18: Julottan och de dödas mässa

Bakom dagens lucka finner vi en mängd hästskjutsar som under bjällerklang åker mot till kyrkan. Dags att tala om julottan och de dödas mässa. 🙂

Förr i tiden åkte man alltid till julottan i kyrkan dagen efter julafton. Det var viktigt att inte försova sig för om man gjorde det skulle man vara sömnig resten av året. Men man fick inte heller komma för tidigt till kyrkan för då kunde det bli så att man råkade hamna på de dödas mässa! :-O
Man trodde nämligen att de döda hade sin egen julotta vid midnatt. En klassisk sägen berättar om en kvinna som inte hade koll på tiden. När hon kom till kyrkan kunde hon se att det redan var tänt. Hon smög diskret in och satte sig längst bak. Snart märkte hon att något inte stod rätt till. Hon kände inte igen en enda människa. En kuslig känsla började krypa sig på henne som förvandlades till skräck när hon fick syn på en grannfru som varit död i över ett år. Grannfrun böjde sig fram till den rädda kvinnan och rådde henne att diskret gå ut men lämna kvar sin sjal. Kvinnan gjorde som hon blivit tillsagd. När hon senare återvänder till kyrkan för de levandes julotta hittar hon sin sjal brutalt söndersliten på kyrkogården!

Vad tror ni om denna sägen?

Tänker någon gå på julottan i jul?

En känd person som gick på de dödas mässa med dödliga konsekvenser var Fru Brita Bååt som härskade på Engsö slott i början på 1600-talet. Läs mitt inlägg om henne och hennes slott HÄR.

4 svar

  1. Brita Bååts spöke var mer obehaglig att möta läste jag i en annan hemsida. Jag tror att hon förtjänade det ändå för att hon var ju ond och styvsint. Man kan måla tavlan så att hon ska se snäll ut men i verkligheten var hon inte snäll för att hon var ju ond och styvsint! Hitler kan också se snäll ut men ville döda och bli av med förståndshandikappade människor och homosexuella och judar! Den snälla masken men skenet bedrar!

  2. Hmm, jag och en kompis skojade om att gå på julottan i år men vi får se om vi orkar. 😛

  3. Ja, precis. Det borde finnas skolor anpassade för nattugglor 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: