17: Befana

Bakom dagens lucka hittar vi en äldre dam med en sjal runt huvudet och en kvast i handen. Nej, det är ingen häxa. Det är Befana! En riktigt cool julklappsutdelerska som vi ska ta en närmare titt på i detta inlägg.

Befana har sitt ursprung i Italiensk folktro och firas än i dag där. Hon delar ut gåvor till alla barn på trettondag jul. Befana ser onekligen väldigt häxaktig ut. Hon till och med flyger på en kvast.
Hon ger fina presenter till barn som varit snälla och kol till de elaka barnen. Det sistnämnda är inte precis en present att bli ”sotis” på… 😉
Befana har så hårda moraliska regler att i princip alla barn löper risken att få kol då ingen är snäll jämt. Men Befana är lite snäll ändå eftersom hon ofta ger kolliknande kandisocker-godis och inte riktigt kol. ^^ Så hon tar inte helt kol på barnens julglädje. 😉

Det finns många olika legender kring Befanas bakgrund.
Enligt en av dem blev Befana besökt av de tre vise männen dagen då Jesus föddes. De var helt: ”Vill du inte hänga på och kolla in Guds baby? Han ska vara en shysst polare”
Men Befana var helt: ”Nej! Nepp! Nix! Jag vill hellre städa!”
(Fast, ni vet, lite mer bibliskt formulerat).
Beslutet att inte se Jesus ångrar Befana än idag. Det är också därför hon går runt och ger gåvor till alla barn varje år. Hon hoppas att en dag stöta på Jesus. (Ingen vågar berätta för henne att Jesus inte längre är anträffbar antar jag…)
En annan, mer gullig, teori säger att Befana ger gåvor till alla barn eftersom vi alla har något av Jesus i våra hjärtan. 🙂

Enligt en annan (mer sorglig) legend så hade Befana ett eget barn som dog. När hon sen hörde om Jesu födelse sökte hon upp honom under sinnesförvirringen att han var hennes barn. Hon gav Jesus en mängd glädjande presenter och Jesus belönade henne genom att göra henne till mor åt alla italienska barn.

Min personliga teori är att Befanas mål i livet är att konkurera ut jultomten. Jag måste erkänna att jag tror hon kan lyckas. Jag menar, en cool häxa är ju mycket roligare än en rödklädd herre som säger ”Ho, ho”. Så jag röstar på Befana! Befana for Santa and president! Jag hoppas hon snart sparkar ut de andra julklappsutdelarna och blir känd på en global nivå.

Vad tycker ni om Befana?

6 svar

 1. Vilket snyggt samspel – ett av dina typiska signa, Magic! – du har mellan text och bilder (även) i denna adventskalenderlucketext. .

  Och därtill, också som vanligt, en text som är full av din speciella magiska verbala humor.

  Egentligen bör man läsa dina texter inte bara långsamt och eftertänksamt. Utan även mer än en gång. Det är nämligen rätt ofta som jag vid omläsningar upptäcker ännu mer av din verbala esprit/kvickhet, Magic.

  Kort sagt: Det är lite med dina texter som med dina egna teckningar. Båda är ”Kind of Magic”, ditt magiska ”varumärke”.

  Uppenbarligen kryllar det av olika sorters julklappsutdelare ”over there”, i USA. Så Santa Claus sitter inte säker på sin jultomtetron.

  Santas styrka är främst att han delar ut sina julklappar natten till juldagen, vilket är helt i linje med det kristna synsättet, att juldagen är Jesusbarnets födelsedag. Ett synsätt som dock grundar sig mer på tro än vetande och kalla fakta. (Det är ju till och med oklart vilket år Jesusbarnet föddes. Den där Herodes (den store), som omnämns i Bibeln och som ville ta död på alla nyfödda gossebarn, han avled faktiskt redan år 4 före Kristus, dvs några år INNAN Jesusbarnet, enligt den kristna katolska kyrkan, blev fött och såg dagens ljus.(Hur nu det kan vara möjligt?)

  Läs gärna mer om när Jesusbarnets födelse kan ha ägt rum här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jesu_f%C3%B6delse . Den allmänna uppfattningen bland dagens Jesus- och bibelforskare är att Jesusbarnet mest sannolikt föddes någon gång mellan åren 7 och 4 f. Kr. (= före Kristi födelse). Redan där kan man alltså tala om ett extremt svårförklarat gudomligt mirakel (att så att säga födas några år innan man faktiskt blev född). Slå det om du kan, Magic TT!

  Vill lite off topic här passa på att inflika att år 0 inte existerar. Utan tideräkningen går från år 1 f. Kr. direkt till år 1 e. Kr. Eller lite förenklat och metaforiskt: Den 31 december år 1 f. Kr. följs alltså av den 1 januari år 1 e. Kr.

  Tillbaka nu till dagens adventsliucketext. Jag delar Magics åsikt, att det kan vara dags att byta ut Santa Claus/Jultomten mot exempelvis Befana. Presentutdelning i samband med Trettondagshelgen i stället för på julafton vore faktiskt mer logiskt begriplig samt mer i enlighet med den kristna jultraditionen, eftersom det var då, den 6 januari, den trettonde dagen efter Jesusbarnets födelse, som de (tre?) vise männen – magerna – enligt kristen tradition anlände till Betlehem med sina gåvor till Jesusbarnet. (De stackars magerna tvingades ju promenera till Betlehem, vägledda av Betlehems stjärna. Att i stället ta flyget till Betlehem var liksom inte att tänka på då för drygt 2000 år sedan.)

  Fast ett byte av julklapputdelningsdag från julhelgen till Trettondagshelgen skulle förstås innebära, att det bleve svårare för kristendomen att konkurrera ut det över hela norra jordklotet spridda hedniska vintersolståndsfirandet (winter solstice; jfr Yule tide-firandet bland wiccor) runt 20 december.

  Varför inte ha presentutdelning både under julhelgen och trettondagshelgen?

  Men vad är det jag hör nu? Låter faktiskt som starka och högljudda protester från alla föräldrar. Fast jag hör faktiskt också en rad ja-rop från en massa barn.

  Vad är din åsikt, Magic? Dubblerad klapputdelning? Eller blott en enda gåvoutdelning?

  • Hej bbnews!
   Åh, tack! 😀 😀 😀 Så roligt att du gillar detta inlägg 🙂
   Eller hur! Befana förtjänar mer berömmelse. >Samtidigt så kom jag på att hon kanske har för fullt upp för att orka ta sig an hela världen.
   Vi vill ju inte att hon ska bli utbränd. Men sverige är ju ett rätt litet land så hon kanske kan orka komma hit åtminstone.
   Det är så intressant det där med jesu födelse och år noll. Hahaha ja, det är verkligen en bedrift att födas innan man blev född. Tyvärr kan jag inte skryta med något sådant själv) 😛
   Åh, jag gillar idén med två prestendagar. Men kan tänka mig att inte alla föräldrar håller med mig. Hahahaha 😀

 2. Italien har väl ingen jultomte bara den snälla Befana! Hon kanske levde på den tiden när Jesus föddes. Jag gillar bara snälla Befana! För att hon är så snäll!

 3. Jag röstar för B!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: