Är Patomskiykratern skapad av utomjordingar?

Äntligen dags för lite ufo / alienteorier här på bloggen igen! Yay! *Magic dukar upp te och kakor på flygande tefat*
Vi ska prata om en spännande plats som är ett mysterium för forskarna: Patomskiykratern.

1949 var geologen Vadim Kolpakov ute på en expedition i Sibirien. Av den lokala befolkningen fick han höra märkliga historier. De pratade om en ondskefull plats i djupet av skogen. En plats som var så farlig att flera personer hade blivit sjuka eller försvunnit helt när de vistats där. Den kallades för ”eldörnens näste”. Vadim blev nyfiken och bestämde sig för att ta reda på mer om platsen. Ni vet, sådär som man brukar bli när man hör om livsfarliga platser…. Det Vadim hittade förbluffade honom helt. Han fann en krater (som ni ser på bilderna) som var lika stor som ett 25-våningshus.

Den döptes till Patomskiykratern efter ett närliggande vattendrag. Vilket jag tycker var patetiskt och ett rejält steg i fel riktning om man jämför med ”eldörnens näste”.
Ända sedan platsen upptäcktes har den fått forskare att lägga pannan i djupa veck och klia sig i huvudet.
Ingen har ännu kunnat förstå hur kratern har skapats.
Vissa har teoriserat om att den varit en vulkan. Men den teorin håller inte riktigt då det inte funnits vulkaner i området på flera miljoner år. Efter tester på kratern vet man att den endast är kring 100-500 år gammal.
En bättre teori är att kratern skapades av en meteorit. Men vissa forskare säger emot detta eftersom kratern inte ser ut som någon annan landningsplats för meteoriter.

Något som gör mysteriet ännu mer mystiskt är att träden omkring kratern växer onormalt fort. De tycks ha påverkats på samma sätt som träden som växer runtom Tjernobyl. En annan mystisk sak är att kratern inte är fast utan förändrar form med tiden. De som studerar kratern säger också att det finns något begravt under den med hög järnmagnetisk nivå.
Dessa mysterier har fött många spännande teorier om att kratern på något sätt har med utomjordingar att göra. Att den bildades av en ufo-krasch och att det är ett rymdskepp som är begravt under den. Ja, vem vet? Om vi kunde komma in under kratern kanske vi skulle hitta ett skepp med varelser från en helt annan planet?

Vad anser ni om denna plats?

Vad är era teorier?

14 svar

 1. Jag tror det är nåt utomjordiskt eftersom dom inte vet va det är och stt där är hög järnmagnetiskt under också. Hmm, hade varit häftigt om det va ett ufo som gömde sig där 😀

 2. Jag tycker att man ska gräva fram det!

 3. Detta var en ovanligt fantasistimulerande bloggartikel du åstadkommit, Magic. Tummen upp för den! Och för dig!

  Jag gillar sådana här artiklar som saknar ett entydigt svar. Och tydligen gör du det också. Vilket egentligen inte är konstiga alls med tanke på att vi är själsfränder i mångt ocj mycket.

  När jag läste din artikel, fick jag associationer till Tunguska-explosionen sommaren 1908, också den i Sibirien. Fast i det fallet råder ganska stor enighet i forskarvärlden om att det rör sig om en större meteorit som kraschade mot jordytan. Dock utan att lämna någon krater efter sig. Men kanske har man för några år sedan återfunnit vissa fragment av meteoriten; se http://www.technologyreview.com/view/514511/first-tunguska-meteorite-fragments-discovered/ .

  Om jag har förstått saken rätt, är Patomskiy upphöjd över markytan, dvs påminnande om en jättestor kulle med ovanligt utseende. Namnet ”Eldörnens näste/bo” lr komma sig därav, att kratern på kullens topp påminner lite om en örnbo, i vilket det ligger ett ägg. Ser man dina fotografier från Patomskiy, är det inte svårt att förstå hur denna koppling till ärnnäste har uppkommit.

  Eftersom det rör sig om en sorts artificiell kulle, som inte skapats på ”naturligt” sätt, skulle jag vilja söka efter gåtans förklaring såsom kommande underifrån i stället för uppifrån.

  Förklaringar som UFO eller meteoritnedslag är exempel på ”uppifrån kommande”-förklaringar.

  Exempel på ”underifrån kommande”-förklaringar skulle kunna vara att kratern har vulkaniskt ursprung, fast den hypotesen har sina svagheter, vilket du också påpekar i din bloggartikel.

  Eller kan Patomskiykullen var ett verk av människor? Tänk om den är grävd/tillverkad av sibiriska straffångar som haft i uppgift att söka efter värdefulla mineraler eller dylikt. Om man leker med den tanken, kan man faktiskt fantisera om att kanske rent av tillfångatagna krigsfångar från Karl XII:s armé har varit bland Patomskiykullens ”konstruktörer”. Långsökt? Javisst. Men det är just det som är charmen med dina bloggartiklar, Magic. De innebär – och ger – näring åt läsarens fantasi.

  Om nu vulkanutbrott-teorin inte duger som förklaring kan det ju ändå ha varit någon form av gasexplosion, kommande underifrån, som skapat denna kulle, som du berättar är stor som ett 25-våningshus. Den sibiriska tundran är känd för att ha massor av ”växthusgaser” lagrade inunder sig. Och den pågående globala uppvärmningstrenden
  leder till att dessa bundna växthusgaser frigörs, när tundran successivt tinar upp.

  De frigjorda gaserna i underjorden får då en verkan som påminner om när man öppnar en champagneflaska, dvs innehållet bubblar upp och sprider sig utanför källan (jfr med hur champagnen väller ut ur den ny öppnade champagneflaskan).

  Faktum är att det är så här forskarna gärna vill förklara förekomsten av gigantiska slukhål i Sibirien; se exempelvis denna artikel från sommaren 2014: http://www.dn.se/nyheter/varlden/mystiskt-slukhal-i-sibirien/ .

  Slukhål är dock raka motsatsen till det kullbyggande som Patomskiykullen utgör exempel på. Fast OM den underjordiska gasen exploderar tillräckligt långt ner under jordytan, är det inte helt orimligt att tänka sig, att effekten i ett sådant fall blev just att det bildades en kulle i stället för ett slukhål.

  Till sist: Stort TACK, Magic för den här sortens fantasistimlerande bloggartiklar! Jag gillar verkligen när min fantasi får något att leka lite extra med. (Och jag gissar att detta är något som också din egen hjärna tycker om att fantisera kring. Du får rätta mig om jag har fel därvidlag.)

  • Hej bbnews!
   Åh, tack! Roligt att du gillar artikeln och att den fick igång fantasin. Det är det jag vill uppnå. 🙂
   Ja, det är verkligen en fascinerande plats. Jag gillar dina ”underifrån”-teorier. Det känns på något sätt väldigt troligt.
   Så det är inte utomjordingar som är i farten utan underjordingar… 😉 Eller gas som du skriver.
   Slukhål är så läskiga. Jag och min mamma hittade ett enormt slukhål i sommras i närheten av vårar hus i lappland vid landsvägen. Vi tog med en lång pinne (över två meter) med en flagga på som vi tänkte sätta i hålet så att ingen hund skulle falla i. Men när vi stack ner pinnen försvann den totalt i hålet! Bara flaggan stack upp på nivå med marken. Så vi drog upp pinnen och ställde den bredvid men då rasade jorden på sidorna och hålet blev större. Det slutade med att vi ringde vägverket som kom och fixade det 🙂

 4. Hahaha, Magic! Jag tänkte inte riktig lika långt som du. Klart att det måste vara underjordingar (di smau undar jordi), om det nu inte är överjordingar (vanliga människor, kanske krigsfångar) eller utomjordingar som åstadkommit örnnästekullen.

  Du är verkligen kvicktänkt, Magic! Och bra på att vrida och vända på orden, så att det hela blir humoristiskt – utan att du för den skull gör det semantiska innehållet i dina texter/artiklar substanslöst. Hela tiden har du förmågan att driva din berättelse framåt. Det är en journalistisk egenskap du har, som jag tror att en del journalister skulle önska sig, att de hade mera av.

  Eller med andra ord: Det är en fröjd att läsa dina texter! Man både lär sig något nytt och gör det med ett leende på läpparna. Du är jätteduktig på att skapa trivsel och glädje med dina texter. Denn sällsynta talang ska du vara rädd om och försöka utveckla ytterligare.

  Ja, slukhål kan vara förrädiska. Inte sällan händer det att människor faller ned i dem och avlider, ibland kanske för att det nere i botten finns giftiga gaser som dödar dem, men än oftare för att de skadas av det handlösa fallet ned i slukhålsgropen.

  Så det var ju tur i oturen, att ingen av er två drogs ned i hålet, när det rasade ytterligare. Här kan du läsa mer om hur slukhål bildas och i vilken berggrund de är vanligast förekommande i här i Sverige. Artikeln innehåller dessutom ett foto på ett gigantiskt slukhål (i Florida): http://www.metro.se/nyheter/har-riskerar-du-att-falla-i-slukhal-i-sverige/EVHmck!rYwbTM8pLqZY/

  • Hej bbnews!
   Åhh tack! Du gör mig så glad! 😀
   Ja, uh, det är verkligen hemskt med slukhål. Ja, vi hade tur att det inte var ännu värre med hålet i lappland :-O
   Slukhålet i Florida var ju fruktansvärt!

 5. jätte coolt
  (:

 6. Utomjordingar! 😀
  Låter som ett bra ställe att åka till och börja gräva! Undrar vad man kan hitta för spännande där under.

  Kanske är ett litet semesterställe för aliens? Bor inte så mycket människor i närheten, låter som ett utmärkt ställe för utomjordingar att koppla av från från sina olika påhitt att visa sig lite här och där på jorden för att skapa uppståndelse bland jordborna 😉

  • Hej Legenden!
   Åh, vi borde så åka dit och gräva. Tänk vad spännande! 😀
   Samtidigt så vill man ju inte störa deras semester 😮

 7. Men varför inte grav upp ”saken” och få ett svar på alla frågor? Det är mystiskt, så varför gräver forskarna bara upp ”saken”?😡😓😶

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: