19: Julanden Emily Jane Brontë

Bakom dagens lucka hittar vi en klassisk engelska författare: Emily Jane Brontë. Det har uppstått många rykten under årens lopp om att hennes ande besöker de levandes värld den 19 december och stannar över jul. Låt oss undersöka dessa historier närmare.

Emily ovan

Emily Jane Brontë levde mellan 1818 och 1848. Hon var både författare och poet och är mest känd för sin bok Wuthering Heights (svindlande höjder). Emily kom från en väldigt litterärt begåvad familj. Hennes syster Charlotte skrev boken Jane Eyre och hennes andra syster Anne är känd för boken The Tenant of Wildfell Hall.
Emily trodde alltid på det mystiska och osynliga i tillvaron. Under sin barndom bodde hon med sin familj i Haworth vars miljö inspirerade hennes senare verk. Det är också just där som vittnen säger sig ha sett hennes ande, i Haworth Rector. Vanligen den 19 december och under julen som sagt. Enligt vittnen går Emilys ande med huvudet nedböjt och försvinner fort om någon kommer för nära. Hon brukar även ses vid detta datum på en restaurang i stadens centrum; Weaver´s Restaurant. Tydligen flockas besökare där den 19:de för att få chansen att se när Emily (iklädd en lång kjol, sjal, bonnet och med en korg på armen) går genom restaurangen och försvinner in i en vägg.

En annat möte med Emilys ande beskrivs av en man som jobbar på the British Library och inträffade 2000. Mannen i fråga (låt oss kalla honom Heathcliff) skulle just in i en taxi med orginalmanuskriptet till Svindlande Höjder. När Heathcliff skulle betala flippade taxichauffören plötsligt ur och började fråga vart kvinnan tagit vägen. Heathcliff frågade förundrat:” vilken kvinna?” Taxichauffören beskrev en kvinna med svarta gammeldags kläder som satt sig i bilen tillsammans med Heathcliff.
Heathcliff ryste. Han visste att han varit ensam. Han drog slutsatsen att Emilys ande måste ha föjt med honom för att övervaka sitt manuskript.

Jag hoppas att Emily Jane Brontë har fått frid och att hennes besök i den levande världen bara är för skojs skull.

Vad tror ni om dessa historier?

7 svar

 1. Hogwarts? Nej, jag läste visst fel, det står ju Haworth i din lucktext, Magic. *drar en suck av lättnad, ty den där Harry Potter ska minsann inte ta och lägga sig i systrarna Brontës olika litterära verk; han kan bannemej hålla sig till J.K. Rowlings romaner**

  Å, så målande du beskriver Emily i din adventslucketext här ovan, Magic! Jag kan nästan se henne framför mig. Med bonnett, på huvudet och en korg hängande på ena underarmen.

  Kan just undra vem som tvättar oh stryker hennes kläder? Vad tror du därom, Magic? Kan det vara Emilys skyddsängel som har hand om den saken? Eller måste månne Emily själv tvätta och stryka sina kläder?

  Låt oss i alla fall hoppas att det finns tvättmaskiner i Himmelriket. Då blir det inte lika jobbigt som att tvingas tvätta för hand.

  För övrigt tycker jag som du, Magic, dvs önskar att hon inte spökar som osalig ande utan att hon har, just det, funnit frid i Himmelriket. Det menar jag att hon är värd.

  FDETDA: Hon dog blott 30 år gammal. Vet du dödsorsaken? Kanske tuberkulos? Hoppas i alla fall att det inte var självmord, ty då kanske hon inte hamnade i Himmeriket?

  Visst var väl Emily själv troende på – eller åtminstone intresserad av – det övernaturliga och ockulta, Magic?

  Förresten: Stort TACK för att du återberättade dessa bitterljuva spökhistorier i dagens adventslucketext! Med lagom läskighetsfaktor, varken för mycket eller för lite av den varan. (Detta är ju tänkt att vara en barntillåten adventskalender, om jag har förstått saken rätt.)

  Troligtvis har de här historierna, som du återger så levande och inte sällan detaljrikt, vuxit fram runt Emily åtminstone delvis som en konsekvens av hennes eget stora intresse för spöken, andlighet och övriga andliga frågor.

  Fast å andra sidan: Kanske en annan – och rent av mycket bättre – förklaring till Emilys kopplingar till eget spökande efter sin död skulle kunna vara den omständigheten, att det lär finnas ett än i dag opublicerat manuskript till ytterligare en roman av henne. Det ryktas nämligen att Emily efter sin död uppenbarade sig för sin syster Charlotte (den sista av systrarna som var kvar i jordelivet) och i samband därmed överlämnade sitt opublicerade manuskript till henne.

  Tyvärr lär systern Charlotte ha slarvat bort manuskriptet, okänt hur. Därför känner sig Emily att göra återbesök här på jorden då och då, inte minst kring hennes dödsdag den 19 december. Allt i syfte att försöka leta reda på detta i långt mer än ett och ett halvt sekel försvunna manuskript.

  Samma rykte gör också gällande, att Emily är ”dömd” att fortsätta spöka och leta till dess att hon, eller någon annan, hittar det där försvunna manuskriptet.

  Låt mig citera: There are even stories that, after Emily’s death in 1848, she appeared to her last remaining sister Charlotte with her last unpublished work. This so-called ‘lost Brontë’ is said to still be out there somewhere, perhaps buried in the churchyard at Haworth. Emily’s ghost is doomed to wander the moors – much like her heroine Catherine – until this is found and published.

  Detta citat är hämtat härifrån: http://anilbalan.com/2012/05/06/a-haunting-at-howarth/ .

  Till sist: Kan din fascination för de bokskrivande och andlighetsintresserade systrarna Brontë möjligen bero på att du har lätt för att förknippa dig själv med dem, Magic? Vem vet? Kanske är du en reinkarnerad Emily Brontë? I så fall hoppas jag att du hjälper ”originalet” i hennes sökande efter sitt förlorade manuskript. 🙂

  • Hej Bbnewsab!
   Hahaha inte Hogwarts för en gång skull 😉
   Hmm, jag tror att kläder på andra sidan alltid är magiskt rena. Jag menar, det kan väl inte vara smutsigt i himlen? 😉
   Det är lite omdebbaterat om det verkligen var tuberkulos som hon dog av men någon sjukdom i alla fall.
   Ja, hon var väldigt intresserad av det andliga i tillvaron efter vad jag förstått. 🙂
   Men gud vad spännande med det opublicerade manuskriptet! Åh! Vill läsa!!! 🙂
   Tack för att du delade med dig av den informationen och hennes uppenbarelse för sin syster. Hoppas att manuskriptet kommer fram. Speciellt ifall Emily inte får frid annars.
   Nawh, hedrande att vara en inkarnation av henne. Ja, det kanske ska bli mitt mission att försöka hitta manuskriptet? 😉

 2. Jag önskar henne vila i frid för då kan hon gå vidare till ljuset! Varför vill man vara kvar?!

  • Hej Pirri!
   Ja, hon kanske bara tycker det är kul att komma ner från himlen ibland och kolla in jorden?
   Eller så har hon ett mission så som bbnews skriver ovan.
   Men jag hoppas också hon har fått frid. 🙂

 3. @Miss Magic Girl: Om du inte lyckas finna Emilys försvunna manuskript, återstår väl inget annat än att du själv sätter dig ned och återskapar dess innehåll med hjälp av din egen så kreativa hjärna, vilken ju likt Emilys verkar vara extra intresserad och fascinerad av det andliga, det mystiska, det magiska, det övernaturliga och det paranormala.

  Jag tror att din ”ersättningsversion” skulle ha förutsättningar att bli mycket läsvärd, den också. Ty att skriva så att det berör och berättelsen blir levandegjord – det är en ”gåva” du som den PADSO Girl du är har erhållit, antingen från gudarna eller från din mamma och pappa.

  • Hej bbnewsab!
   Ja, det vore en spännande uppgift. 🙂 Undrar just var Emilys bok handlade om. Hennes ande kanske kan komma till mig o berätta o så kan jag bli spökskrivare? ^^

 4. Hahaha, där träffade du bull’s eye, Magic. Du är faktiskt redan, i vissa avseenden, en spökskrivare. Nu gäller det ”bara” för dig att löpa linan ut så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: