Vargens symbolik och sagor om vargar

*Magic ylar för att åkalla alla vargälskares uppmärksamhet*
I dagens inlägg ska vi undersöka vad vargen har kommit att symbolisera inom mytologi, religion och folktro. Vi kommer också titta på några klassiska sagor och historier om vargar 🙂

Vargar är ofta dödsgudars följeslagare inom mytologins värld. Till exempel så var Oden inom nordisk mytologi ursprungligen endast en dödsgud och hade följe med vargarna Gere och Freke som livnärde sig på de döda.
Men Oden hade inte en bra relation till alla vargar för det. Fenisulven var en ond figur som hölls bunden. Men vid världens undergång (Ragnarök) slet den sig loss, slukade solen och slogs med Oden.

Att vargen är en symbol för ondska och farlighet är vanligt. Under antiken såg man vargen som ett spökdjur och man trodde att man kunde tappa talförmågan bara av att titta på en den.

Men det finns mer positiva kopplingar också. Enligt aztekisk mytologi så är den ylande vargen dansens gud.
Inom grekisk och romersk mytologi var vargen helgad åt krigsgudarna Ares / Mars och symboliserade mod. Om man såg en varg innan en strid så sågs det som ett omen för att man skulle segra.

Det fanns också en mer lugn sida av vargen. I ett flertal myter från norra Kina ammar och fostrar varghonor människobarn.
I en historia från romersk mytologi hittas tvillingarna Romulus och Remus av en varghona som ammar dem som ni kan se på bilden under.

Inom kristendomen förknippas vargen med djävulen, ondska, list, grymhet och kätteri. Precis som djävulen smyger omkring och lurar på Herrens skara av troende så smyger vargen runt och hotar fårflocken. Djävulen (eller vargen) är ständigt redo att förtära de troendes själar (eller fårens kött) .
Man trodde även att vargen födde sina ungar på våren när det åskade vilket var en direkt referens till Lucifers fall från himlen. Han föll från Guds skara under knallar och brak när världen ännu var ny.

Men trots de negativa associeringarna kring vargen hade många helgon föje med vargar. Det blev då en metafor hur de kunde tämja det farliga och vilda. Den helige Franciskus tämjde vargen Gubbio till exempel. Andra vargtämjande helgon är Wilhelm av Vercelli, Hervé och Philibert av Jumiéges.
Sen fanns det vissa helgon som förknippades med vargar trots att de inte lyft ett finger för att tämja nån. Istället berodde kopplingen till vargen på att helgonen hade namn så som sankt Wolfgang eller sankt Lupus.

Vargar har även förknippats med häxor och trollkarlar. De användes som riddjur eller så kunde de trollkunniga förvandla sig till varg.

En klassisk historia där vargen symboliserar fara och död är fabeln ”Pojken och Vargen.” Historien anses vara skriven av fabeldiktaren Aisopos som levde mellan 620 f.Kr-560 f.Kr. Historien handlar om en pojke som är fåraherde. Han är väldigt uttråkad och ropar att en varg attackerar fårflocken bara för att få uppmärksamhet. Folk kommer springande redo att agera hjältar och blir riktigt arga när ingen varg syns till. Pojken gör detta gång på gång på gång. Men så kommer plötsligt en riktig varg! Pojken ropar på hjälp men ingen kommer eftersom de tror han ljuger igen. Sensmoralen är att en lögnare inte blir trodd även då hen talar sanning. Från denna historia har vi uttrycket ”Ropa inte varg” när man tycker någon ger falskt alarm.

En annan historia med moralkaka är ”Tranan och vargen.” I den sätter en varg ett ben i halsen. Han säger till alla djur som går förbi att han ska belöna dem rikligt om de hjälper honom att få loss benet. En trana ser ner i vargens stora gap och böjer sig in och plockar bort benet. Men sen när hon ber om sin belöning säger vargen att det får räcka som belöning att han inte åt upp henne… Fult gjort!
Moralen är att löften folk ger då de är i nöd och är desperata efter hjälp sällan gäller då allt återigen är bra.
Det finns även vissa versioner där vargen faktiskt äter upp tranan vilket visar att man inte bör hjälpa vem som helst då de kan hugga en i ryggen.

En annan känd sagovarg finns naturligtvis i Rödluvan. Där är vargen återigen en antagonist. Vargen är den farliga främligen som lurar den lilla flickan Rödluvan, leder henne fel, käkar upp hennes mormor och bara beter sig allmänt oskönt… ^^ Jag ska skriva ett eget inlägg om den sagan snart 🙂

Ordet ”varg” är ett så kallat noanamn för ulv. Noanamn gav man hemska saker eftersom man trodde att farlig kraft satt i sakers sanna namn. (Ungefär som när folk i Harry Potters värld säger ”du vet vem” om Voldemort).
Jag tror att om jag någon gång skaffar hund så ska jag referera till den som en ”ulv.” Det låter mycket coolare att säga:
”Ja, vi ska bara ut på en ulvpromenad”
”Var förvarar ni ulvmaten?”
”Jag ska bygga en ulvkoja”
”Ja, när jag fick Fluff var han bara en ulv-valp”
”Jag funderar på att lämna av Fluff på ett ulvdagis om dagarna” osv. 😉

Trots alla negativa symboler kring vargen så ser jag den ändå som en positiv symbol. Vargen är ett starkt och magiskt djur. Inom drömtolkning förknippas vargen ofta med det otämjda och vilda inom oss vilket ju kan vara både positivt och negativt. Men jag tror att ifall vargen kommer till en i en dröm eller på annat sätt visar sig för en i ens vardag så ska man ta det som ett gott tecken för den styrka man bär inom sig.

Vad är era tankar om vargen?

Detta inlägg är tillängnat Jordan som jag just haft några roliga dagar med då hon besökte mig! 🙂 Lycka till med din vargtatuering!

12 svar

 1. Jag ser vargen som något positivt, men jag älskar nästan alla djur, så det kanske inte betyder så mycket. Förresten har jag skrivit en novell om en varg, en modern version av Rödluvan och vargen och där visar jag mina sympatier för vargen.

 2. Du har den bästa bloggen!✨ Älskar att kika in här! Ikväll hade jag tre nya inlägg att läsa, tjoho

  • åh tack så jättemycket! 😀 Det var verkligen en humörhöjare att logga in och se din kommentar 🙂 Blir så glad att du gillar min blogg! 🙂

 3. min kraftdjur är varg

 4. Vargar är de bästa djuren, haha.de är ståtliga och väldigt smarta. Hatar att folk ger vargen falska rykten, visst de äter upp våra får o sånt ibland men om man tänker efter så är det vårt fel. Om det kom en skällande hund o tryckte upp dig i ett hörn, hade du då låtit den typ dödat dig eller hade du skyddat dig? Och fåren, det är vi som släpper dom på vargrevir så… Och folk tänker oftast inte på att hundar ursprungligen är en varg, de kan skjuta vargar hur som helst men om det hade gäller hundar så nej…
  Haha, får kanske ta och kalla mina hundar för ulvar, ikväll ska jag gå på ulv-promenad. Ska f*n säga det till morsan sen XD *nu går jag på ulv promenad*
  Det finns ju många berättelser om pojkar som vuxit upp med vargar och kan sen prata med dom o sånt, som i djungelboken o en bok serie, typ vargbröder eller något sånt heter den.

  • Vargar är underbara. Och de följer ju bara sin instinkt när de fångar får. Det är upp till oss människor att skydda våra får bättre.
   Hahaha hur reagerade din mamma på din ”ulv promenad””? 😀
   Ja, det är intressant med idén att vargar tar hand om människobarn. Undrar om det hänt på riktigt? 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: