Drömsymboler del 3: hus i drömmar.

I dagens inlägg om drömsymboler ska jag analysera vad drömmar som utspelar sig i hus kan stå för. Vad är det för skillnad på att drömma om en källare respektive en vind? Vad kan trappor betyda?

Drömmar talar till oss i bilder och metaforer. En dröm ska sällan tolkas bokstavligt. Ni kan läsa mer om drömtolkning i allmänhet HÄR.
Platser vi befinner oss på i drömmar står oftast för situationer och sinnesstämningar vi upplever i vaket tillstånd. Om man som vuxen har en dröm som utspelar sig i ens gamla dagislokaler syftar drömmen förmodligen på gamla känslor som suttit i en sen tidig ålder. Tankar relaterade till minnen och så vidare… Eller pekar på att vi är fast i gamla attityder beroende på vad som händer i drömen i övrigt.

Självklart finns det undantag från regeln men hus i drömmar står för det mesta för vårt egna inre.
Till exempel, när jag var yngre drömde jag nästan jämt om att jag hittade fönster i mitt rum som jag aldrig tidigare märkt. Detta tolkade min mormor som att jag hittade nya sidor och förmågor hos mig själv. (Självklart tror jag på en så positiv tolkning 😉 )

-”Men hallå där Magic! Om jag drömmer att jag besöker en kompis hem. Då kan väl inte drömmen syfta på mitt eget inre?”

Jo, även i ett sådant fall kan drömmen syfta på drömmaren själv. Vi får inte glömma att drömmar talar i metaforer. Till exempel, om jag skulle drömma om en verklig kompis som är bagare så kan jag tolka drömmen på två sätt: Antingen handlar drömmen om mina känslor för min kompis. Eller så är min kompis bara en metafor för sidor hos mig själv. Då skulle en bagare kunna stå för min kreativa förmåga och det jag gör för andra.
Om man ska tolka drömmen bokstavligt eller symboliskt är upp till var och en. Men det är bra att försöka se det från flera håll när man tolkar.

Att drömma om en kyrka kan stå för andliga, religiösa tankar. Att drömma om ett sjukhus kan stå för en inre process av läkande. Ett hotell kan stå för tillfälliga känslor och attityder. Sådant som kommer ta slut. Arbetar man med ett hus utsida eller fasad står det för ens officiella jag. Hur man uppfattas av omvärlden. Om man drömmer om ett hus man känt sig otrygg i kan det stå för att man är i ett känslomässigt tillstånd av rädsla. Drömmer man om ett hus man varit lycklig i står det för att man upplever inre harmoni.

Låt oss titta lite på vad olika delar av hus kan betyda rent allmänt:

Källare: står oftast för vårt undermedvetna, våra hemliga, begravda tankar och känslor. Det vi döljer för oss själva. En stökig källare kan stå för förträngd oro.

Vind: är motsatsen till källare. Vinden symboliserar medvetna idéer och attityder.

Trappor: Att gå upp mot vinden kan stå för känslor som stiger upp och blir medvetna. Att gå neråt handlar om att utforska sitt undermedvetna och sina dolda sidor.

Hiss: Har ungefär samma betydelser som trappa men syftar på mer passiva känsloförändringar. Åker man upp och ner står hissen för humörsvängningar.

Bibliotek: Kunskap och intellekt. Erfarenheter och lärdomar.

Sovrum: Kan stå för vila. För sömniga oangagerade attityder. Kan också stå för intimitet och sexualitet.

Badrum: Kan stå för att rena sig på olika sätt eftersom det är där inne man duschar / uträttar sina behov. 😛

Drömmer ni om hus?

Hur ni några alternativa tolkningar till de jag har gett?

8 svar

 1. Jag blir så glad varje gång du uppdaterar. På riktigt, jag beter mig precis som mina kompisar gör när dom kollar på The Fooo.
  Men iallafall så minns jag en dröm om ett hus. Jag gick i biblan och letade efter något men hittade det aldrig. Betyder det att jag letar efter något i förgäves? Men jag vet inte ens vad jag letar efter. Hur kan jag hitta något som jag inte ens vet vad det är? Oj, vad jag lät allvarlig.
  men riktigt bra inlägg. Längtar tills nästa 🙂

  • Hej Evelina!
   Stort tack! Din kommentar gör mig jätteglad 🙂
   Hmm, jag skulle tolka din dröm som att du söker något inom dig. Något som finns (precis som böcker på biblar även fast man inte ser dem direkt) men som kanske inte helt har blommat ut ännu.
   Tror drömmen är ett gott omen och jag kan tänka mig att den kanske följs upp med någon annan dröm där du finner det du söker och inser vad det är. 🙂

 2. Jag kan bara instämma med det som Evelina skriver här ovan. Även jag har längtat efter nya blogginlägg från dig, Magic. Och nu när jag har tagit del av den nya texten, jag jag likt Evelina konstatera, att det är ett ”riktigt bra inlägg”.

  Absolut! Så är det. Kunnigt skrivet och försett med röda trådar som binder samman innehållet, så att det inte försvinner ut åt alla håll och kanter.

  Samtidigt vill jag rekommendera dem som läser denna nya bloggartikel av Magic att inte glömma bort att läsa det som Magic skriver i sitt eget länktips (inne i artikeltexten), dvs denna bloggartikel:
  https://missmagicgirl.wordpress.com/2010/11/21/dromtolkning/ .

  För egen del skulle jag vilja föreslå ytterligare två artiklar, vilka är läsvärda just för att de kompletterar innehållet i båda Magics bloggartiklar om drömmar och drömtolkning.

  Pro primo: http://www.mimersbrunn.se/Droemmar_droemmer_kvinnor_och_maen_olika_1317.htm (rubrik: ”Drömmar – drömmer kvinnor och män olika?”). Den uppsatsen handlar för övrigt om betydligt mer än just skillnader och likheter mellan pojkars och flickors drömmar.

  Pro secundo: http://www.asdreams.org/journal/articles/13-3_knudson.htm (rubrik: ”The Significant Dream as Emblem of Uniqueness: The Fertilizer Does Not Explain the Flower”).

  Artikel nr 2 kan eventuellt ha viss bäring även på Evelinas dröm (se kommentar nr 1 i detta kommentarsfält. Artikeln handlar nämligen om så kallade signifikanta drömmar och deras informationsinnehåll.

  Skribentens budskap är att alla känslor som kommer fram i en signifikant dröm kan ses och tolkas ur minst två olika synvinklar, alltså på minst två olika sätt:

  Dels såsom återspeglande något problem i nutid/närtid; och dels med hjälp av den arketypiska drömtolkningsmodell som CG Jung en gång lanserade (och som även Magic berör i sin egen drömtolkningslänk (se ovan).

  Artikeln om signifikanta drömmar har följande key words eller ”taggar”: significant dreams; impactful dreams; highly memorable dreams; aesthetic understanding; archetypal psychology.

  Egentligen säger den artikelns underrubrik en hel del om vad drömtolkning handlar om: ”The Fertilizer Does Not Explain the Flower” betyder ju, ungefär: ”Valet av gödningsmedel förklarar inte hur blomman kommer att se ut.” Dvs bildligt talat: Hur drömmens känslor ska tolkas beror i hög grad på den kontext, i vilken drömmen inträffar.

  Något som jag anser, att även Magic är inne på i sitt svar till Evelina här ovan. Eller med andra ord: Jag tycker, att Magics sätt att försöka tolka drömmar indikerar både kunskap i ämnet och en ödmjuk attityd till detta med drömtolkning/drömtydning.

  • Hej bbnews!
   Åh tack så jättemycket! 😀 Vad roligt att du gillade både detta inlägg och mitt äldre inlägg som du länkar till 🙂
   Tack också för att du bidrar med två till länkar som kan komplettera mitt inlägg 🙂 Väldigt intressant att kvinnor o män kanske drömmer olika.
   Det vill jag ta reda på mer om. 🙂
   Älskar citatet “The Fertilizer Does Not Explain the Flower (“Valet av gödningsmedel förklarar inte hur blomman kommer att se ut.”) Det stämmer verkligen vad det gäller drömmar.
   tack för din fina kommentar 🙂

 3. Hejsan.

  Jag har vid några tillfällen drömt om min lägenhet: I drömmen hittar jag en dörr som leder in i ”andra halvan” av lägenheten… Min lägenhet är alltså dubbelt så stor utan att jag hade någon aning om det. Det kändes förvirrande att se rummen möblerade också. Om det bara fanns ett rum hade varit en sak, men det fanns alltså två sovrum, två vardagsrum, två toaletter och två kök. 😀

  Morgan

  • Hej Morgan!
   Spännande. Det påminner lite om mina ”hitta nya fönster” -drömmar. Tyder på att du också inser nya sidor hos dig själv 🙂

 4. @Morgan: En mycket intressant dröm. Jag tycker att du ska ta del av den här bloggartikeln som Magic skrivit: https://missmagicscabinet.wordpress.com/2015/02/20/coraline-av-neil-gaiman/ . Den bokrecensionen handlar om något liknande. Läs gärna även i kommentarsfältet, där Magic och jag berör idén om parallella världar och flera olika universum, i vilka det kanske bor kopior av oss.

  Vill även tipsa dig om denna bloggartikel som Magic har skrivit här på denna magi- och mystikblogg: https://missmagicgirl.wordpress.com/2012/02/17/bilocation-gar-det-att-vara-pa-tva-stallen-samtidigt/ .

  Mycket intressant och spännande läsning, kan jag lova dig.

 5. Här är ytterligare en intressant artikel om drömtolkning/drömtydning: http://psychology.about.com/od/statesofconsciousness/ss/9-Common-Dreams-and-What-They-Supposedly-Mean.htm .

  I det bildspel som hör till artikeln beskrivs nio olika sorters drömmar.

  De nio drömtyper som beskrivs är: 1) Att du faller. 2) Att du är naken (icke-klädd) bland främmande människor. 3) Att du blir jagad av någon eller något (kanske ett monster). 4) Att du tappar en tand (eller förlorar något annat som är viktigt för en). 5) Att du dör, inte sällan en ond bråd död. 6) Att du genomgår/genomför ett (skol)prov/test. 7) Att du är otrogen mot din partner eller att hen är otrogen mot dig. 8) Att du flyger (vanligen på egen hand, utan hjälpmedel; jfr Peter Pan). 9) Att du är/blir gravid.

  Jag gör en djärv gissning: Drömtyp nr 9 är förmodligen rätt ovanlig bland manliga drömmare. Eller vad tror ni andra? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: