22: Sir Geoffrey; ingen julande att leka med!

Bakom dagens lucka hittar vi följande scen: Tänk er att ni vandrar ensam utanför London i East Barnet´s Oak Hill Park en mörk, snöig julaftonsnatt. Plötsligt hör ni ett konstigt ljud. När ni vänder er om ser ni en man komma ridande. Först förundras ni över att ryttaren är iklädd röd mantel och rustning. Rätt udda… Men när ni tar en närmare titt isas blodet i era ådror. Ryttaren och hans häst tycks nästan genomskinliga!

Vem är denna mystiska ryttare som folk tyckt sig bevittna var sjätte julafton i East Barnet´s Oak Hill Park? Låt oss ta reda på det.

På elvahundratalet levde en bandit vid namn Sir Geoffrey De Mandevilles. Han var ingen trevlig prisse om man säger så. Han var så känd för sin grymhet att han kallades för ”djävulen i mänsklig form”. Hu! 😦
Det är Sir Geoffreys ande som tros hemsöka East Barnet´s Oak Hill Park. Tydligen tillsammans med sin häst eftersom han vanligen ses ridandes. Man kan ju undra om hästen också var en onding och att det är därför den spökar? Eller är hästen bara lojal mot sir Geoffrey även efter döden?
Vittnen har ofta beskrivit hur den spöklika ryttaren ridit rakt in genom väggen på en närliggande kyrka.
Vad är det om? Kan Geoffrey inte styra? 😛
En teori som lagts fram är att Geoffrey försöker hinta att han gärna skulle vilja få en ordentlig begravning.
Det var nämligen så att han var bannlyst när han dog. Detta ledde till att han inte fick en kristen begravning. Eftersom han inte begravts korrekt så är han dömd till ett liv… Eh, jag menar död! En död då han måste rida runt som en osalig ande. Tydligen får hans bitterhet honom att bokstavligen gå in i väggen. (Sorry, men det skämtet var tvunget att hända…) XD

Vad tror ni om detta spöke?

Vad skulle ni göra om ni såg honom?

9 svar

 1. Stackars hästen som kanske är lojal. Den hästen vill säkert ha frid! Jag skulle gömma mig bakom en buske tills han har ridit förbi och skynda mig hem! Prata senare med en präst som vill begrava om honom till kristet så allt blir lugnt och fridfullt!

  • Hej Pirri!
   Ja, jag hoppas hästens ande kommer på bättre tankar och överger Geoffrey 😉
   Bra idé! vi borde faktiskt ge honom en kristen begravning så vi får vara ifred från hans spöke ^^

 2. ”Härligt” kuslig berättelse, Magic! Och de bilder du valt att illustrera din lucktext med bidrar var och en på sitt sätt till denna kuslighet.

  En sak jag inte förstår med detta spöke är varför det visar sig blott vart sjätte år. Vet du något om det, Magic? (Eller någon annan?)

  Finns det någon rim och reson i min egen teori; se sista stycket i denna kommentar?

  Särskilt intressant med dagens text tycker jag är, att du berättar om att Sir Geoffrey känner sig ”dragen”. Till just kyrkobyggnader. (Inte till scifi, vilket ju är fallet med dig, Magic.)

  Kan det vara en dragnagel eller färdknäpp han är ute efter? Att få ta sig en rejäl klunk ur nattvardsvinet?

  Hur som helst så indikerar denna dragning till kyrkor, precis som du själv är inne på i din lucktext, Magic, att osaliga andar som regel blivit osaliga just genom att någonting gått snett i samband med begravningen av deras döda fysiska kroppar/lik. Vanliga orsaker till detta kan vara, att en person har försvunnit spårlöst, kanske drunknat, för att därefter aldrig återfinnans, så att kroppen kunnat erhålla en kristen begravning efter konstens alla regler.

  Men även bannlysning kan – som du påpekar, Magic – vara en anledning till osalighet, eftersom ingen präst ville ge liket av en bannlyst människa en anständig kristen begravning lege artis.

  Även ”självspillingar”, dvs personer som begått självmord, erhöll den här sortens negativa särbehandling från kyrkans sida. Deras kistor ställdes inte inne i kyrkan, utan fördes som regel in på kyrkogården för gravsättning först när graven var grävd, varvid kistan lyftes över kyrkogårdsmuren; den var liksom inte värdig att få passera in på den helgade marken via kyrkogårdsgrindarna

  Nu till något helt annat: Jag håller med Piiri i hennes kommentar här ovanför: Det känns lite orättvist att också Sir Geoffreys häst måste spöka. Vad har den gjort för ont? Är den bara lojal mot sin ägare/husbonde?

  Kanske ligger förklaringen i att i synnerhet arbetshästar var djur som ansågs stå oss människor ovanligt nära. Hästen sågs närmast som en trogen arbetskamrat som hjälpte till att både så och skörda på åkrarna. Och om vintern användes hästens krafter (jfr begreppet ”hästkraft”) till att forsla hem ”bränne”, alltså träd/timmer, som sedan kunde huggas/sågas ned till vedträn, vilka användes till att elda med, så att man slapp frysa.

  Med tanke på att det förr i världen oftast fanns bara jordgolv i stugorna, var det säkert nåde rått och kallt inomhus, i alla fall under vinterhalvårets köldknäppar. Alltså sådana dagar och nätter som man måste kalla kalla, för de kan ju knappast sägas heta heta. 🙂

  Jag håller med dig, Magic, om att det på sätt och vis är synd om Sir Geoffrey. Att tvingas rida/gå in i väggen så där som han vanligen gör under sin spökritt, om så bara vart sjätte år, borde ge honom både bulor i huvudet, hjärnskakning och en rad frakturer.

  Vem vet, kanske har vi här förklaringen till varför han visar sig enbart vart sjätte år? De övriga fem åren behöver han måhända till att läka sina brutna revben, armar och ben, till att kurera sina bulor i huvudet samt till att låta hjärnan hämta sig efter den kraftiga hjärnskakning som man får räkna med blir följden av den närkontakt av tredje graden som du beskriver i din lucktext, Magic.

  • Hej bbnews!
   Tack! 😀
   Hmm, det där med sjätte år är mystiskt och jag har inget bra svar. Men tydligen så har folk rent allmänt bara sagt sig bevittna honom vart sjätte år.
   Kanske är det så att Geofrrey har annat för sig och inte orkar tjata på att få sin kristna begravning varje år. han och hans häst kanske rider jorden runt mellan varje hemsökelse.
   Det är kanske också därför hästen fortsätter hänga med Geoffry för att de har så kul när de reser omkring 🙂
   Vi får hoppas det åtminstone och att inte stackars Geofrey ligger och läker brutna ben som du tror. ^^För i sånt fall tycker jag han straffas lite väl hårt.
   Det är intressant med tron om att man behövde en kristen begravning. Det känns också som en av kyrkans tekniker för att folk skulle följa religionen och dess regler.
   Att de hotade med att man int eksulle få begravas på ”rätt” sätt.
   Hahaha absolut kallas kalla och inte heta heta. ^^

 3. Hmm.. Varför just var sjätte julafton? Rider han omkring någon annanstans de andra jularna? Har han ett avtal med hästen att den ska få vara ifred där alla andra döda hästar kommer, utom var sjätte jul då den offrar sig att rida runt lite med honom i hopp om att han ska bli begravd riktigt?

  Frågorna är många och om jag skulle se honom kanske jag skulle gå fram och fråga och hoppas på svar 😛

  • Hej Legenden!
   Hahaha bra fråga. Jag tror på din teori 🙂 Men du får försöka fråga honom om du får chansen så vi får veta säkert 🙂

  • Vem vet? Han kanske har en blodröd lista på länder han vill ” sträva runt i” I Sverige vart sjätte år för att vi har nationaldag den 6 juni. Hoppas inte allt för mycket på svar från den läskiga ryttaren.
   Han föredrar nog att döööööda istället för att prata 🙂

 4. Riddare i rustning. Häst. Genomskinlig.
  Låter som min typ 😉
  Men bokstavligt, skulle han stanna och ta en Selfie med mig?? Om han inte dödade mig först det vill säga :I inte lika kul

  • Hej Witch_Of_Magic!
   Nawh, ni vore ett fint par! Jag är säker på att han skulle vara trevlig och ta en selfie om du frågar snällt 😉
   fast kanske bäst att inte ta risken. 😮

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: