Den magiska klangstenen. (+ bonusbilder från Gotland)

Förra veckan var jag på Gotland och hälsade på en kompis. Vi gick på medeltidsveckan, vackra stränder och besökte även en magisk plats och en hemsökt plats.
I dagens inlägg ska jag berätta om det magiska: En klangsten!
På slutet av inlägget kommer lite andra bonusbilder från min resa. 🙂

Så här såg klangstenen ut. Sorry för suddighet men min kamera är mörkrädd…. 😛

Vad är då en klangsten egentligen? Jo, det är en sten som får ett klingande ljud när man slår på den. Varför får den ett klingande ljud? Det beror på att stenens mineraler bildar parallella kristaller. Denna uppbyggnad skapar ljudet. Klangstenen är en fonolit vilket kommer av grekiskans fone (vilket betyder ljud, inte fåne!) och lithos (vilket betyder sten).

Liiiite bättre bild men fortfarande dålig…

På stenens yta finns det gropar som kallas skålgropar eller älvkvarnar. Det finns många olika sägner och magiska teorier om dem. Ordet älva syftar i detta sammanhang på den feminina formen av ”alf.” Alferna trodde man var fruktbarhetsväsen eller andar från de döda. De hade makt över växtkraften och därför offrade man smör eller andra gåvor i groparna. Det sades även att om man samlade på sig vattnet i groparna efter regn så kunde man bli av med sina vårtor.

Jag tyckte verkligen att det var en magisk upplevelse att besöka klangstenen. Det fanns definitivt en speciell atmosfär omkring den.

Vad tror ni om klangstenens magi?

Nu blir det lite bonusbilder från min resa! 🙂

Som sagt så var vi på medeltidsveckans marknad. Det var verkligen roligt att titta runt där. Jag hade även en önskan att hitta en vacker, slingrig, magisk ring vilket jag också gjorde. 🙂 Ni kan se den nedan.

My precious!

Det luktar väldigt gott på medeltidsveckan btw. Liksom av rök, brända mandlar och något obestämbart… Its lovely I tell you! Var kan jag köpa ”medeltidveckan”-parfymen?

Visby är så vackert. Jag älskar att det är såna kontraster mellan supergammalt och nytt. Sen gillar jag också att det är stenfår överallt. ^^

Jag blev även en stolt ägare till ett skelett. Yay?
Skelettet gillade att hjälpa till att mörda tomater, posera, hänga med i bilen och meditera på extrahjulet. 😉

Vi var på en helt fantastisk raukstrand och hade picknik.

Min kompis var modig och klättrade upp på en av raukarna. *Faller på knä och tillber hennes mod*

Ja, det var lite om min resa också. Den var underbart rolig verkligen. 🙂

Nästa gång blir det ett inlägg om den hemsökta platsen och det mystiska skelettet jag hittade där… :-O

8 svar

 1. Vad häftigt! Nästa gång jag åker till Gotland får jag ta och besöka dendär stenen och självklart medeltidsveckan 😀

 2. Intressant läsning som vanligt, MMG! Det där med klangsten(ar) får mig att tänka på ekotempel. Läs mer därom genom att klicka på följande länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekotempel .

  Ljud, kanske i synnerhet ekon, har fascinerat oss människor i, minst, tiotusentals år. Just ekoljud har av våra förfäder ansetts som bevis på att det finns en annan verklighet vid sidan av den vanliga fysiska verklighet vi lever i. Jfr Echo/Eko i den grekiska mytologin; se t ex http://finnake.se/myt/grek.html , där man kan läsa följande om Echo/Eko:

  Hera berövade Eko kraften att tala, förutom förmågan att repetera de sista orden. Eko blev kär i Narcissus, vilken tynade bort när han stirrade på sin egen spegelbild. I sin förtvivlan bleknade Eko bort, endast hennes röst bestod.

  Än i dag finns det en skröna om att änders tjatter/kvackande inte lämnar något eko efter sig. Men detta är som sagt inte sant. Om en tjattrande/kvackande and skulle flyga under exempelvis en betongbro, skulle vem som helst (som inte är hörselskadad) kunna höra ekon från tjattret/kvacken.

  Härav följer att det krävs en viss miljö/naturomgivning för att det ska uppstå ekoljud. En bro har faktiskt vissa likheter med ett ekotempel.

  Förra sommaren besökte jag Ekotemplet i Teleborg i Växjötrakten; se http://sv.wikipedia.org/wiki/Teleborg . Ett citat ur den artikeln:

  Vattentornet kallas ibland ”Ekotemplet” eftersom ett kraftigt eko skapas under tornet. Ekot beror på att tornet har en konkav reservoarbotten som ger utrymmet under själva reservoaren ett konvext tak och detta skapar den exceptionella ekoeffekten. Man kan räkna antalet gånger ljudet ekar till över ett tjugotal. Tornet har blivit en känd attraktion.

  Det var verkligen en mäktig upplevelse att lyssna på hur ens harkling eller sång studsade runt ett tjugotal gånger. Så har du vägarna förbi Växjö, MMG, missa inte att besöka Ekotemplet i Teleborg.

  • Tack! Kul att du gillade inlägget! 🙂
   Och tack för din intressanta kommentar! Det där med ekotempel var något nytt för mig.
   Vill absolut besöka ett sånt någon gång! 🙂 Låter verkligen häftigt.
   Åh, historien om Echo/Eko är så fin men sorglig.
   Haha aldrig hört det där om att kvackande inte ekar. 😛 Hur uppstår den där sortens konstiga falska fakta kan man undra… 😛
   Jag ska absolut besöka ekotemplet i Teleborg någongång. 🙂

 3. Första gången jag hör talas om klangstenar. ”stenens mineraler bildar parallella kristaller.” Jag fattar inte xD. Kanske bara jag som är lite trög för tillfället 😛 Lust att förklara vad det innebär?

  Den där rauken (säger man så? tror inte jag sett det ordet innan :P) ser väldigt brant och svårklättrad ut, hur kom hon upp dit? x)

  • Hej Legenden!
   Ah, kul. 🙂
   Jag vet inte hur jag ska beskriva anledningen till klingandet bättre. Det har helt enkelt att göra med hur stenen är uppbyggd. Jag förstår det knappt själv för jag vet inte så mycket om geologi men om du googlar på fonolit så kan du nog läsa mer om exakt hur den är uppbyggd på sajter som kan mer än jag. 🙂
   Haha ja, rauken ser väldigt brant ut men min kompis intygar att den trotts det var relativt lätt att klättra upp på… 🙂 Men, ja hur hon lyckades övergår mitt förstånd haha 🙂

 4. hej har bara en fråga har du premium
  för det är så att jag har skapat en ny blogg men hittar inte den du har för tycker den är urhäftig och samma med din blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: