Sanningen om fredag den trettonde.

Idag är det fredag den 13 juli. Det är den tredje och sista gången i år den 13:e infaller på en fredag. Så nu gäller det att passa på att vara skrockfull! Nästa gång är inte förrän den 13:e september 2013.
Jag har funderat på om detta verkligen en otursdag och tänker undersöka det i dagens inlägg.

Föreställningen om det är så stark så många har försökt att forska i saken.
Räddningsverket, till exempel. De har kollat statistiken över olycksfall och sett att de i snitt gör 280 insatser om dagen. Men årets olika fredagar den 13:e rycker de ut över 300 gånger. Mats Oscarsson på Räddningsverket går så långt att han talar om ”magiska vibrationer” som utlöses just denna dag. Antalet självutlösta larm är ca 87 stycken per dag. Men på fredagarna den 13:e är de 105. Oförklarligt!

Ännu värre blir det när Räddningsverket avslöjar en ännu farligare dag, till dagens datum helt okänd för den vanliga människan: måndagen den 30:e. Den dagen utmärker sig med 349 olyckstillbud. Och den dagen inträffar redan denna månad om 17 dagar!

Föreställningen om vår berömda olycksdag är dock lite äldre. Långt innan Svensk Räddningstjänst såg dagens ljus. Så vad kan det bero på?

En del av förklaringen är nog att talet 13 är ett väldigt irriterande tal för inbitna matematiker. Talet är nämligen odelbart på ett oskönt sätt och sägs ha orsakat många tandgnisslande sömnlösa nätter.

Man har försökt förklara just siffran 13 med att de var 13 vid bordet vid den sista måltiden, Jesus och de 12 lärjungarna. Och att det var den 13:e som förrådde Jesus.
Men jag vet inte… Om jag satt med 12 vänner runt ett bord skulle jag inte per automatik känna mig som just den 13:e kompisen. Vet inte hur de tänkt där… Kanske att 12 var goda och en var ond…
Jesus korsfästes ju och dog en fredag, långfredagen.

Svekets och ondskans gud Loke i vår nordiska mytologi anlände som den 13:e gästen till en fest i Valhall. Där lurade han den blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en pil av mistel.

Det sägs att talet 13 är ett otursnummer som kan spåras till den gamla babyloniska lagsamlingen, där den trettonde lagen är borttagen. De antika perserna delade upp månaderna och åren efter de 12 stjärnbilderna. Den trettonde representerade kaos och jordens sönderfallande.

Fredagen den 13:e maj 1927 sprack den ekonomiska bubblan i Tyskland. Marknaden kollapsade. Människorna såg sina tillgångar gå upp i rök. Dagen döptes till ”Svarta frdagen” och ledde till att Nazisterna senare tog makten.

1970 sköts Apollo 13 upp i rymden. (Snacka om att utmana ödet!) Den kraschade. Som tur var överlevde alla ombord så det var i sanning tur i oturen!

Det finns människor som är så rädda för fredagen den 13:e att fobin fått ett eget namn. De lider av paraskavedekatriafobi. (säg det fort 13 gånger!) Man har uppskattat att ca 19 miljoner människor i USA är rädda för den dagen, vilket gör fredagen den 13:e till den mest fruktade dagen på hela året. Det finns människor som aldrig skulle överväga att beställa en flygresa den dagen, genomgå en operation eller ens kliva ur sängen eller gå ut. Så i år förlorar USA upp emot 2,7 miljarder dollar i förlorade arbetsinkomster och utebliven produktion.

Ännu fler är de människor som vägrar sova i rum 13 på hotell, sitta på plats 13 i flyget, åka i vagn 13 på tåget, etc. Många hotell och flygbolag hoppar helt enkelt över siffran 13 när de ska numrera rum, våningar och säten.

Det har gjorts 12 filmer i skräckserien ”fredagen den 13:e”. Den 13:e filmen kommer att ha premiär fredagen den 13:e september 2013! Jag känner att jag kanske borde ta tag i att se de där filmerna så att jag kan gå på den premiären.

Jag rekommenderar även att läsa mina inlägg om numerologi och om folktro kring fredagar:

Numerologi och mytomspunna tal.

Du och ditt namn enligt numerologin.

Folktro kring fredagar

Är ni rädda idag?

Stannar ni i sängen eller vågar ni er ut?

Skulle ni våga bo i det trettonde hotellrummet, på den trettonde våningen på fredagen den trettonde?

26 svar

 1. Nice inlägg som vanligt 😀
  Ärligt talat så brukar fredagen den 13:e vara min turdag 😉
  Idag måste jag dessutom ut, ska hämta ut mitt studiebidrag, köpa en MP3-spelare, och förhoppningsvis komma hem igen vid liv, för lite, bara lite, paranoid är jag faktiskt. ^^’

  • Hej Bias94!
   Tackar! 🙂
   Ah, det är ju cool! Då vänder du ju på det hela!
   Jag tror absolut att det kan vara en turdag. Hoppas att du hade en riktigt bra fredag!

   • Haha, fredagen var trevlig, till skillnad från lördagen but that’s besides the point, som man inte ska skriva på en blogg ^^’
    Hoppas att din fredag var awesome också 😛

   • Hej Bias94!
    Ja, det var den. Ingen otur alls. 🙂

 2. Haha jag blev rädd nu… XD Nemen man är ju lite försiktigare sånna här dagar.

 3. Citat om temperherreorden från Wikipedia:
  Genom sin rikedom och sina vittgående privilegier blev orden en viktig maktfaktor och ådrog sig den franske kungen Filip IV, ”Filip den skönes”, vrede. Större delen av orden i Frankrike fängslades på order av Vatikanen fredagen den 13 oktober 1307 och avrättades.

 4. Jag hade ingen aning om att det var fredagen den 13:e idag.
  Du vet… Hehe… Sommarlov… Tiden existerar inte då 🙂
  Men inget otursfullt har hänt mig idag. Jag här ändå inte varit ute…

 5. Jag är född den 13e oktober. Jag kanske är ond 😮 visserligen föddes jag inte på en fredag menmen…

  • Hej D 🙂
   Det är ju en väldigt cool födelsedag! Tror inte att du är ett dugg ond… ha, ha 😛
   Tror att din födelsedag gör det till en tur dag.

 6. Mit tur nummer är 13 och jag älskar fredagar 🙂 så…hehe ja.

 7. Fredag den 13:e är min turdag. I vanliga fall har jag otur och råkar ut för olyckor varenda dag året runt utom fredag den 13:e. Om det gäller måndag den 30:e också vet jag inte men jag får väll vara uppmärksam.I

 8. Hej har längtat efter ett nytt inlägg 🙂 iallafall på fredag den 13: i år så stöp jag på fyrhjulingen 😦 men det gick bra ändå som tur var 🙂

  • Hej Legend of the West!
   Kul! Tack!
   Ett nytt inlägg kommer ju varje fredag så det är då man bör titta in. 🙂
   Ah, vilken otur du hade! Men tur i alla fall att det gick bra!

 9. det kan va sant ett år innan kuppen i chile så åkte något fotbolls lag till chile just fredag den 13 och efter några timmar så krasha dom mitt i anderna alla dog men få överlevde

 10. Grymt intressant läsning hörru, detta visste jag inte tidigare.. bra info 🙂

 11. Fredagen den 13e tycker jag är en intressant dag 😛 Jag är förföljd av otur kan man säga. Har haft otur på alla möjliga dagar utom just på en dag som är 13. Har inte haft tur då heller vad jag kan minnas. Så är mer en neutraldag för mig x)

 12. Då tur att det är inte 2013 det sägs jorden ska gå under. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: