21: julbadet

Bakom dagens lucka hittar vi ett badkar. Förr var det en stark tradition att bada på julafton (för en del var det årets enda bad!) . I dag ska vi undersöka julbadstraditionen och de magiska tankarna kring det.

Förr badade vanligen alla i ett hus i samma stora balja eller i djurens dryckesho i ladugården. (Hur rena de egentligen blev av det kan diskuteras..) Först badade männen, sen byttes vattnet och så badade kvinnor och barn. Man la ofta en sparad krans från midsommar i vattnet för att öka de badandes livskraft.
Enlig småländsk folktro så fick man inte göra sig av med badvattnet hur som helst. Familjens döda släktingar troddes besöka sina släktingars hem på julafton och då passa på att ta sig ett bad för att bli av med gravdammet. Om badvattnet var uttömt när de dödas andar kom på besök så hämnades de på sina ättlingar och förstörde julfriden. Bäst att se upp med andra ord! Man vill ju inte få ett gäng lortiga förfäder efter sig.

Ska ni bada på julafton? ^^

 

Missa inte mitt inlägg om Hobbit-filmen på min andra blogg! Klicka HÄR

4 svar

 1. Att bada i samma badvatten som den andra har suttit i så ofräscht som man gjorde förr! Jag duschar snart! Men det är mysigt att bada med badbomb eller badsalt, små badkulor, små badfigurer!

 2. Ja, usch! Det var uppenbarligen inte så noga med hygienen förr i världen. Och som vanligt fick kvinnorna och barnen komma i andra hand. Så typiskt för ett patriarkalt samhälle, där synsättet att män är mer värdefulla än kvinnor råder.

  Jag anade nästan att det var viktigt att spara detta lortiga badvatten. Fast jag visste inte att skälet var, att avlidna anhörigas andar skulle kunna få sig ett julbad, de också.

  I stället trodde jag i min enfald, att man använde detta badvatten till att gurgla sig med. Allt för att få en extra hemsk och vidrig andedräkt. 🙂

  Men fel hade jag. Bra, Magic, att du nu har berättat om anledningen.

  Apropå ingenting. Synsättet att de avlidnas andar skulle kunna tvätta av sig gravdamm och annan smuts i vattnet från julbadet visar, anser jag, att man förr trodde att man uppstod till nytt liv i sin gamla/ursprungliga fysiska människokropp.

  Det är alltså först under de senaste drygt 150 åren som de kristna började med att övergå till synsättet, att den fysiska kroppen vid uppståndelsen ersätts med en andekropp.

  Dagens spöken verkar vela mellan dessa båda synsätt. Än kan man höra dem gå på tak, i knarrande trappor, vilket indikerar att de måste ha en viss vikt (= ha en fysisk kropp av något slag).

  Än kan de passera genom väggar, låsta dörrar etc. Något som förstås förutsätter en andlig, icke-fysisk kropp.

  Till sist, Magic: Vilka kul bilder du har illustrerat denna adventslucketext med! Båda tomtarna förefaller njuta fullt ut av sitt julbad.

  Själv hoppar jag nog över julbadet. Det är mycket behändigare – och går mycket raskare – att ta sig en juldusch. Så mina avlidna anhörigas andar lär bli besvikna. Men jag kan ju ändå tappa upp lite vatten i en stor skål till dem, så att de åtminstone kan skölja av sig resdammet. Annars kanskje de vill hämnas genom att spöka för mig? Huga.

  • Hej bbnews!
   Eller hur! Inte så fräscht!
   Ja, verkligen typsikt. Så dåligt 😦
   Hahaha de kanske gurglade sig också? 😛
   Ja, där ser man tydligt synen på de döda. Det är intressant.
   Tack! Hahaha tycker de badande tomtarna är kul.
   Hahaha det är nog säkrast att den häller upp en skål vatten till dem. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: