De mystiska Marteboljusen: aliens eller lyktgubbar?

Äntligen!!!
Jag vet inte hur länge jag lovat att jag ska skriva något om Marteboljusen men hela tiden har något annat kommit emellan (← dålig ursäkt). Men nu kan vi glömma det gamla för inlägget är äntligen här. Yay! 🙂
Låt oss dyka in i mysteriet om de märkliga ljussken som folk har bevittnat i Martebo socken på Gotland (ungefär 3 mil norr om Visby).
Är det utomjordingar eller lyktgubbar som är i farten?

De oförklarliga ljusfenomenen i Martebo har visat sig sedan början av 1900-talet.
Vittnen beskriver ljusen på olika sätt. Vissa som ljus som vandrar längs vägen, andra som ljusklot som växer, eldstänk eller bara mycket starka lysande sken.
Vissa beskriver hur de sett ljus som passerat rakt igenom bilar som varit parkerade i området.

Ett uppmärksammat vittnesmål kommer från Ingemar Flodin och Barbro Leion som den 9 november 1993 hade en nära sammandrabbning med de märkliga ljusen. Innan händelsen hade inte Ingemar trott på fenomenet eller intresserat sig för det.
Men efter att flickvännen Barbro berättade att hon bevittnat det med egna ögon gick han med på att åka och titta efter själv.
De stannade bilen och väntade.
Ingemar beskriver: ”Plötsligt kom ett starkt ljus framifrån under några sekunder, för att sedan slockna. Detta upprepades med jämna mellanrum.
De kunde ibland ana någon ljusskiftning i blickfångets nedre kant. Vid ett tillfälle fick de se ett svagt rött ljus cirka tre decimeter i omkrets som hastigt slocknade. Så plötsligt kom ett starkt vitt sken bakifrån och belyste bilen och omgivningen. Genom att våra blickar var riktade framåt kunde vi mycket klart se den gröna skogen framför oss på bägge sidorna om vägen.”
Detta sista ljus trodde de först var en bil men när de såg sig omkring sig fanns ingen bil inom synhåll.
De iakttog de märkliga ljusskenen i ca en och en halv timme innan de fick nog och åkte hem. (Efter bara en och en halv timme?! Suck. Nutidens ungdom blir så snabbt blasé.) e_e

Marteboljusen är nära besläktade med spökljusfenomenet som jag skrivit om förut HÄR.
De har ju gett upphov till folktron om lyktgubbar, väsen som virrar runt med lyktor om nätterna som straff för skurkaktiga affärer de begått när de levde.

Ett av de mystiska ljusen fångat på bild.

Men om just Marteboljusen finns det en speciell gammal sägen om vem det är som orsakar dem. Det sägs att någon gång på 1700-talet var en som hette Knut Stare hemma med sin lilla son när ett gäng soldater knackade på och krävde mat och dryck. Knut tvingades skåla med dem alla och slumrade snart bort. När han vaknade hade soldaterna försvunnit med hans son. Knut sökte efter sitt barn hela livet och det sägs att han inte ens slutade efter sin död och att man idag ser honom som ett ljussken när han virrar runt i sitt sökande.
Fy, vad sorgligt! *Magic försöker snabbt komma på något att lätta upp stämningen med*
Ja, nu har jag det! Aliens! (ett säkert kort för att lätta upp en tryckt stämning!)
Vissa tror att de mystiska ljusskenen beror på utomjordiska farkoster.
Denna teori har undersökts av Inga-Lill Wallin som är med i organisationen UFO-Sverige. Tyvärr bortförklarar hon de flesta vittnesmål som biljus som setts på håll (dåligt! Grr, morr, mummel) men hon säger också att det finns en del vittnesmål som förblir oförklarade.
Så hon avvisar inte mysteriet med Marteboljusen totalt. 🙂

Ett till av de mystiska ljusen poserar på bilden ovan.

Vad tror ni om marteboljusen?

Vad beror de på?

Har ni själva några erfarenheter av dem?

Åh! En sak till! Innan nästa fredag så kommer det dyka upp ett litet bonusinlägg om några spännande platser jag besökte under min Bostonresa. Så håll utkik efter det! 🙂

Kolla även in den nya läsarhistorien HÄR. Den nyaste är längst ner.

Ha det så magiskt! 😀

27 svar

 1. Åh, vad kul att du skrev om det! Flyttade till Visby i höstas och jag och mina kompisar har tänkte länge att vi ska åka dit! Hoppas det blir av någon gång 😀

 2. åh va häftigt! jag vill dit!

 3. Jag tror jag såg det här (eller nåt liknande, finns det ljusfenomenet på fler platser i världen?) på ett program som heter Fact or Faked, där de försökte leta en förklaring vart ljuset kom ifrån. De provade många olika saker (lyktor, billjus osv osv) och det hela förblev ett mysterium.

  Ljuset måste ju komma nånstans ifrån, tycker man!

 4. Oooh COOLT!
  Jag måste åka till Gotland snart! (Så snart jag fyllt 18 och slutat gymnasiet!)
  Jag har hört talas om dessa ljus men aldrig riktigt fattat vad dom är för något.
  Men nu vet jag och NU måste jag undersöka det närmare! (Nu=om 2 år… Jag är 17 men jag slutar gymnasiet om 2 år, så DÅ!)

  • Hej Henry The Demon!
   Det ska bli mycket intressant att höra vad du upptäcker på din expedition till Martebo.
   Jag kanske kan få följa med dig då som medhjälpare? 🙂 Jag kan finansiera expeditionen med ett väldigt litet kapital ? 🙂

 5. Coolt inlägg 😀
  Synd om det där med Knut Stare´s barn-incident.

 6. Gudar, vad sorgligt!
  Tänk om, när han hittar sin son, han slänger iväg sin lykta så högt att den exploderar och det är då jorden går under, och de enda som överlever är Knut och hans son.
  Oc så undrar jag en sak:
  Hur hinner du med att hitta fakta? Har du tagit sabbatsår?

  Längtar till nästa fredag + bonusinlägget!

  • Hej AnFallenAngel!
   Vilket sorgligt slut om det hände. 😦

   Nej, för tillfället så går jag inte i skolan eftersom jag har tagit ledigt för att skriva på min bok.
   Men jag kommer börja i skolan igen nästa höst eller vår. 🙂
   Kul att du längtar! 😀 Tack!

 7. Just det det var en sak jag glömde säga!
  Mina kompisar ska sova över hos mig och jag vill skrämma dom, några förslag?
  ses

 8. Jesus ska ju enligt Uppenbarelseboken komma tillbaka till jorden för att utkämpa en strid med Djävulen. Han ska då komma ridande på en häst på himmelens skyar, i spetsen för ett beridet änglakavalleri.

  Det kan inte vara så, att de här ljusfenomenen du skriver så spännande om, MMG, härrör från förtrupper till denna änglaarmé? Den här kommandoförtruppen kanske består av utvalda personer som likt de Navy Seal-soldater som dödade Usama bin Ladin i Abbottabad är specialister på att förflytta sig ganska omärkligt från en plats till en annan. Men för att inte snubbla där de smyger fram och kunna ta reda på var de befinner sig behöver de tända sina ficklampor ibland för att lokalisera sig.

  Vad tror du om den förklaringen, MMG?

  Du kanske tror att jag är på lyset som lanserar en sådan idé? Fast då ska du veta att detta med ficklampor som de himmelska kommandosoldaterna lyser med är väl inte konstigare än att Jesus ska komma ridande till häst strax innan han ska till att tillfångataga Djävulen? Den som tror på det ena kan säkert tro på det andra också. Det hör liksom ihop på något vis… *blink*

  PS Ser fram emot ditt utlovade bonusblogginlägg. DS

  PPS Ha nu en riktigt skön weekend, MMG! DS

 9. Halloj åh jag skrev ju till dig på ditt förra inlägg men datan krångalde såklart så de kom ju inte in:( men men jag får skriva här istället:)! Båda inläggen var mycket intressanta o jag har faktiskt ingen aning om vad dessa ljussken kan vara. Har ju aldrig råkat ut för något sådant heller så det är svårt att spekulera men är bergis på att det är något mystiskt o oförklarigt :P..såklart hihi!! Så sorglig historia om mannen som sökte efter sin son hela livet, usch vilken ångest:/!! Undrar verkligen vad man fått se om man försökt att ta sig fram till dom hära ljusbollarna?! Eller dom kanske försvinner direkt när man kommer för nära. Men det hade varit häftigt om någon nångång skulle klara att ta sig ända fram till dom på något vis för att kunna dokumentera vad det verkligen är som lyser! Hoppas verkligen att någon i framtiden kommer att lyckas med det! Hoppas att du hade det mysigt i Boston), skulle själv vilja åka dit nångång för där verkar så fint o mysigt. Men en rolig sak jag måste berätta är vi bokat en resa till Miami beach nu juli o det ska bli så skönt o roligt för det blir första gången vi åker till Usa! Det finns ju såå många ställen i Usa som vi vill besöka men det fick bli miami nu för där finns både stranden o en massa roligt för vår dotter som vi tänkt göra. O Everglades verkar ju väldigt häftigt)!! Ha en magisk helg:)! Kramar

  • Hej Lollo!
   Ah, jobbigt! Hatar datakrångel! >_<
   Men tack för att du gillade inläggen! 🙂
   Ja, man önskar verkligen att någon kunde få en ordentlig titt på något av ljusen (de mystiska slaget, inte billjus-sorten ^^).
   Vad spännande med Miami beach! Låter underbart! 🙂 Jo, Boston är en mysig och cool stad. Dit får du absolut åka en dag! 🙂
   Ha en magisk helg du med!
   Kram!

 10. Min kompis har varit där och sett ljusen, passerade över bilen 🙂 Önskar jag hade varit med!

 11. Oh wow! Flyttade till Visby i höstas men har aldrig forskat kring marteboljusen. Hört det någon gång lite flyktigt men hade ingen aning om att det var här! Spännande!

 12. Hej! Vile bara tipsa om en bra video om aliens och UFOn. Om ni ska kolla så snälla kolla på hela, det finns mycket bra information som alla borde tänka på
  http://existenz.se/out.php?id=33555

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: