Shapeshifters, hamnskiftare och konsten att byta utseende

Jag fick ett önskemål för ett tag sedan (läs när dinosaurierna fortfarande vandrade på vår jord) som jag nu ÄNTLIGEN ska blogga om! Ämnet är shapeshifting och att byta form på magisk väg.
Vi kommer prata om formbyte inom mytologi, sagor och folktro.
Häng med! 🙂

Magiska idéer om att människor och djur skulle kunna ändra form till något annat går att spåra tillbaka till antiken och finns i alla kulturer mer eller mindre. Som ni kommer märka så är det vanligast att byta form till olika djur, monster eller byta kön.

Ursprungligen var det oftast en gud som gjorde det möjligt för någon att förändra sin form. Men genom historien har det blivit vanligare att häxor, trollkarlar eller något föremål (vanligen något form av klädesplagg) hjälper till.
Till exempel så kunde varulvar behöva sina människokläder för att kunna bli sig själva igen. De som däremot ville bli varulvar kunde använda ett vargskinn för att förvandla sig.

I folktro från Färöarna, Skottland och Irland kan man hitta så kallade Selkies. De är hälften människa och hälften säl. De kunde fångas i sin mänskliga form om någon gömde deras magiska skinn. På det sättet tvingade många män selkiekvinnor att gifta sig och leva på land i gamla legender.
Men så fort Selkiekvinnan hittade sitt skinn återvände hon till havet och lämnade sin familj.

Fombyten kan ske av alla möjliga anledningar. Ibland förvandlar sig guden eller människan av fri vilja.
Enligt folktro från indianfolket Navajo så kunde trollkunniga ta på sig djurskinn för att förvandla sig och bli lika snabba som djuren skinnen var från.
Shamaner förvandlade sig ibland till djur för att kunna resa till underjorden (dödsriket).
Andra förvandlade sig för att luras. Som Guden Loke i nordisk mytologi.

Att häxor som skulle åka till sina speciella möten kunde förvandla sig var en vanlig tro i Europa. Oftast gjorde häxorna om sig till katter, vargar, kor, harar, ugglor eller fladdermöss.
(Jag förstår alla djuren utom kon. De andra djuren är relativt diskreta men en ko?!?! Den är ju kolossal..)

Ibland blir någon förvandlad till något annat som en förbannelse eller som ett straff. Varulvar och nattmaran är ett bra exempel på ofrivilliga förvandlingar.

Den grekiska gudinnan Artemis förvandlade hjälten Actaeon till ett rådjur efter att han tjuvtittat på henne i badet (inte okej!) och som rådjur blev han uppäten av sina egna jakthundar..

Gudinnan Athena förvandlade den dödliga kvinnan Arachne till en spindel eftersom gudinna var svartsjuk på att Arachne vävde så fint. Men tji fick Athena! För även som förvandlad fortsatte Arachne spinna vackra nät 😉

Ett klassiskt exempel från sagornas värld går att hitta i Skönheten och Odjuret. Odjuret gör en älva arg och blir som straff förvandlad till ett monster.

Att byta kön är vanligt inom mytologi. Gudarna förvandlade sig eller klädde ut sig till det andra könet för att lura andra eller för att komma ur knepiga situationer.

En ganska lustig grekisk legend berättar om Tiresias som en dag hittade två ormar på vägen. De höll på att para sig. Av någon anledning blev Tiresias väldigt upprörd av detta och satte sin käpp mellan dem (pryd?). Men så fort han gjorde det förvandlades han till kvinna. Det gick dock ingen nöd på Tiresias som gifte sig och skaffade barn. Men så en dag hittade Tiresias två nya ormar som parade sig och satte återigen ner käppen mellan dem. Då blev han man igen.
Guden Zeus frågade honom senare vem som njöt mest av sex. Kvinnor eller män. Svaret blev kvinnor. 😀

Varför har vi varit så fascinerade av idén av att byta form genom tiderna?
En symbolisk tolkning av formbytande är att vi har förtryckta sidor av oss själva inom oss. En varulv står till exempel för någon som förtränger sin djuriska sida.

Att drömma om att byta form ofrivilligt kan stå för att man känner sig tvingad att vara någon man inte är. Alternativt att man har sidor inom sig som man inte tycker om men som ändå kommer fram.
Om man gillar att förvandlas till något annat i en dröm så står det för en positiv förändring eller utveckling av den egna personligheten.

Förvandlingar har nog också fascinerat för att det är ett sånt bra upplägg för att skapa dramatik i historier. Det kan skapa spänning, oväntade twistar och förväxlingar.

Det finns många gamla sagor om män och kvinnor som tvingas gifta sig med en ful eller monstruös partner som senare förvandlas till en vacker prinsessa eller prins på bröllopsnatten. Dessa historier kan ha varit ett sätt för människor att hantera ångesten av att tvingas ingå arrangerade äktenskap. Sagorna sände budskapet att även om man inte kände en dragning till sin partner i början så kunde det komma med tiden. Sagorna beskrev en situation där attraktionen kom efter bröllopet. Sorgligt nog är ju verkligheten sällan som sagor….

Så det var lite om att ändra form. 🙂

Om ni kunde förvandla er till vad som helst vad skulle ni välja?

Jag skulle gärna vilja testa att flyga och skulle därför välja någon form av fågel.

På tal om formbyte… (skamlös självreklam om 3 sekunder, 2 sekunder, 1 sekund) I min övernaturliga komedi webserie Magikonsult så har formbyte haft en stor roll i handlingen. Läs min serie HÄR.

14 svar

 1. Förvandlas till en blomma om man är förföljd av ett ond varelse!

 2. Har alltid velat vara en katt så det är helt klart det jag hade valt att förvandla mig till ^^

  • Hej Rebecka Klang!
   Åh ja katter är underbara! Bra val! 😀

   • Hejsan!

    Finns det inte något som heter ”Varkatt”? En människa i katthamn. Det hade varit intressant. Låter ju lite snällare än varulv, även om katter kan ha vassa klor 😉

    Morgan

   • Varkatt har jag hört om. Ja, det är människor som precis som varulvar kan bli stora kattdjur. Kanske något för mig att blogga om. 🙂 Tack för tips 🙂

 3. Jag älskar både vargar och fladdermöss, så jag vill bli en varg med fladdermusvingar! ❤ ❤ ❤

 4. Jag vill förvandla mig till en enhörning!

 5. Jag skulle vilja förvandla mig till en katt, såklart! Katter är fantastiska djur!

 6. Jag skulle vilja förvandla mig till en hyena! Älskar hyenor och har en tatuerad på ryggen! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: