15: En märklig julhistoria

Bakom dagens lucka sitter Magic med en gammal sliten bok. Ni gissade det! Det är dags för en spöklig sagostund! Varsågoda, slå er ned! 🙂
Denna historia har sina rötter i folktro från Wisconsin men har spritt sig till alla möjliga samanhang. Bottnar den i verklighet eller fantasi? Det är upp till er att avgöra!

1899 återvände Aaron Barker hem från en midnattsjulmässa i kyrkan. Aaron hade haft det trevligt men ju närmare hem han kom desto mer nedstämd kände han sig. Hans hus var för stort. Det var inte mysigt att komma hem till. Inte hade han någon fru att längta hem till heller. Sanningen var att Aaron var väldigt ensam. Just som han gick där och blev mer och mer tungsint tyckte han sig höra steg. Han vände sig om men bakom honom fanns endast natten och mörkret. Han började gå igen. Stanna till. Titta. Stegen fortsatte höras men han kunde inte se någon.

Väl hemma möttes han av en trevlig överaskning. En gammal vän, Charles Drew, satt i Aarons vardagsrum. Aaron blev mycket glad men också förvånad då Charles inte bodde i stan. Charles ville dock inte prata något om varför han dykt upp så plötsligt. Istället pratade de om allt möjligt annat mellan himmel och jord. Aaron dukade upp mat åt dem och de hade det riktigt mysigt. Sen sa de godnatt och Charles drog sig tillbaka till gästrummet. Aaron somnade och såg fram emot en mysig juldag med Charles dagen därpå. Men när Aaron gick upp nästa dag möttes han av ett mysterium. Charles fanns inte i gästrummet och sängen var bäddad som om ingen legat där. När Aaron kom ner i matrummet upptäckte han att den måltid han sett Charles äta upp kvällen innan stod kvar på bordet. När Aaron kom ut i salongen hade en fullt dekorerad julgran uppenbarat sig som från ingenstans. På en av grenarna hängde ett kort från Charles. Han önskade Aaron ett lyckligt år och utryckte sin förhoppnin att Aaron skulle vara gift julen därpå. Aaron visste inte vad han skulle tro.

Nästa dag fick Aaron ett brev där han fick veta att Charles dött en månad tidigare. Insikten rann genom Aaron som en rysning. Han hade träffat sin döda väns ande! Men efter den första chocken slutade Aaron vara rädd. Istället kände han sig glad och hedrad över besöket. Året som följde blev ett magiskt år för Aaron. Han förälskade sig och gifte sig. När han firade julaftonen tillsammans med sin fru året därpå tänkte han på Charles, det magiska besöket och lyckönskningen. Kanske hade Aaron ett spöke att tacka för sitt lyckliga äktenskap?

Vad tycker ni om denna historia?

8 svar

 1. Kanske det hände så år 1899 utan att vi vet om det!

 2. Vilken fin berättelse du har hittat, Magic PADSO! Mycket läsvärd och intressant.

  Dock tror jag, att det rör sig om en ”urban legend”, i vilken man har lagt till detaljer allt eftersom berättelsen har spridits/vandrat vidare från en generation till nästa.

  Det är nämligen så ”urban legends” brukar utvecklas. Man utgår från en (eventuell) kärna av sanning och väver successivt in allt fler omständigheter, detaljer och faktorer i berättelsen.

  En tänkbar kärna av sanning i just denna finstämda julberättelse (vilken du återger på känt manér, Magic GT, med massor av empati, ljus, värme och kärlek) skulle kunna vara ett fenomen som kallas för ”sensed presence”, alltså upplevd närvaro av något osynligt (andligt) väsen. Här är en informativ artikel om just ”sensed presence”: http://www.scientificamerican.com/article/the-sensed-presence-effect/ .

  En utlösande orsak är som regel starka och intensiva känslor av sorg (av en älskad livskamrats eller älsklingsdjurs bortgång ), eller saknad (efter gemenskap och samvaro), eller längtan (att finna någon att dela sitt liv med, en livspartner, ”tvillingsjäl”) eller dylikt.

  Ett ganska välbekant exempel på ”sensed presence” i den sortens sammanhang är de så kallade änkesynerna. Om dessa kan den intresserade läsa mer i dessa två artiklar: 1) http://www.aftonbladet.se/wendela/article10187561.ab ; samt 2) http://faktoider.blogspot.se/2014/03/ankesyner.html .

  Vid änkesyner handlar det förstås om sorg och saknad i första hand. I fallet med Aaron i din berättelse, Magic RM, handlar det nog mest om ensamhet och längtan efter att finna någon att dela sitt liv med för att på så vis höja livskvaliteten.

  Fenomenet ”sensed presence” är besläktat med barns vana att ha ”låtsaskompisar”. Tänk bara på Alfons Åberg och hans låtsaslekkamrat Hemlige Mållgan. Jag också hade ”låtsaskompisar” när jag växte upp. Faktum är att jag tror de flesta barn har det, åtminstone från och till.

  Tillbaka nu till din adventslucketext, Magic TT. Fallet Aaron med hans mystiska upplevelse skulle alltså mycket väl kunna förklaras med just ”sensed presence” och behov av (längtan efter) en ”låtsaskompis”, kanske för att få bukt med ensamhetskänslor och erfara ökad samhörighet/gemenskap, allt i syfte att höja livskvaliteten. Och så har folk som återberättat denna finstämda och bitterljuva historia lagt till nya detaljer allteftersom i en ambition att öka berättelsens mystifikationsfaktor och ingjuta hopp i människor som också de saknar och/eller längtar efter gemenskap.

  När du återger denna berättelse med dina egna ord, Magic Ä-G, har du – vilket är så typiskt för dig – på sätt och vis lagt fokus på den något bisarra berättelsens ljusa, varma och kärleksfulla happy end med en Aaron som till sist erfar just en förhöjd livskvalitet och ökad livsglädje. Detta är något av ditt eget signum, alltså att sprida värme, omtanke, ljus, positivism och kärlek med dina underliggande budskap i dina texter. Typiska Ä-G-egenskaper, med andra ord.

  Det här med att ”förbättra” en historia för varje gång den sprids vidare till en ny publik/åhörarskara är närmast att betrakta som ett litterärt stilgrepp. Ett bra exempel härpå är fiskaren som berättar om hur stor hans fångade fisk var. Denna fiskfångst har alltså en benägenhet att öka i storlek sett över tid. Jfr talesättet ”An fjäder blev det en hel höna”.

  Faktum är att samma stilgrepp står att finna även i Nya Testamentet i Bibeln. Tyvärr är böckerna i NT inte inordnade i strikt kronologisk ordning. Exempelvis skrevs Matteus- och Lukasevangelierna långt efter Markusevangeliet SAMT efter Paulus’ alla brev till de olika kristna församlingarna. Detta kan förklara varför varken Markus eller Paulus verkar känna till något om om hur Jesusbarnet påstås ha kommit till (exempelvis om att en ängel uppenbarade sig för Maria och berättade att hon skulle bli gravid med hjälp av den Helige Ande utan att förlora sin jungfrudom, eller om de vise männen som kom från Österlandet med gåvor till Jesusbarnet, vägledda av Betlehemsstjärnan och så vidare). Alltså: Ju längre tid som går från Jesu födelse, desto fler detaljer införlivas i berättelsen om hur det gick till, när Jesusbarnet föddes.

  För den som vill fördjupa sig i hur Nya Testamentets syn på Jesus utvecklas över tid kan jag rekommendera denna artikel: http://valerietarico.com/2014/12/09/the-not-so-virgin-birth-of-the-christmas-story/ .

  • Hej bbnews!
   Tack för din intressanta kommentar. Jag tror också denna historia är en urban legend som blivit bättre med tiden.
   Det där med sensed presence är intressant. Kanske kommer historiens inspiration från just en sådan upplevelse.
   Tack! roligt att du gillar mitt sätt att återberätta historien! 🙂
   Tack för länken om nya testamentet. Sånt är intressant. 🙂

 3. Väldigt intressant och spännande läsning, det kan mycket väl va så att han kom till honom, kolla bara Scrooge som fick påhälsning av julspökena 😀 …jag tycker du ska skriva en bok med sån upplevelse du har i berättelserna. 😀

  • Hej Christian!
   Tack! Kul att du uppskattar inlägget. 🙂 Hahah ja, men detta julspöke var lite trevligare än det Scrooge träffade. 🙂
   Det är mycket möjligt att jag skriver en sådan bok en dag 🙂

 4. Fantastiskt inlägg. Gillar verkligen din Julkalender. Din blogg är fantastik. Har du någon gång tänkt på att flytta din blogg till en egen hemsida?

  Ha en super mysig kväll/natt

  • Hej Johanna!
   Tack så jättemycket! 😀 Blir så glad av din kommentar!
   jo, jag har funderat på det. Kanske blir egen hemsida i framtiden 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: