12: julbocken

Idag hittar vi julbocken bakom luckan! Vad är han för en filur egentligen?

Jo, som ni vet var tomten i Sverige inte särskilt pigg på att dela ut julklappar ursprungligen. Därför fick den så kallade julbocken ta på sig den uppgiften istället. Ursprungligen var ju julklappar snarare skämtgåvor än seriösa gåvor och julbocken var också en skojfrisk typ. Det förekom att någon klädde ut sig till julbock och sprang mellan gårdarna och skrämde folk, busade och skojade.

Det finns många teorier om julbockens ursprung. Enligt vissa källor har bocken sitt ursprung i asatron eftersom asaguden Tor förknippades med bockar. Andra säger att bocken har sitt ursprung i medeltida vinterskådespel då bocken symboliserade självaste djävulen och fjättrades av Sankt Nikolaus. Förmodligen har båda dessa ursprung resulterat i födelsen av julbocken.
En annan influens är förmodligen traditionen med Kinken Jes från kontinenten . Där var det Jesusbarnet som kom om julnatten och delade ut gåvor. Stackars unge. Nyfödd och redan tvungen att arbeta….

När jag var liten hade vi en väldigt gullig julbock i halm. Funderar på att köpa en ny i år faktiskt. De är såå söta tycker jag. ^.^

Vad anser ni om julbocken?

8 svar

 1. Jultomten är roligare än Julbocken!

 2. Julbockar, ja. Jag har en julbock, gjord av halm. Men den blir sjövild ibland. Har till och med stångat mig. 🙂

  Och så äter den upp allt som den kommer åt, i synnerhet skumtomtar, Så när jag ibland går till skålen för att hämta mig en alldeles egen skumtomte att mumsa på, ja då finns där sällan några kvar till mig.

  Jag brukar då blänga åt julbockens håll till. Men den bara blänger tillbaka. Nån gång kan den rapa (ett tecken på att han för tillfället är mätt och belåten – fast på vems bekostnad???). 🙂

  Så jag säger bara: Var försiktig, Magic, vid valet och inköpet av ny julbock, så att du inte införskaffar dig ett måndagsexemplar som är lika odräglig och tjuvaktig som min julbock Karl-Ivar Klantarsel är.

  Så jag kan lätt förstå att (geta)bockar förr förknippades med Djävulen. Här kan den intresserade läsa mer om kopplingen mellan djävul och getabockar: http://www.straightdope.com/columns/read/1327/why-is-satan-often-shown-as-having-goatlike-features .Inte för inte brukar Djävulen ofta avbildas med just en bockfot /(eller två).

  Inte nog med det. Det finns också getmänniskor (med getens huvud och mänsklig kropp för övrigt). Faktum är att de påminner lite om Tele 2s tv-reklam med det där förnumstiga fåret/fårhuvudet som tipsar om bra mobilabonnemang.

  Mer om getmänniskor (plus bilder på dem) kan man finna här:http://beforeitsnews.com/beyond-science/2012/11/goat-man-sightings-in-kentucky-texas-maryland-2440036.html .

  Tänk om julbocken förvandlas under julnatten till en getmänniska? Vad ska vi göra och ta oss till då? Några förslag?

  Själv kan jag tänka mig att låta honom få gå på audition , när det framöver blir dags för Tele 2 att söka skådisar till nästa stora reklamkampanj. Getmänniska eller fårmänniska – det väl på ett ut så att säga?

  • Hej bbnews!
   Hahaha oj! :-O Julbockar är tydligen inte att leka med. åtminstone inte din. ^^;
   Fast är du säker på att det är bocken som stjäl skumtomtarna. Jag vet av erfarenhet att skumtomtar är riktigt skummisar som ibland gömmer sig för en.
   Ja, något skumt är det i alla fall 🙂
   Det är så intressant hur de positiva hedniska horngudaran (så som pan) demonterades och fick bli bilden för kristendomens djävul. Intressant och synd.
   Oj, inte hört om getmänniskor förut. Ska kolla upp det närmare 🙂

 3. Här är en bra startlänk för din Goatman/getmänniska-research, Magic EG: http://en.wikipedia.org/wiki/Goatman .

  Och från getmänniskor är steget inte långt till grismänniskor (inte att förväxla med människor som beter sig som svin). Här är en bra startsida för den som vill veta mer om människor med grishuvud i stället för mänskligt huvud: http://en.wikipedia.org/wiki/Pig-faced_women .

  En svensk läkare, Jan Bondeson (verksam i England), har skrivit en del om grismänniskor.

  Vem vet? Kanske det blir en Magic-blogg om sådana varelser framöver?

  Undrar just om det finns kvinnliga grismänniskor, som lagar till julmat såsom skinka, revbensspjäll, grisfläsk, sylta, grisknorr, grisklöv, gristryne, grisöron och annat ”grisgodis”? Det kan väl i så fall inte kännas så värst kul för dem? Nästan som en sorts kannibalismritual, ju.

  Vad tror du därom, Magic TT?

  • Hej bbnews!
   Tack så mycket! Det kan mycket väl bli en eller flera blogginlägg om det 🙂
   Tror du att Miss Piggy räknas som grismännsika? Eller är mupparna sitt egna släkte? 😉
   Hahaha jag hoppas de bara äter grönsaker X)

 4. Julbocken är helt klart cool!
  Jag har en från typ 20-40 talet (osäker!) som inte kan stå upp 😛
  Och sen några nyare som kan stå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: