Spökletande och paranormala utredningar genom tiderna

Yay! Då kickar vi igång spökjägarveckan med lite allmänt info om att jaga spöken. Vi ska prata om den första kända spökjakten och hur undersökandet av det paranormala utvecklats genom tiderna och fram till idag 🙂

Tron på liv efter detta och andar har förekommit genom hela mänsklighetens historia mer eller mindre. Fynd från Stenåldern visar hur viktiga begravningsceremonier var, vilket tyder på att folket hade ett andligt perspektiv på tillvaron. Man la ofta vackra saker hos den döda som förmodligen var tänkta att komma till användning i nästa tillvaro.
Jag tror att eftersom människor i alla tider sörjt de döda så har steget till att vilja kommunicera med bortgånga vänner aldrig varit långt bort.

Den första riktiga spökjakten som finns dokumenterad skedde 100 år e.Kr då filosofen Athenodoros Cananites undersökte ett hemsökt hus i Athen. Spöket i detta hus sägs ha sett ut som en skäggig gammal man och roat sig med att skramla med kedjor. Dagens klichéebild av spöket som håller i tunga kedjor kan mycket väl ha sitt ursprung i denna tidiga spökjakt.

I och med kristendomens genomslag kvävdes de flesta idéer om andekontakt. Man förklarade allt sådant som djävulens verk.
Men trots kyrkans stränga ögon så kan man hitta ett tidigt exempel på medial kontakt på 1500-talet.
Astrologen och alkemisten John Dee (1527-1608) kommunicerade med änglar genom olika mediala bekanta. Men John kanske var lite väl naiv ibland. Ett av hans medier, Edward Kelly, verkar ha varit en ganska lurig typ som ibland lät änglarna säga saker som skulle gynna honom. Till exempel så var det en ängel som föreslog att Edward och John borde ha affärer med varandras fruar…

Men egentligen är det först på 1800-talet som paranormala undersökningar satte igång på allvar. Major Edward Moor undersökte hemsökelser och skrev om det i sin bok ”Bealings Bells” som kom ut 1841.
Bokens stora fokus var oförklarligt klingande klockor på Great Bealings House.
Edward Moor var väldigt vetenskaplig i sitt undersökande och försökte noga utreda om klingandet var bluff. Men hans slutsats blev att det var något övernaturligt på gång. Yay!

Men de som verkligen drog till sig allmänhetens uppmärksamhet för utredningar av spökerier var Fox-systrarna.
Katy, Maggie och Leah Fox började 1848 höra konstiga knackandet och ljud. Efter ett tag började det kännas som om det fanns en intelligent tanke bakom dessa läten. Genom att bestämma att olika knackningar betydde olika saker kommunicerade de med knackaren. De fick veta att han blivit mördad och att hans kropp låg begravd i systrarnas källare. Man ska också ha hittat mänskliga ben där.

Systrarna Fox blev genom detta väldigt kända och började turnera runt som medier.
Senare erkände några av systrarna att allt hade varit bluff men tog sedan tillbaka sina ord. De flesta tror numera att allt var uppgjort och inget övernaturligt hade skett på riktigt. Tråkigt! Men tack vare systrarna ökade intresset för det paranormala ännu mer och de spelade en viktig roll i spiritualismens framväxande.

Spiritualismen är alltså tron på att det går att kontakta andar och 1855 kallade man spiritualismen för en ny religion.
Nu bildades många spökutredande organisationer så som ”The Spiritualist Association of Great Britian” 1872 och ”the Council for Psychic Studies” 1884.

Efter att tiden gått så har spökutredningar blivit mer och mer teknikfokuserade.
Man använder sig av olika mätinstrument för att kanske fånga upp sånt som inte ses eller hörs med ögon och öron.
Fokuset på teknik började med den paranormala utredaren Harry Price (1881-1948). Han ville att hans utredningar skulle vara så vetenskapliga som möjligt och använde sig av elektriska klockor, kameror och teleskop. Han mätte elektrisk laddning och temperaturskillnader. Om man verkligen kan känna av något omateriellt, andligt på detta högst materiella sätt är en annan diskussion. Men jag tror ändå att det går eftersom andar rör sig i gränslandet mellan vår värld och det okända…. 🙂

Skulle ni vilja vara med vid en paranormal utredning?
Jag skulle inte tveka en sekund.

Missa inte inlägget imorgon! Ses!

2 svar

  1. Jag skulle nog vilja vara med vid en paranormal utredning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: