3: Magiska bakningsknep

Bakom dagens lucka hittar vi bakverk av alla dess slag. Mums! Vi ska ta en titt på vad man hade för magiska bakningsknep när man förberedde inför julen i det gamla bondesamhället vid slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Spara knepen i bakhuvudet. 😉 Man vet aldrig när de kommer behövas!

För kvinnorna förr var tiden innan jul en stressig tid eftersom man då utförde det arbete som kallades ”storbaket”. Man bakade inför firandet av julen och inför tiden efter firandet. Vissa bakade saker som räckte fram till midsommar.
Faktum var att förberedandet av julbaket började på midsommar för vissa. Enligt en magisk teknik skulle husmor gå ut strax innan soluppgången vid midsommarnatten och samla dagg från gräset i en handuk. Denna vred hon sen ur och tog vara på vattnet. I det rörde hon ner rågmjöl som sen fick jäsa på något varmt ställe. När hon hade fått en ordentlig surdeg bakade hon ut den med ännu mer mjöl. Sen sparade hon lite av degen varje gång hon gjorde en nytt bröd ända fram till jul.

Andra knep till julbaket var att rita ett kors i bröddegen för att skydda den från onda makter. Det var också viktigt att inte baka en kaka upp och ner för då bakade man åt djävulen. Men hur vet man vad som är upp och ner på en kaka?
Haha, hur som helst, jag får en bild i huvudet av hur djävulen knackar på och säger: ”ursäkta mig frun men den där sista kakan på plåten är min.” XD

Själv älskar jag både pepparkakor och lussebullar. Vörtbröd är också ett måste i juletid. Ghaaa *blir hungrig* Dock har jag inte varit så bra på attt baka själv de senaste åren. ^_^;;

Brukar ni baka inför julen?

10 svar

 1. För ett par timmar sedan skrev jag just på din Facebookgruppsida, att jag rekommenderade dig att satsa på att ge din adventskalender såväl bredd som djup faktamässigt sett.

  Och nu gör du glädjande nog just det. Det känns nästan som att du har kunnat läsa mina tankar, MMG.

  Mat/Livsmedel har alltid spelat stor roll för julen och julfirandet. Därför är det extra kul – och ett plus i kanten för dig – att du redan här i lucka nr 3 försöker att fokusera på julmaten och, bäst av allt, informera lite om de olika magiska aspekter som finns att förtälja därom.

  Berömvärt är dessutom att du väljer att lägga fram inte alltför välkända detaljer och ritualer. Jag vill nämligen, att dina adventskalendertexter ska vara lärorika, så att man hela tiden kan lära sig något nytt genom att taga del av dem.

  Du skriver som vanligt pedagogiskt redigt och lättbegripligt, vilket naturligtvis är ett plus i sådana här sammanhang.

  I en eventuell framtida bokversion av din kalender föreslår jag, att du kompletterar även med egna favoritrecept på vörtbröd, pepparkakor och lussekatter och gärna också andra typiska decembermaträtter.Samt gärna också berätta lite vad de olika matvarorna står för. Tag lutfisken som exempel: Varför är lufisk ett måste på julbordet? Hur ska lutfisk tillagas och hur ser tillbehören ut (det finns olika ”skolor”, alltifrån senapssås till gröna ärter och kryddpeppar).

  Det var minsann inte lätt förr i världen när man saknade både kylskåp och frys. Man fick torka och salta exempelvis kött och fisk, så att den sortens mat skulle hålla sig under hela den långa jul- och nyårshelgen, vilken ju varade ända till Knut-dagen den 13 januari (jfr talesättet att Knut dansar julen ut). Och hur är det, MMG? Inleddes inte det riktiga julfirandet med det traditionella julbadet, där alla i hushållet badade i samma vatten, så den stackare som fick bada sist av alla blev nog snarare ännu smutsigare än ren. =) Där har du ett uppslag till ännu en luckartikel.

  Fast du har kanske redan skrivit alla de 24 lucktexterna? Men inget hindrar att bokversionen blir en något utökad version av din så (l)ju(v)liga digitala adventskalender

  • Hej bbnews!
   Tack! Man kan nästan tro att vi har lite telepati på gång! 🙂
   Ja, här vill jag ju gärna kunna anknyta allting till något magiskt/övernaturligt. Men boken kan ju ha mer djup.
   Tack för alla råd. Ser verkligen fram emot att skapa boken 🙂
   Julbadet (Spoiler!) kommer få vara med 😉
   Jag har skrivit nästan alla men har några kvar 🙂

 2. Baka är kul! Det är mycket godare med hembakat än färdigt köpt!

  • Hej Pirri!
   Det håller jag verkligen med om. Åh, jag borde verkligen baka i år alltså. Så grymt gott 🙂 *Drömmer mig bort om godsaker*

 3. Ja, din ”nisch” och strävan kan sannerligen sägas vara att försöka koppla ihop julens seder, traditioner, mat, kläder, andeväsen, lekar, knytt och oknytt osv med magi och övernaturlighet..

  Jag avslutar denna nya kommentar med att bjuda dig på en länk till ett annat av dina favoritämnen, drömtydning: http://www.viasomnii.net/vara-nyhetsbrev/drommens-vag/59—julens-symboler . Via somnii. eller Drömmens/Drömmarnas väg, är – det kanske du redan vet? – ett drömsymbollexikon på webben.

  Tyvärr får man i det nyhetsbrev jag just länkade till inte veta vad det kan innebära att drömma om jultomten i egen hög person. Men det går måhända att ta reda på via andra webbkanaler eller drömtydningsböcker? Själv tycker jag att det borde ligga nära till hands att drömmar om jultomten indikerar givmildhet eller dylikt hos drömmaren. Vad tror du därom, MMG?

  • Hej bbnews!
   Åh, spännande sajt. 🙂 Har faktiskt helt missat den.
   Hmm, jag skulle tolka jultomten antingen som du säger: som en symbol för givmildhet.
   Jag tycker också jultomten känns som en tydlig metafor för traditioner och mönster i drömmarens liv som återupprepar sig gång på gång.
   En mörkare tolkning av tomten skulle vara någon som inte är den den utger sig för att vara. Något som verkar trevligt på ytan men är något annat bakom utklädnaden… 🙂

 4. Jamen Lucifer måste väl också bli hungrig ibland!:) jag hade ingen aning om det här, har dock hört att man började baka lussekatter för att hålla djävulen borta…
  Ha det gött!

  • Hej Queen of hell!
   Hahah eller hur! Stackarn de har kanske inte kakor nere i helvetet? 😉
   Ja, precis det är därför lussebullar är gula. För att man trodde att det skrämde bort Lucifer 🙂

 5. Låter riktigt jobbigt det där att förbereda julbaket redan vid midsommar och att det sedan kan räcka till midsommar :O

  Har tänkt på en grej när det gäller pepparkakor. Folk brukar säga att man blir snäll av pepparkakor. Det finns en sång om en bagare som går något med om man är stygg så får man inga kakor, varför inte ge den stygga personen pepparkakor då, så blir den snäll?
  😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: