6: magi och faror under juletid

Bakom dagens lucka hittar vi häxor och magi. Låt oss undersöka de magiska fenomen som förknippas med julnatten och hur man kan skydda sig själv och sina boskap. ^^

förr brukade rita kors över boskapens platser för att skydda mot onda väsen. För att skydda sig mot häxor spikade man upp torrt kobajs över fähusdörrarna och stack in stål i väggarna omkring dörren.
Många rådde folk att hålla sig inomhus denna natt. Ett råd de flesta inte följde… Det finns en legend om en man som hört att vattnet i källor och brunnar tillfälligt blev till vin under tolvslaget på julnatten. Han hade gått ut för att dricka av det men istället drunknat. Detta var nog på många sätt påhittat som en varnande och uppfostrande legend.

Enligt en mer positiv magisk legend så fick korna förmågan att tala under jul- och lucia natten. De kom då ofta med spådomar om skörden. De kunde även berätta ifall någon på gården inte skötte sitt jobb. Jag undrar just ifall korna berättade några komiska historier också… ^^

Vad tror ni om julnattens magi?

Bör man vara försiktig? 😉

2 svar

 1. Var alltså häxor i farten även under julen? Jag trodde de var ute och härjade huvudsakligen kring påsk och Valborg (Walpurgisnacht).

  BTW: Den häxartikel du länkar till är verkligen läsvärd. Så kag hoppas att ingen läsare glömmer bort att klicka på din häxlänk i adventskalendertexten. För då går de miste om en massa intressant häxinformation.

  Förresten: Vet du varför häxor och annat oknytt ansågs frukta stål?

  Och vet du vilket språk korna talade under julnatten?

  Tänk om de talade latin? Eller swahili. Hur skulle då människorna kunna få veta vad korna ansåg om skörden det kommande året? Så låt oss hoppas att korna talade svenska.

  Det är verkligen kul med dina fantasieggande kalendertexter, Magic. Som du märker genererar de en rad frågor/funderingar hos läsaren, åtminstone hos mig (vilket du ju kan se på mina frågor här ovan).

  FDETDA: På den tiden då Sverige kristnades skedde inte dygnsväxlingen kl 24.00 på natten (inga klockor fanns ju på den tiden). I stället ansåg man att det nya dygnet inleddes i samband med solens nedgång ”dagen innan”. Här har vi alltså förklaringen till varför vi firar Jesusbarnets födelse redan den 24 december, dagen innan juldagen (= Jesusbarnets ”egentliga” födelsedag). För våra nordiska förfäder började således juldagen redan runt kl 15 på julaftons eftermiddag, då solen sjönk ned under horisonten.

  Kanske skulle man kunna säga, att juldagsdygnet inleds ungefär samtidigt som det är dags för Kalle Anka på tv, om vi moderna svenskar skulle resonera som folk gjorde för drygt 1000 år sedan. I så fall är det kanske snarare Kalle Anka vi firar i dag än Jesusbarnet? Vad tror du om det, Magic?

  • Hej bbnews!
   Tydligen så är häxor nästan jämt i farten 😉 Tack, jag är väldigt nöjd med häxartikeln.
   Hmm, varför de fruktar stål…. *tänker så det knakar* De kanske är rädda för stålmannen? Hahah 😛 Jag har inget bra svar om varför just stål
   ofta räknas som en metall som skyddar från otyg. Men det är en väldigt vanlig teori i alla fall.
   Korna talade männsikospråk. Så ingen cool latin tyvärr.
   Tack! Min egen fantasi går också igång när jag skriver inläggen. Detta är min bästa advent någonsin pågrund av bloggen! 🙂
   Åh, vad intressant med dygnsväxlingen. Hade ingen aning. Tack för att du delade med dig av den informationen 🙂
   Hahaha det skulle inte förvåna mig om folk började tro att det var kalle vi firade hahaha 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: