Nyårslöften

Igår var det nyårsafton! Yay! Välkommen 2015! *Magic smörar lite för det nya året och bugar sig*
Men efter all champange, dans och fyrverkerier igår så är det nu dags för lite allvar. Tiden för nyårslöften är inne! Dags att komma på goda föresatser som man sen kan misslyckas med att uppfylla under det kommande året. 😉

I dagens inlägg ska vi prata om ursprunget till nyårslöftetraditionen och fundera över om nyårslöften är en bra idé eller inte 🙂

Idén med att avge löften vid starten av det nya året går att spåra tillbaka till det gamla Babylonien. Där lovade man vanligen gudarna att man under det kommande året skulle lämna tillbaka pengar och föremål man lånat. Oj, oj det är ju riktigt pinsamt om man bryter mot ett löfte man lovat en gud! Romarna hade också för vana att avge nyårslöften till guden Janus. Janus stod för övergångar, förändringar och nya starter. Han hade två ansikten vilket symboliserade att han kunde överblicka både framtiden och det förflutna. Janus kan också skryta med att vara namngivaren för månaden Januari.
Man kan även hitta rötter till nyårslöftena bland Kristna traditioner i vilka man bad och biktade sig inför det nya året. Ångrade sina synder och lovade att bättra sig.

Det går inte att förneka att det ligger en viss magi i luften när man just träder in i ett nytt år. Just när klockan slår tolv och årsiffrorna växlar om brukar alltid samma tanke dyka upp i mitt huvud: ”Var kommer jag befinna mig om exakt ett år från nu? Hur kommer det vara att se tillbaka på det år jag nu har framför mig?” Att avlägga någon form av föresats känns rätt naturlig i det ögonblicket. Men fungerar verkligen nyårslöften?
Enligt en amerikansk statistisk undersökning avlägger hälften av alla människor nyårslöften. Men det är endast 8 % procent av löftesgivarna som lyckas med sina föresatser. Varför är det så? Är det att folk helt enkelt har alldeles för svåra nyårslöften? Typ:
”Jag ska bli medlem i ett band, gifta mig och äta en hel prinsesståra ensam.”
Eller
”Jag ska äta upp ett helt band ensam och gifta mig med en tårta.”
Eller
”Jag ska förgifta ett helt band med en tårta.”
De två sista löftena rekommenderar jag inte att testa hemma! :-O
Jag tror dock att den vanligaste anledningen till att nyårslöften bryts är att vi förändras hela tiden. Det som kändes viktigt för ett halvår sedan behöver inte vara viktigt nu. Men det betyder ju inte att man ska ge upp nyårslöften helt och hållet. Om man känner magin vid tolvslaget och får ökad motivation av att avge ett löfte så är det ju super! Men man ska nog inte heller känna sig dum om man senare glömmer bort alltihop 🙂

Har ni några nyårslöften?

Tycker ni att nyårslöften är en bra idé?

Själv har jag ett litet enkelt nyårslöfte: Att göra något inspirerande varje dag. Antingen läsa, se film, skriva, rita, promenera, fota, osv. Något som ger idéer och skaparglädje på ett eller annat vis. ^^ Det låter kanske lite cheesy men… det får ni ta.

Massa nyårskramar till er alla från Magic.

P.S Läs om mina nyårsafton äventyr på min andra blogg! Klicka HÄR. D.S

10 svar

 1. Man kan nog önska något inför nyåret och försöker göra något åt det!

 2. Jag märker under mina besök på gymmet, att många avger ett löfte att börja motionera mera, både konditionsträning och styrketräning, under det nya året som just har startat sin resa. .

  Det brukar nämligen vara knökfullt i gymlokalerna under januari månad. Sedan blir det en tydlig – och därtill accelererande – nedgång i besökarantalet under februari och mars. I maj månaf är det oftast bara vi gamla ”gymveteraner” (som så att säga tillhör inventarierna) kvar.

  På det viset kan man beskriva nyårslöftenas uppgång och fall. 🙂 (=

  Inom kristendomen är det OK med att avlägga nyårslöften, trots att sedena ursprung är hednisk, vilket du så förtjänstfullt tar upp i din bloggartikel, Magic. Så här kan man läsa i ett mejl jag fick i min mejlinkorg häromdagen från en kristen organisation:

  So, what sort of New Year’s resolution should a Christian make? Here are some suggestions: (1) pray to the Lord for wisdom (James 1:5) in regards to what resolutions, if any, He would have you make; (2) pray for wisdom as to how to fulfill the goals God gives you; (3) rely on God’s strength to help you; (4) find an accountability partner who will help you and encourage you; (5) don’t become discouraged with occasional failures; instead, allow them to motivate you further; (6) don’t become proud or vain, but give God the glory. Psalm 37:5-6 says, “Commit your way to the LORD; trust in him and he will do this: He will make your righteousness shine like the dawn, the justice of your cause like the noonday sun.”

  Fast den sortens fromma nyårslöften är dock inget för mig. Däremot tycker jag att den sortens nyårslöften som du själv brukar avge, Magic, känns såväl upplyftande och inspirerande som livskvailtetshöjande.

  Mitt eget nyårslöfte får nog bli att försöka hjälpa dig, Magic, med att förverkliga dessa fina föresatser du har. Exempelvis genom att städse påpeka för dig vilken potential det ryms/finns inom dig, som blott väntar på att få slå ut i blom.

  Likt Lille Prinsen (i Antoine de Saint-Exupérys sagobok för vuxna med samma namn) ska jag vattna, vårda och sköta om denna Magic Flower, så att den kommer att blomma ovanligt länge samt dofta lika starkt, gott och förföriskt som en julhyacint.

  Det är alltså ingen slump att jag ibland kallar dig för Magic BF, alltså Magic BlomsterFlicka. Men det har du nog redan räknat ut, eftersom du din ringa ålder till trots är en så ovanligt allmänbegåvad och vis tjej.

  Till sist: Vilken härlig och sprallig humor du excellerar i! Man blir sannerligen glad på flera olika vis av att läsa dina bloggartiklar.

  Och så vill jag avsluta med, att alla som läst ända hit inte får glömma att klicka på den länk Magic tipsar om i sin sista mening i bloggartikeln här ovan. Alltså den länk med vars hjälp man tar sig till hennes bloggartikel på Cabinet of Miss Magic, där man kan ta del av hennes nyårsfirande på Nalen i Stockholm. Missa inte det inlägget, som för övrigt innehåller ett foto på Magic. Oftast brukar vi ju annars bara få se henne med ryggen mot kameran.

  • Hej bbnews!
   intressant att du märkt av nyårslöftena på gymmet. Kan tänka mig att det är så. 😛
   Ah, intressant med det kristna löftena. Men jag föredrar också mina och dina. 🙂
   Blir så glad av att du har mig med i ditt löfte 🙂

 3. Mitt nyårslöfte var att försöka hitta ett sommarjobb. Sen kom jag på att jag ville färga håret lila och klippa lugg så jag tror att jag satsar på det istället faktiskt 😛

 4. Att få måna om dig, Magic, är ett sätt för mig att återgälda lite av allt det fina du har givit mig och andra följare av dina bloggar. Känner jag mig ledsen en dag, är det bara att gå in på din Facebookgruppsida för att där låta mig piggas upp och tjusas av hur mysigt, fridfullt och trevligt det är i den gruppen.

  andra Facebookgrupper, som jag är medlem av, har inte sällan medlemmarna för ovana att dela ut verbala käftsmällar till höger och vänster, ibland utan att man som läsare ens riktigt vet varför. Internet kan vara en hård och tuff, för att inte säga elak, värld.

  Men din Facebookgrupp, Magic, utgör en oas där man kan stanna till för att vederkvicka sig. Och sak samma kan sägas om dina två bloggar, både denna jag skriver i just nu och din nya blogg Cabaret of Miss Magic. Du är i sanning en magisk ord- och bokstavsskötare – för att inte tala om din så underfundiga humor! Den sistnämnda lockar i alla fall mig till glada leenden, emellanåt rent av gapskratt!

  • Hej bbnewsab!
   Åhh! Tack! Jag är så glad att kunna sprida glädje. 🙂 Det känns underbart att höra att mina bloggar och min grupp är positiva platser! Det är precis det jag vill att de ska vara.
   Du gör mig riktigt glad jämt också med dina snälla och intressanta inlägg och komemntarer. 😀

 5. Tycker det låter som ett bra nyårslöfte! 🙂 Nåt som både är bra för en och som dessutom känns bra just när man gör det så det inte blir ett sånt där ”plåga sig”-löfte. ^^

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: