 03.00 på natten. Man tror att psykiska vibrationer löper amok under dessa timmar och att slöjan mellan olika världar är som tunnast då. Kanske ligger det något i att övernaturliga fenomen är starkare vid vissa tidpunkter på dygnet än vid andra…

Vad tror ni om spöktimmen?

Ser ni fram emot Halloween? Då kommer ett extra läskigt inlägg upp här! 🙂

11 svar

 1. Intressant inlägg och väldigt fina bilder. 🙂 Själv har jag, som lider av sömnproblem, varit vaken så många gånger både till efter midnatt, och faktiskt hela natten, så jag vet att det spöklika dyker inte upp efter midnatt. För mig känns det lite läskigt här i vårt nya hus alltid när det är mörkt, eller rentav när jag är ensam hemma, under dagtid.

  • Tack så mycket 🙂
   Jobbigt med sömnproblem. Förmodligen så kommer dessa spökteorier lite från rädsla för mörkret. När det blir mörkt tidigt på vintern så är det ju rätt kusligt redan på kvällen och eftermiddagen. ^^;;

   • Ja, det kan det verkligen vara 🙂 Och jag är säker på att folktron kring spökerier och annat övernaturligt kommer sig av rädsla för mörkret.Våra förfäder hade ju inget elektriskt ljus och kände inte till vetenskapliga förklaringar heller. Men spännande för oss att fundera över.

   • Sant. Mörkret har en förmåga att sätta igång fantasin. Ibland läskigt mycket ^^;

 2. Hej Magic!
  Det kan vara sant detta. Vi människor är ju kända
  att på nåt sätt alltid söka oss till gränserna, i både
  vad som är rent möjligt att utföra men dels också
  var vi som individer är?

  Ibland trippar vi på gränsen mellan liv och död,
  ibland genom händelse eller att vi inte ens vet om det.
  Jag tror faktiskt vi går in i en annan fas då vi känner oss en aning svagare under nattens timmar. Våra sinnen blir
  liksom skarpare pga att vi inte riktigt har full kontroll
  i mörkret.
  Minnen finns kvar i väggarna på dagen också.
  Men vi observerar dem mer med mörkrets närvaro?

  Mvh Jörgen

  • Gillar verkligen den teorin. Tror det stämmer. Mörkret påverkar oss väldigt mycket.
   Vi går definitivt in i en annan fas under natten. Och kanske gör det oss i vissa fall mer känneliga för att uppfatta
   övernaturliga saker. Spännande 🙂

 3. Om man är öppen för övernaturliga krafter så kan man som jag uppleva det vid 00.00 och även mellan 03.00 och 04.00, och till med medium på tv säger också 03.00 så lägg er innan 00.00 och somna fort!

  • Intressant att du faktiskt känner av det vid de tiderna. Jag är nog inte så känslig själv för är ofta vaken då utan att märka något..
   Men spännande att de som är mer mediala faktiskt påverkas 🙂

 4. Hmm förlåt om jag inte fattar men det är ju olika tider i olika delar av världen. Om man reser med flyg tex kan man då uppleva 2 spöktimmar på ett dygn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: