21: julbadet

Bakom dagens lucka hittar vi ett badkar. Förr var det en stark tradition att bada på julafton (för en del var det årets enda bad!) . I dag ska vi undersöka julbadstraditionen och de magiska tankarna kring det.

Förr badade vanligen alla i ett hus i samma stora balja eller i djurens dryckesho i ladugården. (Hur rena de egentligen blev av det kan diskuteras..) Först badade männen, sen byttes vattnet och så badade kvinnor och barn. Man la ofta en sparad krans från midsommar i vattnet för att öka de badandes livskraft.
Enlig småländsk folktro så fick man inte göra sig av med badvattnet hur som helst. Familjens döda släktingar troddes besöka sina släktingars hem på julafton och då passa på att ta sig ett bad för att bli av med gravdammet. Om badvattnet var uttömt när de dödas andar kom på besök så hämnades de på sina ättlingar och förstörde julfriden. Bäst att se upp med andra ord! Man vill ju inte få ett gäng lortiga förfäder efter sig.

Ska ni bada på julafton? ^^

 

Missa inte mitt inlägg om Hobbit-filmen på min andra blogg! Klicka HÄR

2 svar

  1. Att bada i samma badvatten som den andra har suttit i så ofräscht som man gjorde förr! Jag duschar snart! Men det är mysigt att bada med badbomb eller badsalt, små badkulor, små badfigurer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: