13: Glad Lucia allihop!

Bakom dagens lucka är det naturligtvis en Lucia! Duh!
Jag har redan skrivit ett inlägg om Lucia som ni kan läsa här. Men i dagens inlägg tänkte jag fokusera mer på hur man firat Lucia i Sverige och en del magisk folktro kring Lucia.

Den 13 december var en stor festdag förr och kallades för ”lilla julafton”. Men att någon klädde ut sig till Lucia och lussade var mindre känt. Det blev en allmän tradition först på 1900-talet. Innan dess förekom det bara i överklasskretsar och de tidigaste källorna som beskriver lussande kommer från 1700-talet. Var traditionen med Lucia kommer ifrån är omdebatterat men vissa säger att Sveriges Lucia-tradition kom från Tyskland. Där hade man i protestantiska kretsar ersatt den julklappsutdelande Sankt Nikolaus med Jesusbarnet då Nikolaus var ett katolskt helgon. Jesusbarnet kom på julafton och symboliserades av en vitklädd flicka med en ljuskrans runt håret. Denna julaftonstradition från Tyskland kan ha skapat den svenska Lucia traditionen.
Ursprungligen kommer firandet den 13 december av att vintersolståndet inföll den 13 december på medeltiden. Eftersom det var årets längsta natt trodde man att det var en magisk tid då mörka krafter var i farten. Därför förknippades också dagen med Lucifer (ett av djävulens namn) innan den förknippades med det romersk-katolska helgonet Lucia som led martyrdöden på 300-talet.

Eftersom ingen visste så mycket om Lucia som helgon hittades det på en mängd totalt random och osanna historier om henne för att förklara varför dagen var döpt efter henne. I vissa legender var hon en fru från Värmland som gav mat till folk i nöd. I andra har hon kopplats samman med Lucifer och beskrivits som en av hans närmaste budsförvanter och moder till alla underjordiska väsen…. Stor förvirring med andra ord. 😛

Eftersom Lucia var en sådan övernaturlig natt finns det många läskiga sägner. En sägen berättar om en familj som satt uppe på lussenatten och plötsligt hörde mystiska ljud utanför fönstret. När de tittade ut såg de ett begravningståg komma genom mörkret och snön. De förstod på en gång att detta var ett tåg av lusse-folk, alltså Lucifers släkte! Nästa dag kunde de se spetsiga märkliga spår i snön. Hu!
Det sades också att det var farligt att åka med hjul under lussenatten. Om man gjorde det kunde självaste tomten dyka upp och varna en. I andra, mindre kusliga historier, förknippades Lucia med ordet lus. Därför trodde man att ”lussekärringen” skulle komma och strö ut löss i ens säng på morgonen och därför var det bäst att gå upp tidigt på Lucia-morgonen, haha XD

Hur firar ni Lucia?

Jag hoppas ni alla får en fin dag!

Magic sjunger: ”Sankta Lucia, ge mig en tia, inte en femma, det har jag hemma. Då på vår tröskel stå, sotig och utan hår, vidbrända Luuuciia, vidbrända luuciia…”

2 svar

  1. Sankta Lucia, ge mig en tia, tian var trasig och Lucia var knasigt! Den har jag hört!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: