Ed och Lorraine Warren: spök och demonjägare

Man kan inte ha en spökvecka utan att ta upp två av de mest omtalade paranormala utredarna någonsin: Ed (1926-2006) och Lorraine Warren (1927—). De har under femtio år utrett ca åttatusen fall! Yikes! Däribland fallet med den hemsökta dockan Annabell. Låt oss undersöka detta spännande utredarpar närmare!

Ed och Lorraine ovan.

Både Ed och Lorraine föddes i Bridgeport, Connecticut och möttes som tonåringar.
Ed hade haft paranormala upplevelser sedan han var barn. Han såg anden efter familjens döda hyresvärdinna och även anden av en nunna (hans pappas syster) som sa åt Ed att hans dröm om att bli präst inte var den rätta vägen för honom. Ed var nämligen ämnad att utföra mer arbete än vad 100 präster kunde göra.

Lorraine insåg från tidig ålder att hon var klairvoyant. När hon och hennes klasskamrater på den katolska skolan planterade ett träd så fick Lorraine en stark vison av trädet som fullväxt. Hon berättade detta för en nunna, som tyckte det hela lät märkligt och av någon anledning syndigt. Därför skickades Lorraine bort på en bönhelg (usch, vad hemskt att äta bönor en hel helg… ah, jaha! Det var talade böner det gällde! Eheh)
När Lorraine var 16 träffade hon Ed och visste på en gång att han var den hon var ämnad att vara med. När de var 18 år gifte de sig.
Båda drogs åt att arbeta och studera det paranormala och demonologi. Vartefter tiden gick blev de mer och mer kunniga och började ge paranormala konsultationer och föreläsa på universitet.
De byggde upp en stor samling av paranormala inspelningar och ockulta föremål som de har samlat i ett museum.

När Ed och Lorraine undersökte ett fall brukade Ed intervjua klienterna medan Lorraine använde sin klariovanta förmåga för att känna in vad det var för krafter som störde. Hon kunde alltid avgöra omedelbart om det är en ande eller en demon.

Ett av deras mest kända fall är den demoniska dockan Annabell. En ung kvinna fick en docka som tycktes röra sig av sig själv. Kontaktförsök gjordes med dockan och ägaren fick veta att den innehöll anden av en liten flicka. Det blev dock snart tydligt att det var något betydligt hemskare i dockan….
Jag har bloggat i detalj om Annabell HÄR.

Ett annat känt fall utspelade sig på United States Military Academy i West Point. I en militärbostad hände märkliga saker. Bäddade sängar revs upp, saker försvann och dök upp oförklarligt. Lorraine gick runt i bostaden och kunde känna av och berätta en hel del saker om folk som bott där tidigare. Någon ande kunde hon inte hitta och drog slutsatsen att spöket gömde sig. Men Lorraine återvände senare för att gå in i en slags trans för att bättre kunna söka fram anden.
I transtillstånd fick hon kontakt med en man från 1700-talet som kände stor sorg över att ha blivit anklagad för ett mord. Militären hade frikänt honom från anklagelsen men han var inte säker på att det verkligen gällde. Han snodde saker för att uppmärksamma alla på hans lidande. Lorraine förklarade för honom att han inte behövde känna sig skyldig mer. Att ingen anklagade honom för något, att det var dokumenterat att han var oskyldig och att extremt lång tid gått. Lorraine sa åt mannen att gå in i ljuset och förlorade snart kontakten. Ingen kunde dock hitta något om att en man (som stämde in på Lorraines beskrivning) hade tjänat i området. Men hemsökelserna avtog helt.

Ed och Lorraine handskades alltså både med spöken och demoner. Faktum är att Ed är en av ytterst få vanliga personer som har erkänts som demonolog av den katolska kyrkan.
Demoner bekämpade de med böner och excorcismer med hjälp av katolska präster. Spöken (som de anser är vilsna själar bundna till platsen där de dog) hjälper de över till andra sidan så de kan få frid.

Ed och Lorraine tror att man omedvetet kan råka dra till sig demoniska attacker om man leker med mörka, ockulta krafter eller om man befinner sig i en riktigt extrem negativ och dålig sinnestämning. Ed och Lorraine är själva katoliker men anser att alla människor som tror på någon slags Gud vandrar rätt väg.
Detta är såklart bara deras tro och teorier och inga fakta. Det finns inga bevis för att de har rätt men det är intressant att veta deras synesätt. Själv tror jag inte att det finns ”en rätt väg” eller att man måste tro på Gud. Jag tror det finns mycket i tillvaron vi ännu inte förstår och att vi försöker tolka dessa fenomen baserat på vår religiösa / kulturella bakgrund. Det övernaturliga i vår tillvaro är alldeles för skugghöljt ännu… Men kanske en dag så vet vi och förstår mer av världen och slutar kalla händelser ”övernaturliga” och ser dem istället som helt ”naturliga”.

Många tror på Ed och Lorraine men många kritiserar dem också och anser att deras bevis inte håller. De har många foton och videor men har låtit få analyseras eftersom de vill värna om sina klienters privatliv. Men detta gör det också onekligen svårt att se dem som riktiga vattentäta ”bevis”. Många av deras fall har alternativa förklaringar. Så som bluffande offer eller psykisk sjukdom hos personerna som sagt sig vara besatta av demoner. Vissa av offrens upplevelser är också misstänkt lika naturliga fenomen så som hypnagoga hallucinationer (upplevelsen av känslointryck som skapas av hjärnan när man vaknar).

Det är naturligt att två så kända paranormala utredare skulle dra till sig bluffmakare och personer som felaktigt tror sig vara med om övernaturliga händelser. Men det kan mycket väl finnas en del korn av sanning bland Warrens alla tusentals fall….

Vad tror ni?

Imorgon fortsätter spökletarveckan! Missa det inte!

5 svar

 1. bra det här.

 2. Hej, ska dela med mig av en nyligen inträffad kuslig historia som hände mig när jag genom att läsa en bok kände närvaron av en demonisk energi.

  Innan jag berättar vidare så vill jag påpeka att jag sett många olika demonfilmer, ibland riktigt skräckinjagande men aldrig någonsin upplevt någonting märkligt eller övernaturligt som en följd av detta.

  Jag hade köpt en bok som heter: Werewolf: A True Story of Demonic Possession, av Ed Warren, Lorraine Warren, William Ramsey.

  Jag är själv skeptisk eftersom jag vet att man kan inbilla sig men jag lovar, styrkan i denna upplevelse var för stark för att kunna vara inbillning.

  Under de dagar som jag läste boken så började jag gradvis känna närvaron av en mörk och tung ”energi”. Det var så tydligt att denna energi var en utomstående främmande energi som trängde sig på.

  Jag har aldrig i hela mitt liv känt en sådan, hur ska jag säga, lågvibrerande energi. Den var så totalt befriad från allting som kan förknippas med någonting positivt, så obehagligt tung och mörk. Som om hela mitt energifält skulle fyllas med gyttja eller något.

  Denna närvaro trängde sig på och jag började gradvis KÄNNA (inte höra) ett slags ”morrande” i min energi. En slags känsla som trängde sig på och när jag ”släppte fram” denna känsla, detta ”morrande” så trängde sig denna tunga, mörka, obehagliga energi på med en styrka så det kändes som jag gradvis började drivas till vansinne. Energin kändes i huvudet med en sådan obehaglig styrka att det kändes som den lite smått började ta kontrollen över mig.

  Jag fick omedelbart göra tre saker:

  1. Markera tydligt och klart att jag vill inte ha någon kontakt med någon demonisk energi.
  2. Kasta boken i soptunnan utan att läsa klart den.
  3. Rena min energi genom att visualisera kärleksfull energi.

  Dessutom: Glömma allt som har med demoner att göra och fokusera på roliga saker.

  Under någon vecka efter detta har jag varit onormalt rädd, i bland skräckslagen utan anledning och känt mig illa till mods men börjar nu känna mig normal igen.

  Bara jag skriver detta så kan jag svagt känna av ”närvaron”, så måste nu när jag skrivit färdigt måste jag fokusera på ljusa och glada saker.

 3. Det kommer aldrig att bli ”naturligt”, det blir för alltid övernaturligt och har alltid varit det varje gång så länge människor har funnits och fortsätter med det, jag är medveten om det. 👻💀👽🤡🕴

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: