Advent: en magisk tid av väntan

Idag är det första advent och imorgon kör min julkalender igång. Då kommer det ett inlägg per dag hela vägen fram till julafton. Jag hoppas ni alla är taggade på att hänga med mig under advent och följa min julkalender! 🙂
Men idag tänkte jag tala lite kort om advent.

Ordet ”advent” kommer från latinets ”adventus” som betyder ankomst. Advent inleder det kristna kyrkoåret och är en tid av väntan innan firandet av Jesu födelse på julafton. Dock så finns det inget historiskt stöd för att Jesus verkligen föddes den dag som vi firar honom på. Ursprungligen firade de kristna bara påsk och la
Jesu födelse den sjätte januari. Det var först när kristendomen blev statsreligion i Romariket på 300-talet som man började fira den 25 december. Att fira denna dag hade inte så mycket med Jesus att göra. Sanningen är att man la firandet den 25 december för att konkurrera ut gamla hedniska firanden som ägde rum samtidigt. Innan de kristna tog över så hade romarna firat solgudens födelse denna dag. De hade även haft en fest till Saturnus ära den sjuttonde december och en nyårsfest den första januari. Eftersom det var en sån festlig tid var det logiskt att sätta in det nya kristna firandet samtidigt. Lurigt, lurigt…. ^_^

Min teckning ovan: ”In space it snows stars” 🙂

Personligen så har jag alltid tyckt bättre om advent än om julafton. Den där tiden av väntan, tända ljus, julmust och glögg. Det finns en särskild atmosfär under advent som försvinner när julafton är över. Jag tror ordet jag letar efter är ”mys-faktor.” Yes! Thats it!
Faktum är att i min familj så har vi slutat med att fira själva julafton de senaste åren. What??!!! Har Magic ens rätt att skriva en julkalender efter detta avslöjande??!?! *Folk sätter julmusten i halsen och svimmar* Okej, okej, lugna er! (Dramatic much?) Det jag menar är att vi inte längre håller på med det där traditionella sakerna så som julklappar, julbord och Kalle Anka. Men vi julmyser fortfarande tillsammans. I år blir det ”Downton Abbey”- tittarmaraton. 🙂

Hur firar ni advent och julafton?

Gör ni något speciellt?

8 svar

 1. Advent firar jag nog inget mer än genom att säga ”alltså, jag kan inte fatta att det är advent!” Sen typ jul firar jag med familjen men det har börjat bli så sjukt drygt. Jag tror jag ska skriva ett inlägg snart om min bästa plan på världens bästa julfirande, så håll utkik! 😉

 2. Ja, jag är definitivt taggad, MMG! Jag räknar helt kallt med att din julkalender kommer att innehålla lika informativ och underhållande information som dina ordinarie bloggar.

  Förresten: Vilken bra sammanfattning av vad advent innebär samt ditt ”avslöjande” av den av romersk-katolska kyrkan påhittade dogmen om att Jesusbarnet skulle ha fötts just den 25 december. Och som du dessutom helt riktigt påpekar, är det inte ens i dag alla kristna som firar Jesu födelse den 25 december. Ortodoxa kyrkan i östra och sydöstra Europa firar mycket riktigt julafton den 6 januari, något som beror på att den kyrkan håller fast vid den julianska tideräkningen (som är mer oprecis än den gregorianska tideräkning, vilken används sedan länge i övriga europeiska icke-ortodoxa länder samt världen över bland kristna människor som bekänner sig till den romersk-katolska eller protestantiska tron.

  Enligt den julianska kalendern motsvaras den 6 januari av vårt 24 december. Men om drygt 86 år kommer de ortodoxt kristna att börja fira jul en dag senare, alltsdå den 7 januari (= från och med år 2101).

  Om allt detta och mycket annat kan man läsa mer på den här bloggen: https://hogtider.wordpress.com/2013/01/01/nar-ar-den-ortodoxa-julen/ . Jag har tipsat dig för länge sedan om den bloggen och tycker att det kan vara dags nu att göra det än en gång. På Mattias Axelssons blogg kan man ”givetvis” läsa även om adventsfirandet och om alla årets olika helgdagar, både kyrkliga och sekulära.

  Apropå din ”bekännelse” i slutet av din egen bloggartikel, MMG, (att du och din familj har börjat med att fira en alternativ i stället för traditionell jul) så gläder det mig faktiskt en hel del att få höra detta från dig. Också jag tillhör dem som tycker att det traditionella julfirandet numera har gått till överdrift.

  Ett barnbarn fick häromåret uppleva sin första julafton blott 10 månader gammal. Jultomten hade, inte oväntat, stort fokus på just detta lilla flickebarn. Och hon vart vettskrämd.

  Som om inte detta vore nog drabbades hon på natten av night terror (= nattskräck, pavor nocturnus), en ytterst obehaglig upplevelse både för barnet och föräldrarna, eftersom detta är en form av parasomni, innebärande att det drabbade barnet trots öppna ögon ändå inte är kontaktbart (jfr somnambulens, att gå i sömnen, en annan parasomni eller sömnstörning).

  Här är för övrigt en bra bloggartikel om just nattskräck, som faktiskt, i sällsynta fall, kan drabba även vuxna (jfr uttrycket ”att bli riden av maran”, ett inte helt ovanligt fenomen i samband med insomning och/eller uppvaknande, och som utgörs av en sorts visserligen ofarliga men likväl ytterst otäcka hallucinationer): http://somomjaginte.blogspot.se/2008/10/mest-smn-idag.html

  TREVLIG FÖRSTA ADVENT önskar jag dig så här i slutet av den här söndagen, MMG!

  • Hej bbnews!
   Tack så mycket! 😀 Ja, det ska bli så kul att gå igenom advent med blogginlägg. Jag lär mig själv väldigt mycket genom att researcha och skriva dessa inlägg.
   Tack så jättemycket för din bonus information. 🙂 Högtids-bloggen är jättebra. Hade den bokmärkt förut men sen tappade jag länken. Så det var super att få den igen 🙂
   Eller hur! Det traditionella julfirandet tycker jag kan bli lite överspänt och krystat. Det känns liksom inte naturligt. Hellre att bara slappa och mysa med varandra. 🙂
   Stackars ditt barnbarn. Jag hoppas verkligen att hon slipper nattskräck i fortsättningen. Jag hade själv det som liten och pratar (och ibland) till och med går i sömnen än idag.
   Så jag vet hur hemskt det är. Särskilt för ens anhöriga som inte får kontakt med en.

   tack, och trevlig första advent till dig med! 🙂

 3. Ja, barnbarnet har sedan dess sluppit nya nattskräckattacker. Och numera är hon fem år gammal och tror inte längre på att jultomtar finns på riktigt. Men julklappar tror hon fullt och fast på. Ja, rent av kräver.;)

  Kom på en sak nu. Jag glömde ju kommentera din inte minst spirituellt sett så fascinationsväckande och spännande teckning.

  Måste fråga dig en sak: Har du möjligen hämtat inspiration från japansk anime? Minns jag rätt om att du har skrivit något om anime på din blogg? Länka gärna till den artikeln i så fall.

  Jag lät göra en bildsökning på japanese + anime. Då kom denna bildsida upp: https://www.google.se/search?q=anime+japanese&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=75F7VMbtC6WxygPVkIDQDw&ved=0CMgBELAE

  Berätta gärna mer om din (eventuella) fascination för japansk anime, även om du länkar till en eventuell animeblogg (som du kanske redan har skrivit).

  Jag gillar verkligen ditt sätt att beskriva och förklara diverse mystiska fenomen. Du bjuder på en en mix av relevanta faktaupplysningar och underhållande information. En väldigt spännande kombination som dessutom säger en hel del om dina kreativa gåvor.

  Du skriver dessutom alltid så vänligt och trevligt. Jag tror att du måste vara en tjej med ett ovanligt kärleksfyllt hjärta. Aldrig några utfall mot oliktänkande. Däremot alltid massor av empati i dina bloggar OCH kommentarer.

  Kan nästan inte bli bättre. Och efter vad jag har förstått är jag långt ifrån ensam om att uppfatta dig på det viset. Du får ju beröm från alla håll och kanter för din fina blogg och dess innehåll!

  • Åh, vad bra att hon sluppit mer nattskräck.
   Hahah, presenter är aldrig fel. 😉 Dock så fyller jag år bara fyra dagar efter julafton. Så det blir mycket paket på en gång. Så när jag som 6 åring hade fått presenter
   av hela släkten + från alla 26 barnen i min klass så var jag så trött på saker att jag julen därpå inte ville ha paket. Jag orkade knappt öppna presenter ens!
   Hahaha ja, jag var ett udda barn. 😛
   Tack! Roligt att du gillar min teckning. Den var absolut anime inspirerad. Jag var väldigt besatt av anime och manga i tonåren. Samlade på manga figurer och försökte teckna min egna serie och allt. Gillar det fortfarande men har också blivit mer petig med vilka animeer jag gillar. Det finns så mycket skräp där ute och mycket av det jag gillade som yngre är inte riktigt min grej längre… 😛
   Minns inte just nu om jag bloggat om anime här… Men jag har några anime-resencioner på gång som jag snart ska publicera på cabinetet. Så det kommer. 🙂
   Tack så mycket!
   Jag måste verkligen punktera hur otroligt glad dina kommentarer gör mig. Kontakten med dig var det jag saknade mest under min blogg paus.
   Du kommer med så intressanta tankar, humor, fina ord och spännande information! 🙂 Stort tack till dig!

 4. Jag firar inte advent, tänker inte ens på att det är advent 😛

  Men jul firar jag, oftast hos min farbror, och då är det julbord, julklappar och kalle anka som gäller 😛 Och sen ska jag vara tomte xD
  Vi hoppade över tomten ett år för det är ingen som tror på honom längre, men min syster blev sur då och sa att det har inte med att tro på honom att göra, det är principen, Ingen jul utan tomte.
  xD

  • Hej Legenden!
   Låter som att du har en mysig jul. I min familj firar vi inte alls haha XD Men det gör inget. 🙂
   Kul att du är tomte och jag håller med din syster. Man behöver inte tro för att det ska vara kul med tomte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: