Spå väder.

Jag kom för en tid sedan över en väldigt fin gammal bok i ett antikvariat. Den innehöll en sammanställning över spådomar och folktro i trakterna kring Åbo i Finland. De äldsta spåsätten är från mitten av 1700-talet och de yngsta är från 1950-talet, då boken skrevs.

Så i dagens inlägg tänkte jag titta närmare på de urgamla metoderna för att spå väderlek och olika gamla sätt att påverka vädrets makter.

En fråga som varit ständigt närvarande i oss människors liv har varit väderleken eftersom den har varit livsavgörande för om man skulle kunna så och skörda och överleva ett år till.

Hur skulle man göra för att förbereda sig inför en oviss framtid? I stort handlade det mycket om att spå i naturfenomen och djurs beteenden. När jag läser om vilka tecken man letade efter ser jag att det handlade mycket om att vara uppmärksam på små förändringar. Innan ovädret tornar upp sig i horisonten händer det saker i naturen som beror på luftfuktighet, lufttryck, vilket väderstreck vinden kommer från… Är man känslig och har lärt sig sätta ihop ett och ett känner man igen ovädret långt innan det är över en. Det kan rädda ett och annat liv!

Man kan till exempel ha lagt märke till att när svalorna flyger lågt brukar det förebåda oväder. Men om svalorna flyger högt vet man att det ska bli fint väder. Svalorna är tydligen så känsliga för väderlekens växlingar att man kan vara ganska säker på att läsa väder efter dem.

Att spindlarna gärna väver sina nät långt ner nära marken under kvistar och grenar före oväder är också något man lagt märke till. Är det en torr och varm sommar utan oväder väver de lika gärna näten högt och oskyddat.

De egna husdjuren kan man också hålla koll på. Korna gäspar mycket på morgonen innan det drar in ett oväder framemot kvällen. Om korna flämtar och tittar uppåt kan det bli både regn och åska senare på dagen.

Man kan titta på sig själv eller en släkting också: Gikt är något som kan drabba en i samband med sämre väderlek.

De här exemplen är en typ av spådomar som jag tror fungerar. Man har helt enkelt lagt märke till vad som händer omkring en och vet att de här sakerna hänger ihop med varandra.

Det finns en annan typ av spådomar som har mer med skrock att göra. Här kommer några exempel:

När en lat gumma springer är det ett tecken på att det kommer att regna. (Ja, hon kanske redan har känt några regnstänk…!)

Det blir oväder om man drömmer om arga hästar och människor som inte lever längre.
Om man drömmer om vita får blir det snö och drömmar om vågor förebådar storm.
Om barnen är ovanligt livliga blir det dåligt väder. (Blir slutsatsen att de då måste tystas ner?)
Om man skrattar mycket och ohejdat eller visar onödigt stor munterhet utan att ha en god orsak till det kan man få skulden för att ha framkallat ett fruktansvärt oväder senare på dagen…
Vill man få slut på ett ihärdigt regnande ska man se till att alla elaka kärringar får sitt kaffe… Jojo!

Ja, så då är det bara att börja bli lite mer uppmärksam och sen kan man börja imponera med att förutspå vädret… kanske… 😛

Tror ni att man kan förutspå vilket väder det ska bli?

Tror ni att man kan påverka vilket väder det ska bli?

17 svar

 1. Intressant! Jag tycker man kan säga att väderspådomar handlar om en strävan att försöka se olika typer av samband, att hitta mönster i tillvaron, i syfte att öka känslan av kontroll och förutsägbarhet.

  Vissa sorters mönster bygger på fysiska fakta och omständigheter – typ hur djur kan bete sig när för ögat osynliga väderfronter av olika slag passerar och därmed förebådar väderomslag. Jfr hur det berättas om hur många av de landlevande djuren drog sig inåt land, bort från havet, strax innan den ödesdigra tsunamin slog till i Sydostasien i slutet av december 2004 och skördade tusentals människoliv.

  Andra mönster saknar kausalitetssamband men anses trots det ändå vara kausala, dvs en orsak till varför ett visst slags förändring åstadkommer/blir följden. Det är då man hamnar i spådomskategorin skrock, som snarast skulle kunna kallas för pseudokausala samband. Som att det är oväder på gång, om man råkar drömma om arga hästar.

  Förmodligen har någon en natt faktiskt drömt om arga hästar, varpå det dagen efter blev ett sjuhelvetes oväder. Men egentligen är det högst ovetenskapligt att resonera så. Utifrån ett enda exempel – en enda natts ihågkomna dröm (om en arg häst) – kan man inte dra några som helst slutsatser om kausala samband. Kausalitet kräver att man studerar hundratals drömmar innehållande arga hästar och därefter kollar upp hur vädret blev dagen efter man hade den sortens dröm.

  Om det då visar sig att det 95 gånger av 100 följer ett kraftigt oväder efter att man har drömt om arga hästar, kan man börja misstänka att det föreligger ett kausalt samband (på så vis att arga häst-drömmar utlöser ett oväder några timmar senare). Men först då. Alltså INTE börja dra slutsatser om (det kommande) vädret redan efter den första gången någon rapporterar om att han eller hon har drömt om arga hästar.

  Sannolikt har vi människor en hjärna som är av evolutionen programmerad att söka efter mönster/samband. Den som är intresserad av hur hjärnan letar efter mönster och samband rekommenderas att på webben söka på ord som ”patternization”, ”pareidolia” eller dylikt.

  Det sistnämnda begreppet, pareidoli(a), innebär att man ”ser” på omvärlden med av tro och mystik/magi färgade ögon. Den som är Jesustroende kan sålunda se Jesus lite överallt. I en pizzagarnering, på en rostad brödskiva, i en rostfläck, i ett moln uppe i skyn – eller varför inte som i detta foto av en hunds bakdel i området kring hundens anus, varvid själva ändtarmsöppningen hos hunden råkat bli Jesusfigurens huvud. *hur trovärdigt/sannolikt nu det kan vara, i sistnämnda fallet misstänker jag att bilden är photoshoppad*

  Hur som helst: Kolla in hundens bakdel här: http://www.ebaumsworld.com/pictures/view/1290/

  • Hej bbnews!
   Ja, precis! Därför så har det ju också hamnat en del sanna obeservationer bland allt skrock.
   Därigenom är det också så intressant med folktro och skrock eftersom det finns även en del fakta om naturen inblandat i det.
   Vad det gäller de mer otroliga sambanden så blir de intressanta från ett mänskligt perspektiv istället. Det säger en hel del om vårat sätt att tänka genom tiderna när man
   reflekterar över de smaband vi har dragit mellan olika händelser.
   Pareidoli är ett intressant fenomen. Det måste ju ändå vara ett något som de flesta gör lite grann utan att tänka på det.

 2. Nice inlägg som vanligt 😀
  Ja, jag tror att man både kan förutspå och påverka vädret ^^
  Frågan är hur lätt det är 😛

  • Hej Tobias!
   Tackar! 🙂
   Ja, spå vädret tror jag absolut man kan göra till viss del. Påverka det hoppas jag att man kan göra. Det vore coolt! 🙂
   Om någon där ute kan det tycker jag den borde ge oss lite sommar snart! 🙂

 3. Tror som du att man kan lära sig att tyda naturens tecken på väder, kanske ett par dagar i förväg. Men att vi små människor skulle kunna påverka vilket väder det blir..nej. Förutom att vi ju faktiskt är skyldiga till en del med våra utsläpp. Men inte som enskild individ.

  • Hej Annica!
   Ja, så känner jag också. Självklart går det att läsa av naturen genom att studera den. Önskar att jag var bättre på det. 🙂 Vore coolt!
   Men jag vill inte helt släppa idén om att vi kan påverka vädret på magisk väg… Det är så mycket roligare i fall det skulle gå! 😉

 4. Jag läste någonstans att man kan göra så att det börjar regna, men det måste finnas moln på himlen innan först :p Om det är sant eller inte vet jag inte

  Väderleksfilurerna spår ju väder hela tiden så det kan man nog 😉 Fast de har ju inte alltid helt rätt :p

  ”Om man skrattar mycket och ohejdat eller visar onödigt stor munterhet utan att ha en god orsak till det kan man få skulden för att ha framkallat ett fruktansvärt oväder senare på dagen…”
  Okej, det är bara att sätta igång och skylla allt oväder på mig xD

  ”Vill man få slut på ett ihärdigt regnande ska man se till att alla elaka kärringar får sitt kaffe… ”
  Haha ja, för regnet bryr sig ju verkligen om ”elaka kärringar” får kaffe eller inte 😉

  • Hej Legenden!
   Ha, ha smart att det måste finnas moln på himlen först. Det ökar ju ens chans att lyckas… 😉
   Aha! Så då ska jag börja skylla alla oväder på dig då! 😉 Fast när jag tänker på saken är jag nog lika skyldig som du i fall det där stämmer… eh. ^^;
   De elaka kärringarna har tänkt ut det där bra. Hota med regn så de får kaffe! Lurigt! 😛

 5. Ja se bara på bondepraktikan. Det är klart att man har lärt sig en del genom åren genom att se hur djuren uppför sig och gämföra med väderlekar osv. Ligger säkert en hel del i det….

  Vi människor kan ju känna reumatism i leder, rygg osv innan oväder.

  Vad vet jag…

  • Hej Jugge!
   Ja, precis! Egentligen borde vi försöka vara mer uppmärksamma på naturens tecken igen. Mycket kunskap har gått förlorad där…

 6. Hej !
  Djur är väldigt lätta att läsa vädret på. Bor man i stan går det att se på molnen. Har man känslig näsa kan man lukta till sig om det blir regn.
  Ha en bra dag !
  Chris

  • Hej Chris!
   Ja, det är häftigt. Jag önskar att jag var bättre på att läsa av sånna tecken. Måste öva mer!
   Ha en bra dag du med! 🙂

 7. Hahaha jag hade värsta skrattattacken för ett tag sedan ( på kvällen) och under natten/tidig morgon så hade blivit en liten storm xD

 8. jag skrattar hela tiden, utan orsak, sen efter att jag gjorde de, börjde de hagla!! Och de är i maj!! E de normalt? Ere en slump? Elr ville gud straffa mig? xD

  • Hej DragonFly!
   Ah! Du tycks då ha kraft att styra vädret då. 🙂
   Jag vill så klart att du ska ha kul och skratta men du kanske kan försöka ta det lite lugnt? Jag vill inte ha hagel nu när sommaren äntligen tycks vara på väg… 😉 😛

 9. Jag vet inte! Men när jag får ont i benet brukar det åska! Konstigt är det haha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: