8: Hemsökta julgranar

Igår tittade vi på hur julgranens historia ser ut. Idag ska vi tala om julgranar från en mer läskig vinkel. Idag är det dags för de hemsökta julgranarna att få sin stund i rampljuset! Bakom dagens lucka hittar vi vilda, snurrande, spökande julgranar! Se upp!

 

Julgranar tycks vara populära bland spöken. På the Black Horse Inn i Warrington, Virginia härjar ett spöke som slänger omkull den stackars julgranen som står i lobbyn. På grund av att trädet förstörts så många gånger har man nu knytit fast det. På Hotell Dorrington i Calaveras County i Californien finns också ett spöke som gillar att knuffa omkull julgranar som ställs i gästernas rum. Hotellägarna tror att det busiga spöket är anden efter den före detta ägaren till hotellet, Rebecca Dorrington Gardner. Men Rebecca är ingen ande man behöver frukta. Hon må vara busig och slå i dörrar och välta granar men om hotellet är i fara kommer hon alltid till undsättning. En av hotellets ägare har berättat att Rebecca väckte honom för att varna om en gasläcka i köket

.

Några mer ordningsamma spöken går att hitta på Hotell Crescent i Eureka Springs i Arkansas. De som sett dessa spöken har beskrivit dem som viktorianskt klädda (åhå! Spöken med modekänsla!). Ägarna till hotellet berättar att dessa spöken gillar att möblera om. Särskilt aktiva är de kring jul. De brukar flytta om stolarna så de står i en ring runtom hotellets julgran. Trevligt med spöken som städar åt en. Undrar just om man skulle kunna be dem ta en sväng hem till mig och ställa allt i ordning? 😉 Ett annat trevligt spöke som gillar att julpynta går att hitta i det hemsökta huset Ludington i Michigan. Om man går upp tidigt på morgonen på julen så kan man se hur osynliga händer lyfter upp en julstjärna och placerar på toppen av granen.

Ja, nu när det är mörkt större delen av dygnet är det lätt hänt att man ryser till av en spöklig känsla… Vem vet egentligen vad man kan hitta där ute i vintermörkret? 😉 Jag skulle dock inte ha något emot att möta gastarna från bilden ovan. Det ser ut som att de vet hur man festar och har allmänt dödskul.

Tror ni på julspöken?

14 svar

 1. Julgranen förtjänar absolut att avhandlas i mer än en kalenderlucketext. Faktiskt är det ju kring/runt julgranen så mycket kretsar och rör sig (med eller utan ringdans) i juletid.

  Omkullvälta julgranar låter mycket spooky och creepy. Kan mycket väl vara spöken eller demoner som ligger bakom sådant bus.

  Vilket kommer mig att tänka på vikten av att välja rätt sorts julgransfot.
  Bäst är nog att välja en julgransfot i form av ett (kristet) kors eller plustecken (+). Då vågar spöken och demoner inte ge sig på granen. Problemet är att julgransfötter i form av ett kors sällan passar till stora julgranar. Däremot är en korsliknande julgransfot tillräckligt stabil för att staga upp och balansera en liten bordsgran.

  Annars kanske man får göra som förr i världen. Då var man så trångbodd, att man ofta valde att hänga upp julgranen i taket ungefär som en taklampa (fast på den tiden fanns ingen elektricitet, så det var gott om (tak)ututrymme att låta en julgran, modell, mindre, bli upphängd i med toppen riktad uppåt, alltså mot innertaket. Sådana granar kunde nog varken spöken eller demoner välta. Möjligen kunde de få dem att börja svänga likt en pendel. Fast även det var säkert spooky för dem som fick se något sådant.

  Å andra sidan kan det finnas en vetenskaplig förklaring till varför granar välter och varför vissa människor tycker sig uppleva skugglika figurer som, oftast, står bakom personen i fråga som har en sådan spökupplevelse. Jag noterar att en del av dina exempel på omkullvälta julgranar har utspelats på hotell. I sådana byggnader är det vanligt med luftkonditioneringsfläktar för att stimulera luftflödet.

  Men fläktar har också en förmåga att alstra lågfrekvent ljud, så kallat infraljud (= motsatsen till ultraljud = högfrekvnt ljud). Vi människor kan inte höra vare sig infraljud eller ultraljud. Icke desto mindre påverkas vi av dem. Just infraljud med frekvensen 19-20 Herz tycks vissa människor vara extremt känsliga för.

  För den som är intressad av vad infraljud med svängningsfrekvensen 19-20 Herz kan åstadkomma i spökupplevelseväg kan jag rekommendera denna artikel: http://www.prosoundweb.com/article/print/a_ghost_story_low_frequency_illusions_created_by_standing_waves .

  Jag hoppas att du också, Magic, ska finna den artikeln spännande, inte minst som exempel på hur spökupplevelser kan uppstå, såväl runt julen och julgranar som i lokaler/rum där det finns fläktar som sköter luftväxlingen.

  För övrigt: Jag tycker du har en jättebra mix mellan crrepy inlägg och rena fakta med julanknytning i dina kalendertexter. Så jag säger: Keep up the good work, Magic! Du förtjänar en riktig bamsejulkram för all tid och allt arbete du har lagt ned på denna dina julkalender.

  PS Har inte du skrivit en artikel om shadow people; jag har ett svagt minne av de. Om du har det, kan du väl länka till den, DS

  • Hej bbnewsab!
   Ja, jag kände att jag inte fick plats med de hemsökta granarna i gårdagens lucka. 🙂
   Smart med korset. Det är ju en väldigt bra demonbortstötare. (Nytt ord?) ^^
   Just det! Det vore kul att hänga upp en gran i taket faktiskt. Det borde åtminstone skydda den från de korta oknuten 😉
   Tack för länken! Mycket intressant och definitivt en trolig förklaring i många fall. Jag trodde det spökade här hemma för ett tag sen då glödlamporna i köket slogs av och på. Men det visade sig vara fel på lampknappen som dimmrar belysningen. ^^ Hahah ingen fläkt men en naturlig förklaring 🙂
   Tack så mycket! Roligt att du uppskattar mixen. Jag måste ju leva upp till bloggens ryckte och ge alla en läskig jul också 😉
   Ja, här är länken till shadow people: https://missmagicgirl.wordpress.com/2009/09/17/skuggvarelser-shadow-people/

   🙂

 2. Jag är övertygad om att din blogg, liksom för övrigt din Facebooksida, har mycket gott rykte och är mycket uppskattade.

  Det brukar vara så mycket tjafs och personliga påhopp – dvs negativ energi – på bloggar och Facebookgrupp-sidor. Men inte hos dig, Magic. På båda ställena är det i stället massvis med positiv energi och dito vibbar man som läsare/följare kan förnimma/uppfatta. Detta skulle man kunna säga är ditt eget speciella varumärke, både på internet och IRL. Var rädd om det! Vårda det väl!

  Jag ser framför allt sex orsaker till varför du är så omtyckt, Magic:

  1) Du anstränger dig städse att bjuda på trevliga och intressanta inlägg, kommentarer och dylikt.

  2) Du skriver på ett ovanligt varmt och inbjudande vis, så att läsaren blir glad.

  3) Du är jättebra på att skapa en trivsam stämning.

  4) Du har en ovanligt stark sympatisk utstrålning.

  5) Du kan verkligen en hel del om magiska och mystiska fenomen/saker, vilket förlänar dig pondus och auktoritet när du skriver om sådana saker.

  6) Du visar ofta prov på en underfundig humor, inte minst verbal sådan. Det märks att du gillar att ”leka” med orden, vrida och vända på dem, något som är typiskt för kreativt begåvade personer.

  FDETDA: Var möjligen din artikel om skuggvarelser (shadow people) den allra första du publicerade på din blogg? Man kan i alla fall få det intrycket, när man ser hur du avslutar din text. (Redan där anger du tonen för hur du vill att din blogg ska vara. Redan då, 2009, visade du alltså vilken ämabel och emotionellt begåvad tjej du var – och fortfarande är.)

  • Hej bbnewsab!
   Åh, vad glad jag blir när jag läser din kommentar! Den lyser verkligen upp hela min dag! 🙂
   Jag är faktiskt väldigt tacksam att jag knappt fått några negativa kommentarer under alla mina år som bloggare.
   Det måste ändå vara rätt ovanligt. Jag kan bara komma på några få negativa kommentarer och de har varit rätt märkliga så jag nästan undrar om de var på skoj…
   En som sa att jag inte skulle skriva falska saker på nätet (alltså om spöken) eftersom det kan skrämma små barn.
   Jag svarade att jag hoppas att eventuella barns föräldrar håller koll på sina barns nätvanor då min blogg knappast är det mest skrämmande som finns på nätet…. 😛
   Sen har jag fått några komemntarer från folk som är oroliga för min själ (eftersom jag skrivit om magi) och tyckt att jag borde vända mig till Jesus.
   Men de kommentarerna är väl egentligen rätt välmenande även fast jag inte håller med i dem. 😛
   Du har delvis rätt i att shadowpeople var det första inlägget. Det var nämligen så att jag hade en annan bloggplattform ursprungligen och inte bloggade genom wordpress.
   Shadow people var det första inlägget på denna wordpressblogg men innan dess hade jag redan bloggat något år på en blogspot sajt.
   Ursprungligen så var min blogg en dagboksblogg men utvecklades till att fokusera mer och mer enbart på övernaturliga fenomen.
   Så jag raderade alla de tidiga dagboksinläggen. 😛
   Den första övernaturliga artikeln kan du hitta här: https://missmagicgirl.wordpress.com/2008/07/12/enhorningen-har-de-funnits/
   Den skrev 2008 🙂

 3. Glömde en sak. Ditt nyord ”demonbortstötare” är en ovanligt bra neologism. Finge jag råda, skulle jag se till att det hamnade i nya upplagan av Svenska Akademiens Ordlista (SAOL).

  Hur kom detta ”bra-iga” ord till dig? Poppade det bara upp i ditt medvetande helt hux flux? Eller hur gick det till?

  • Hahaha jag vet inte var idén till ordet kom ifrån. Den bara ploppade fram 🙂
   Men vi borde så försöka få med ordet i svenska akademins ordlista 😉

 4. Ja, du behöver sannerligen inte skämmas över de avtryck du gör och lämnar här på internet. Tvärtom!

  Jag tycker att du gav ett väldigt bra – och kanske framför allt moget – svar till den som menade, att du inte skulle ”promota” spöktro, demontro eller dylikt. Men som jag har förstått saken, Magic, så är du intresserad av spöken och annat mystiskt och magiskt DELS för att du själv har upplevt en rad konstigheter vid dina egna ”möten” med omvärlden, och DELS för att din hjärna i kraft av sin kreativitet och emotionalitet vill ha något extra fantasieggande att så att säga sätta tänderna i (förresten, har en hjärna tänder, vet du något om det? 🙂 ).

  Du ser dig snarare som openminded (= att du har ett öppet sinne) än starkt troende (= att du inte är näst intill religiöst dogmatisk i ditt synsätt/trosparadigm). Dvs du utesluter inget på förhand vad gäller de alternativa förklaringar som brukar ges till den här sortens magiska/mystiska/mystifierande fenomen och händelser.

  Det tycker jag är en sund inställning hos dig. Mycket sund. Ovanligt sund.

  Tyvärr finns det människor som är starkt – ja rent av ”glödande” -troende. Då tycker jag det mer börjar att likna en sorts beroende, som på sätt och vis kan jämföras med knark-, nikotin- eller alkoholberoende. Men din fascination ligger, som jag ser det, på ett helt annat plan. Du har vad jag skulle vilja kalla för ett icke-sekteristiskt sätt att tänka. Dvs det som karakteriseras av och definierar personlighetsegenskapen openness, att vara öppen för nya idéer och inte låsa sig fast för tid och evighet vid det man tyckte för tio år sedan eller så. Livets långa resa innebär, att man vågar stiga av vid olika stationer för att utforska verkligheten på den platsen också, innan man fortsätter sin färd mot det okända målet.

  Det är för övrigt på så vis vår hjärna hjälper oss att skapa ett så kallat self-narrative (på svenska ett självnarrativ) alltså att jag skapar min egen berättelse om mig själv. Lite som att hjärnan kontinuerligt skapar din levnads historia (”självbiografi”) och därvid ser till att allt verkar hänga ihop på ena eller andra viset, så att man slipper uppleva dissociation (= ”personlighetsklyvning”), något som ju i värsta fall kan leda till psykos (= störd verklighetsuppfattning inklusive allvarliga personlighetsstörningar; jfr termen multipel personlighetsstörning, numera vanligen kallad Dissociative Identity Disorder; jfr också med Alfons Åberg och dennes låtsaskompis Hemlige Mållgan; ibland kan det vara trevligt med en låtsaskompis, särskilt om man är ett barn som gärna vill ha någon att leka med).

  Som sagt, Magic. Den risken (att du ska dras in i sekteristiskt woo-tänkande) löper inte du. Du har trots allt en nykter inställning/attityd till allt det magiska, mystiska och mystifierande.

  Just därför blir ditt bloggande heller inte farligt ens för unga läsare/följare. Du lockar eller lurar ju inte dina läsare till sekteristiskt woo-tänkande, Snarare vill du visa dem hur fascinerande den här icke-fysiska (andliga?) världen kan vara. Så jag tror att du snarare erbjuder dina följare hjärnstimulans än att du likt Den Onde förleder dem in på den breda väg som går raka vägen till synd och förtappelse.

  Egentligen kan man läsa mellan raderna, anser jag, att du INTE vill frammana (mass)hysteri hos dina läsare och heller inte vill skrämma skiten ur dem. Du försöker helt enkelt att hålla läskigheterna på ett slags ”lagom” nivå. Ibland går du till och med ut med en varning, att jkust denna artikel har en högre läskighetsfaktor än normalt.

  Där har du säkert ännu en förklaring till varför din blogg är så populär. Du är så omtänkam, så empatisk, du vill måna om oss alla och få oss att må bra i stället för att vi ska bli rädda och skräckslagna.

  Och vet du vad, Magic? Jo, jag läste nyss på webben att årets julkalender tappat ca 200.000 tittare jämfört med förra årets kalender. Tänk om de där 200.000 i stället har valt att följa din fina adventskalender, ty där finns mycket av den ”julighet” som SVT:s somriga julkalender tyvärr saknar.

  Säg mig, hur kom du på den här briljanta idén att skapa åt dig själv – och för dina läsare – en alldeles egen adventskalender?

  Resultatet har hur som helst blivit mycket lyckat. Det vågar jag påstå trots att det fortfarande är, som man brukar säga på CNN, a developing story (= blott en tredjedel av luckorna har ju öppnats hittills).

  Själv tycker jag att det känns som att ditt adventskalenderprojekt redan i dagsläget är på väg att bli ”a success story”. Jag njuter av att se och läsa det som du döljer bakom de olika luckorna. Julstämning är bara förnamnet… 🙂

  • Hej bbnews!
   Tack så mycket för din fina kommentar! Jag helt rodnar av allt beröm.
   Det känns bra att min attityd till det övernaturliga framkommer så bra av inläggen.
   Jag är verkligen aldrig intresserad av att övertyga någon om något. Särskilt som jag själv inte är övertygad…. Jag vill bara få igång folks fantasi och
   understryka det magiska och spännande i tillvaron.
   Jag är så glad att du uppskattar min blogg och min kalender. 🙂 Jag vet inte hur idén kom till mig att ha en adventskalender.
   Jag satt och funderade på julinlägg och så uppenbarade sig en glödlampa ovanför mitt huvud med en god idé. 🙂
   Åh, hahah jag skulle älska om alla som inte gillar SVTs julkalender kom över hit 🙂 Men de kanske de ändå har eftersom min statistik växt en del 🙂

 5. Glömde, som vanligt, att tillägga en sak. Ditt blogginlägg om enhörningen var riktigt riktigt bra och läsvärt. Tänk att du kunde skriva så kärleksfullt och insiktsfullt redan innan du hunnit lämna tonåren.

 6. Jag tittar inte på julkalender på tv. Bara för barn och vissa funktionshindrade! Själv har jag en liten droppe autism och kan ändå åka själv som alla andra med tåget till Södertälje eller Stockholm. Den 19 ska jag köpa julklappar på stan! Jag gillar täta och tjocka granar, inte glesa och tunna granar!

 7. Klart jag gillar det! Och jag torde näppeligen vara ensam om det.

  För övrigt är det nästan alltid hög gilla- eller tycka om-faktor på sådant som du skapar, Magic: texter, teckningar, foton – you name it!

  I’m a real Magic fan! Yeah! I sure am.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: