Ata; en utomjording?

Yay! Utomjordings-dags på min blogg igen! 😀
I detta inlägg ska vi prata om ett mystiskt skelett som vissa tror är en alien.

2004 gjordes ett underligt fynd i en spökstad i Atacamaöknen i Chile. Ett 15 centimeter långt skelett med tio revben och ett deformerat huvud. Ni kan se varelsen på bilderna. Frågan är: vad är den? Människa? Apa? Utomjording?
Varelsen fick smeknamnet Ata efter öknen den hittats i. Ata har under de senaste åren undersökts av forskaren Garry Nolan. Han ville gå till botten av gåtan och ta reda på vad Ata egentligen var. Fast hans forskning har än så länge bara lett till att mysteriet växt.

Ursprungligen trodde Garry att Ata var ett mycket gammalt skelett, men efter analys visade det sig att Ata bara är några decennier gammal. Garry kunde också avgöra att Ata inte var en apa utan till största delen mänsklig. Vaddå största delen? Jo, Garry kunde bekräfta att 91 procent av Atas dna var mänskligt, men de återstående nio procenten är ett mysterium! Spännande! *Magic tänker; Utomjording!*
Garry tänker dock inte som jag (grr!) utan ser Ata som en mutation av en manlig människa. Garry tror att Ata ska ha levt i mellan 6-8 år.

Förutom utomjordingsteorin så har det framlagts en del mindre sensationella förklaringar.
Den ena är att Ata skulle ha haft en form av dvärgväxt och dött i 6-årsåldern.
Den kortaste kända människan som levt var 55 cm. Vilket ju är 40 cm längre än Ata.
Om man förutom den extremt korta längden även räknar in Atas deformerade huvud så tycks det omöjligt att Ata skulle ha kunnat överleva till 6 års ålder.
En annan förklaring är att Ata inte levde alls utan dog som foster men led av sjukdomen progeria. Progeria gör att man åldras för snabbt. Det skulle kunna förklara varför Atas skellet är så mycket mer utvecklat än ett vanligt fosters.
Dock så har inte Garry kunnat hitta gener för verken dvärgväxt eller progeria under sin analysering av Ata.

Så Ata är ett riktigt mysterium alltså.

Vad tror ni?

Utomjording eller?

Och vad gjorde Ata i den övergivna spökstaden?

12 svar

 1. Nä, inte är Ata utomjording. Genetiken fungerar så här: Fostret/Avkomman erhåller sitt dna – sina gener – från såväl fadern som modern. Hälften från vardera föräldern. Dvs då kan man inte ha mixen 91 procent dna från den mänskliga föräldern och 9 procent från den icke-jordiska föräldern.

  Så de där 9 icke-identifierade procenten dna beror på något annat. Kontamination (= Atas skelett har blivit ”nedsmutsat”) och/eller mätfel är den rimligaste förklaringen.

  Det är en grannlaga uppgift att undersöka dna. Häromåret trumpetades nyheten ut att regissören Ingmar Bergmans mamma inte kan ha varit hans riktiga mamma. Lite senare uppdagades det att dna-provet var just oavsiktligt kontaminerat. Vad som troddes vara Bergmans dna kom i själva verket från en laboratorietekniker vid Rättsmedicinalverket.

  Läs mer här: http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article3293373.ece .

  Tillbaka till Ata. Jag tycker att fallet med Ata-skelettet är fascinerande trots det. Som gjort att spekulera i och fantisera kring.

  • Hej bbnews!
   Tack för din bra kommentar. Inser genom den att jag var lite otydlig i inlägget.
   Ska försöka förklara bättre här.

   Du har helt rätt i att ett barn har hälften av sitt DNA från mamman och hälften från pappan. Därigenom är graden av släktskap 50 %
   Det jag syftar på i inlägget är inte den typen av släktskap.
   Man säger ju att vi är till 99 % lika schimpanser. Detta betyder ju inte att vår ena förälder är en schimpans och att vi bara ärvt 1 % från vår andra förälder. Utan detta betyder att vår arvsmassa är i genomsnitt av samma dna-byggstenar.
   Så det jag menar i inlägget är att Ata har 91 % mänskliga dna-byggstenar och 9 % något som inte är mänskliga byggstenar.
   Men du har rätt i att det ännu är tidigt i analysen av Ata och otydligheter kan ju bero på dåliga tester ändå.
   Det vet vi inte ännu. Så man ska nog inte ropa hej innan utomjordingarna har hoppat över bäcken 😉 *Magic gömmer en banderoll där det står ”välkommen utomjordingar” bakom ryggen.*

   Men visst är det fantasieggande! 🙂
   Tack igen för fin kommentar!

 2. Måste ju va nåt utomjordiskt…we are not alone! Ser mycket mysko ut på bilderna…hade velat se det med egna ögon 😀

  Mycket bra inlägg dessutom 😀 tackar vi för 😀

  • Hej Christian!
   Eller hur! Vi håller hoppet uppe 🙂 Åh, vore så coolt och intressant att se Ata IRL 🙂
   Tack så mycket! Roligt att du gillade inlägget!

 3. Utomjording!

  Hur som helst ett jättespännande mysterium! 😀

 4. Jsg tror att det är en utomjording. Men det kan ju också vara en älva frpn underlandet 😉

 5. Har två teorier.

  1. Utomjording.
  Vad den gjorde i spökstaden?
  En övergiven spökstad, är inte det ett perfekt ställe för utomjordingar att ha sin bas? 😉 Ingen människa är där och kommer nog inte någon dit så ofta, så de kan göra vad de nu gör där ostört. Istället för att bygga baser i berg eller under vattnet kanske några bosätter sig i övergivna städer. Mycket enklare 😉
  Denna individ dog innan de skulle ge sig iväg så de lämnade kroppen kvar i staden.

  2. Utomjordiskt experiment.
  De använde staden som en bas för experiment. Ett av experimenten var att skapa någon slags varelse med mänskligt dna och dna från något annat, kanske dem själva. Varför? Kanske endast i vetenskapligt syfte, för att se hur varelsen ser ut, eller vad som helst.
  Tyvärr var experimentet misslyckat för denna individ då den inte överlevde så länge man hade hoppats på.
  Utomjordingarna begav sig sedan iväg till en annan bas eller hem och lämnade det döda experimentet kvar där. Vad ska man med ett dött experiment till?

 6. Coolt inlägg, som vanligt! Jag har två teorier:

  1.Ata är en alien. Aliens skickade en spanare till jorden för att förbereda en invasion. Olyckligtvis hade vi fel sorts atmosfär, så spanaren kvävdes. Därför avblåstes invasionen.

  2.Ata hör till en hittills okänd älvliknande art, som lever under marken och håller sig undan från oss. En av dem dog och dess folk tog upp den hit. Jag menar, vem vill ha en döing utanför huset…?

  Jag kanske har helt fel, men som sagt; bara teorier… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: