20: Mari Lwyd, julskeletthästen

Bakom dagens lucka hittar vi Mari Lwyd. En spöklik häst som härjar runt från och med juletid och fram till januari. Låt oss titta närmare på denna kusliga häst! Detta inlägg avslutas också med en episk fight mellan Mari Lwyd och en annan läskig häst: bäckahästen.

Mari Lwyd hör hemma i Walesisk folktro och är en del av en gammal vintersed. Folk satte hästkranier (antingen riktiga eller av trä eller papper) på en träpåle med ett lakan under som ni ser på bilderna. Ögonen fylldes vanligen med färg. Käkarna gjordes ofta rörliga så att Mari Lwyd kunde hacka tänder i kylan. Eller bitas! :-O
Den Mari Lwyd-utklädda skulle gå mellan gårdar och pubar och sjunga. Vanligen tillsammans med en ledare beväpnad med en piska, musikanter och folk utklädda till de klassiska dockorna Punch och Judy.
Det var också vanligt att gruppen satte igång improviserade rimtävlingar med folk. Om Mari Lwyds gäng kom på flest rim så blev de inbjudna på en sup och mat. Väl inne i värmen sprang Mari Lwyd runt och skrämde alla med sina klapprande tänder. Hu! Läskig kuse!

Så vem skulle då vinna en kamp av Mari Lwyd och Bäckahästen? Den sistnämnda läskiga hästen kan ni läsa om HÄR.
Hmm, jag måste nog satsa mina pengar på Bäckahästen. Den känns mer rovdjursaktig och mäktig. Den kan ju kontrollera sina offer med tankekraft vilket Mari Lwyd inte kan. Mari Lwyd må se spöklig ut men är ju mest inne på att rimma och festa. Men vem vet? Mari Lwyd kanske är farligare än hen verkar? 😉

*Magic slår i en klocka och vrålar: ”låt kampen börja!” De två hästarna kastar sig över varandra och börjar rulla runt på golvet i vilt slagsmål*

Vem tror ni vinner? Kom med förslag i kommentarerna. 🙂

Vad tycker ni om Mari Lwyd?

6 svar

 1. Mari lwyd var bara utklädda människor varje år så det är inget att vara rädd för! Jag skulle nog springa ifrån Bäckenhästen! Och hålla mig undan!

  • Hej Pirri!
   Ja, precis. Därför känns Mari Lwyd inte så farlig. 🙂 Hahaha springa bort från Bäckahästen låter som en bra plan 🙂

 2. Ja, det var verkligen en häst med kusligt utseende! Liknar ju mer en skräcködla än modern häst. 🙂

  Inte minst hästar uppfattades, mer förr än nu, som smått magiska djur. De spelar en viktig roll också i den religiösa världen. Exempelvis ska Jesus’ återkomst hit till jorden – ”the second coming of Jesus”, dvs den återkomst som Jehovas vittnen med flera kristna sekter har väntat på så länge – äga rum genom att Guds Son kommer ridande på en vit häst i spetsen för ett änglakavalleri, redo att ta strid med Satan och hans pack (i form av fallna änglar och onda människor, vilka har valt att följa och dyrka Djävulen och så att säga ge fan i Gud).

  Just vita hästar är speciella: dels symboliserar ju vitt renhet och helighet, dels är just helt vita hästar relativt sällsynta.

  Här i denna länk, http://www.toptenz.net/top-10-mythical-horses.php , kan den som är intresserad se fler mytologiska hästar med mer eller mindre religiös anknytning. Riktigt fina bilder på tio olika hästa, tycker jag. Håller du med mig, Magic?

  Santa Claus använder sig som bekant av renar som drar släden. Men renar verkar vara ett relativt sent påfund/påhitt. Santas föregångare

  Sinterklaas (namnet är en folklig missuppfattning och förvrängning av Saint Nicholas, Sankt Nikolaus) red ursprungligen på en grå häst – och använde sig inte av någon släde; därermot (eller kanske just därför) hade han ofta sällskap av en medhjälpare, inte sällan med exotiskt utseende.

  Faktiskt lär Mari Lwyd.betyda just ”den grå hästen/stoet Mary”. Så Mari Lwyd skulle faktiskt kunna vara en sorts hednisk föregångare till den snällare Sankt Nikolaus och Sinterklaas, grå häst. Fast i Mari Lwyds fall var det dock inte meningen att dela ut (jul)klappar.

  Gänget kring hästen brukade i stället, åtminstone när de kristna övertog och stöpte om denna hedniska sedvänja, gå runt i byn och stanna till vid varje hus i syfte att sjunga julsånger för dem som bodde där inne. Allt med baktanken, förstås, att de skulle bli inbjudna i stugvärmen och som tack erhålla mat, godsaker, ja kanske rent av en julsup eller två.

  Medan gänget vandrade runt med en av medlemmarna utklädd just till häst passade de förstås på att skrämma barn – och kanske även vuxna – som kanske blev lite väl närgångna och nyfikna. Då brukade Mari Lwyd gnägga högt samt gärna klappra med sina bastanta dinosaurielika käkar, ja, rent av bitas (precis som du skriver i din adventslucketext,, Magic.

  På båda dina bilder kan man för övrigt se, att Mari Lwyds käkparti mer liknar en skräcködlas än en mer sympatisk och trevlig hästs. (Din bild nr 2 tydliggör dessutom, liksom i förbigående,att dagens fåglar är släktingar i direkt nedstigande led till de dinosaurier som dog ut för ca 65 miljoner år sedan.)

  I keltisk mytologi, för att ta ett annat ”julhästexempel”, ansågs hästen symbolisera lycka och framgång. Hos kelterna sågs hästen som något av en budbärare med budskapet att bättre tider stundar, något som onekligen är ämplig information att framföra i samband med vintersolståndet och ”Yule tide”, då ju allt vänder och vi går mot ljusare tider igen.

  Avslutningsvis måste jag ta tillfället i akt att påpeka vilken bredd du har på ämnesvalen i årets kalender, Magic. Du måste ha ägnat flera timmar åt research för att kunna bjuda oss andra på en så spännande och variationsrik adventskalender.

  Stort TACK till dig för allt det ideella arbete du har lagt ned för att kunna bjuda på all den här julstämningen, ofta med fokus på det magiska, mytologiska och mystiska.

  Du har definitivt gjort min adventstid och väntan på jjulen lika magisk som när jag en gång var ett litet barn och trodde att jultomten fanns på riktigt.

  Vem vet? Kanske existerar julttomten på riktigt? Det finns faktiskt vuxna individer som svär på att de sett den riktiga jultomten. Här kan man läsa mer om sådana vittnesmål: http://paranormal.about.com/od/religiousmysteriesmiracle/a/Readers-Best-Santa-Claus-Sightings_2.htm .

  Så måhända är det trots allt säkrast att som vuxen fortsätta tro på att jultomten finns på riktigt. Eller vad säger du, Magic?

  • Hej bbnews!
   Eller hur! jag tycker det är väldigt creepy med Mari Lwyd. Särskilt när äkta kranium används. Lite äckligt faktiskt 😮
   Åh, tack för hästlänken. Mycket intressant och vackra bilder.
   Haha roligt att jesus ska göra entre på en vit häst.
   jag skulle dock välja en ren om jag kunde välja. De är så magiska. 🙂
   Intressant med Mari Lywds namn. Det finns nog lugnt en koppling där.

   Tack så mycket! Så roligt att höra! Jag försöker verkligen hålla inlägen varierade 🙂
   Spännande med de som sett tomten. Klart att man ska tro! 🙂

 3. Nu glömde jag en viktig sak: Glöm för allt i världen inte bort att klicka på den länk om Bäckahästen, som Magic har med i slutet av sin lucktext här ovan. Denna länk leder dig till ytterligare spännande – och delvis läskig – läsning om mytologiska och magiska hästar. Och under artikeln om Bäckahästen finner du sedan ytterligare tips om andra Magic-artiklar med hästanknytning/hästtema. .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: