Traditioner och magi kring snögubbar

Dags för ännu ett julinlägg! 🙂
I dag ska vi prata om folktro och magi runt snögubbar och dess historia. Coola typer med andra ord 😉

Snö är ett väldigt skulpteringvänligt material. Så det är inte långsökt att förmoda att snögubbar byggts så länge människor haft kramgo snö.
Den första bevarade teckningen av en snögubbe är en hemsk antisemitisk karikatyr från ”Book of Hour” från 1380. Tydligen skyllde europerna pestens utbredning på judarna och det var därför bilden gjordes.

Snöfigurer var runt renässansen (ca 1400-1600) ofta ett sätt för konstnärer att skapa seriösa mästerverk. Rätt coolt (haha ”coolt) att skapa konstverk i snö men sorgligt också… Jag menar, de smälter ju!

En tidig snöfigursrelaterad händelse är det så kallade ”Miracle of 1511”. Befolkningen i Bryssel gjorde en vinter över 100 snöfigurer runtom staden. Åh, det låter väl trevligt? Alla går samman och leker! Nja, snöfigurerna var inte av den oskyldiga sorten. Snöfigurerna var bland annat inbegripna i sexuella situationer (tydligen gick det rätt hett till^^). Många snömänniskor (som var gjorda för att likna en riktig person) blev raserade för att de inte var omtyckta. Politiska budskap förmedlades hit och dit genom snöskulpturerna och stämningen var med största säkerhet allt annat än ”lekfull”…

Det finns några andra snöfigurer som gått till historien.
Som den jättelika snökvinnan ”La statue la Résistance, par Falguiére” som skapades av Félix Bracquemond 1870 (ovan). Ett gäng uttråkade soldater utanför Paris började leka med snö. Kasta snöbollar och bygga. Félix Bracquemond måste verkligen ha bitits av inspirationsguden för han började göra en enorm naken kvinna i snö. Alla som såg henne var grymt impade. Vi har tyvärr bara teckningar kvar idag. Och hur Félix än försökte så ansåg hans konstkritiker aldrig att han lyckades överträffa den fantastiska snöskulpturen i sina andra verk…. Stackarn!

En annan klassisk snöskulptur är ”The Snow Angel” av Larkin Mead. Det var nyårsafton 1856 när Mead skapade en ängel av snö i Brattleboro, Vermont. Ingen såg honom göra den och många fann den så vacker att de trodde den skapats av en riktig ängel. Ängeln (som ni kan se en teckning på ovan) gav Larkin Mead väldigt bra publicitet och hjälpte hans konstkarriär åtskilligt. Så där ser ni, att bygga en snögubbe kan förändra ens liv 😉

Men låt oss gå vidare till den magiska folktron om snögubbar!
De flesta forskare antar att urtidsmänniskan använde snö på ett andligt sätt. Byggde snöfigurer som fick representera gudar eller skulpterade porträtt av de döda i snö och hade över deras gravar.

I den gamla kinesiska skriften ”The Fengdao Kejie” (ca 600-tal) kan man hitta instruktioner på hur man kan använda snö för att skapa heliga bilder. Även den äldsta kinesiska skriften I Ching (från ca 200-talet f.Kr) nämner att det går bra att modellera heliga bilder i snö.

Snö har setts som kraftfull för att skrämma bort djävulen och onda makter. Det finns en historia om hur helgonet Saint Francis blev störd av djävulen under sin bönestund. Djävulen sa Francis namn tre gånger! Så Francis började slå sig själv för att bli av med djävulen och hotade med att äta sju snöbollar om inte djävulen lämnade honom. Så där hör ni, snö är skrämmande!
Då borde ju en figur som är helt gjord av snö vara riktigt skrämmande för de onda maktern 😉

Vissa moderna häxor (som de som tillhör wicca religionen) skapar snögubbar som de fyller med magiska intentioner. Dessa snögubbar kan sedan bli som magiska väktare av till exempel ens hus. 🙂 Även här används snö som ett sätt att stöta bort onda krafter. Dock så är det inte djävulen som moderna häxor vill jaga bort då de inte ens tror att han finns. X)

Snögubbar kan också bli symboliska. I Schweiz firas ”Sechseläuten” då man spränger en stackars snögubbe för att symbolisera att vintern är över.
Under The Rose Sunday Festival i Tyskland så leds en parad genom staden som slutar med att man eldar upp en snögubbe av halm. Detta görs som en symbol för att barnen lovat att vara snälla och därigenom förtjänar att våren kommer.
Många har inspirerats av denna (rätt morbida) festlighet. Lake Superior State University införde sin egna bränna-snögubbe-tradition på 70-talet. Men deras snögubbe representerar inte vintern utan allt från sexism till irriterande sportlag de vill ska förlora.

Låt mig avsluta detta inlägg med att berätta om ett snögubberelaterat minne.
*Magic harklar sig*
Jag var fyra år. Jag och min mamma hade varit i parken och byggt en snögubbe. Vi bodde så vi hade utsikt över parken så när vi kom hem stod vi och beundrade vårt verk från fönstret. Då ser vi en dum unge som kommer och sparkar sönder den! Ahhhhh!!!!

(RIP snögubben) ;_;

Ehm, ja, det var väl en trevlig berättelse… eh..

Vad tycker ni om snögubbar?

Ska ni bygga en i år?

P.S När jag skrev detta inlägg gjorde jag en del av min research i ”The History of the Snowmen” av Bob Eckstein” som jag recenserar på min andra blogg: The Cabinet of Miss Magic. Läs HÄR. D.S

6 svar

 1. Intressant historia. Jag finner det rätt fantastiskt
  att du kan så mycket. Du är speciell minsann.
  Jag märker det….

  Mvh Jörgen

  • Hej Jörgen!
   Visst är det fascinerande! Jag kan verkligen bli spontant besatt av att ta reda på allt om något random så som snögubbar haha XD
   Tack, jag älskar att läsa faktaböcker så får mycket ”onödigt vetande” därifrån 😉

 2. Oj, jag hade ingen aning om att snögubbar var så magiska! Tack för ännu ett suveränt inlägg, Magic!

  • Hej The Evil Fairy!
   Nej eller hur! Jag blev själv förvånad över hur mycket spännande fakta jag kunde hitta om dem 🙂
   Tack! Så glad att du gillade det! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: