Sökandet efter Noas ark.

I dag ska vi dyka ner i mysteriet kring Noas ark. Vad är myt? Vad är verklighet? I dag pågår det ständigt expeditioner vars mål är att försöka hitta Noas ark och bevisa att historien om den är sann. Men är det möjligt? Finns chansen att arken verkligen finns? Låt oss undersöka saken!

Alla kan säkert historien om Noas ark som är i den första Moseboken i Bibeln men jag ger i alla fall en liten kort repetition av den här:

När Gud såg ner på jorden såg han all ondska och bestämde sig för att utplåna allt levande. Utom en person som hade funnit nåd inför honom: Noa. Gud berättade om sin plan att utrota livet för Noa men sa också att Noa skulle klara sig genom att bygga en ark av goferträ och bestryka den med jordbeck. Arken skulle ”vara tre hundra alnar lång, femtio alnar bred och trettio alnar hög” med både undervåning, mellanvåning och övervåning. Noa, hans fru, hans söner och hans söners fruar skulle sedan rädda sig i arken. Med sig skulle de ha utvalda nummer av alla olika djurarter som sen skulle återbefolka jorden. Floden kom sedan precis som Gud sagt. Arken strandade på Ararats berg och när vattnet sjunkit undan kunde de alla fortsätta sina liv.

Noa var enligt Bibeln 600 år gammal när allt detta med arken hände. Wow!

Många tar denna historia som en symbolisk myt men det finns också de som tar det hela mer bokstavligt och undrar om det vore möjligt att hitta denna fantastiska ark idag.

Tro det eller ej men genom åren har många trott sig ha funnit den!
Senast var det på berget Ararat i Turkiet. Det var ett team av evangelical Christian explorers som under 2007 och 2008 hittade sju stora trä-fack nära toppen av Ararat. Vid analys visade sig deras fynd vara 4,800 år gamla vilket ungefärligen går att jämställa med när vissa tror att incidenten med arken kan ha skett. Andra anser dock att denna datering får hela påståendet att falla eftersom det gör arken ”för ung”.
Men upptäckarna själva är 99% säkra på att det är den arken de hittat.

Det finns en annan upptäckt i området vid Ararat som enligt vissa bara är en udda geologisk formation men som andra stenhårt tror är Noah´s ark (bilden ovan). Den finns söder om Ararat, upptäcktes först 1960 och har varit omdiskuterad sedan dess. Den turkiska regeringen har utfört tester som har gjort dem så pass övertygade om att detta är arken så att de uppgraderat platsen från nationalpark till nationalskatt. (Inte dåligt!) Det finns ett vandrarhem i närheten för de som vill besöka arken och platsen har fått namnet ”Noah’s Ark National Park”.

Noah´s ark har även rapporterats hittad i Iran på Mount Suleiman i Irans´s Elburz bergskedja. Ni kan se deras ark på bilden under. De anser att mönstren i stenen skulle bevisa att det är förstenat trä, från arken! Men många har kritiserat fyndet och sagt att det inte är något underligt med stenen och att den liknar andra bergarter.

Forskare förblir mycket skeptiska mot de påstådda upptäckterna av arken. Arkeologen Paul Zimansky antyder att upptäckterna bottnar mer i önskan än riktiga fynd och säger: ”Jag känner inte till en enda expedition som har gett sig ut för att leta efter arken utan att hitta den”.
Andra anser att även om arken har existerat så finns det ingen chans att hitta den eftersom den förmodligen förstörts. Kanske till och med av Noa själv när han behövde byggnadsmaterial till hus efter att de stigit i land.
Andra säger att även om många av bibelns historier är inspirerade av riktiga händelser, så får man inte glömma att tidens tand, omskrivningar, och att människans fantasi har haft god tid på sig att influera och förvränga många av bibelns historier.
Många bibelforskare anser att historien om Noas ark bör tolkas som en moralisk uppmaning att vi människor bör bete oss gott.

Något som ändå pekar på att det finns sanning i historien om Noa, arken och syndafloden är att världens mytologier är fulla av referenser till enorma översvämningar av jorden.
Kan detta bero på inspiration från verkliga händelser?
Den tidigaste översvämningsmyten är från Gilgamesh-eposet. Det har kallats världens äldsta litterära verk som utvecklades i den urtida Mesopotamiens kultur.
En av historierna därifrån beskriver hur en man vid namn Utnapishtim bygger ett fartyg för att rädda sin familj och djur från en översvämning sänd av en arg gud. Detta fartyg landar sedan säkert på en bergstopp.
Även i grekisk och romersk mytologi kan man återfinna konceptet i historien om Deucalion som bygger en enorm båt för att rädda sig och sin fru från en översvämning sänd från gudarna.
Författaren James Perloff som studerat 200 översvämningsmyter har upptäckt att de delar gemensamma upplägg som att folk räddats sig i båtar som landat på berg.
Många forskare stödjer teorin att det en gång skett en enorm översvämning.

Ja, det är svårt att veta vad man ska tro. Vad det gäller arken finns det ännu fler frågor än det finns svar. Och i fall man skulle hitta något som obestridligt bevisligen var arken skulle frågorna bli ännu fler… 🙂

Vad tror ni?

Kan historien om arken härstamma från någon historisk händelse?

Kommer vi en dag få svaret?

Btw, kolla in den nya läsarhistorien! 🙂

20 svar

 1. Jag tycker att det skulle vara konstigt om de hittade en stor båt på ett berg helt plötsligt, om det var wn båt där borde någon ha hittat den för länge sen.

  Hoppas att det kommer något superläskigt snart, det var ett tag sen sist!

  • Hej An Fallen Angel!
   Nej, precis. Chansen att hitta en stor ark finns inte. Utan det enda man kan hoppas på är bitar eller rester av den.. 🙂

   Okej, får försöka ha högre läskighets-nivå nästa vecka….

 2. BTW, kan berätta att det snart öppnar en nöjespark i Arkansas (tror jag det var) på temat Noaks Ark, och temat religion, den kristna då’rå (only in Amerikatt, jag vet…) där ska de tydligen bygga upp hela Noaks Ark så nära ”originalet” de kan komma.
  Läste om detta i Washington Post nyligen och höll på att smälla av. På plussidan är iallafall att parken ska vara oerhört miljövänlig, och det är ju tacknämligt 🙂
  Så ska man se arken får man ta sig till bibelbältet in the US of A,
  God fortsättning, Magic!! Det är alltid en så roligt att läsa din välskrivna blogg!

  • Hej Annika!
   Tack så mycket! God fortsättning du med! 🙂
   Har faktiskt missat det där med nöjesfältet. Måste kolla upp det… Konstigt på något sätt att blanda religion och nöjesfält. ^^
   Känns som en sån där sak som vissa kommer älska och andra tycka är helt fel.

 3. Det har ju varit istider på jorden så varför inte översvämningar?
  Det kanske fanns några enorma båtar förr som inte alls var avsedda för att komma undan översvämningar utan för att frakta stora eller många saker. En, eller alla, båtar råkade sedan ut för stora översvämningar och hamnade långt in på land, t.ex högt uppe på ett berg.
  Eller så blev det en stor översvämning och de som var på båtarna skyndade sig att ta in alla människor och djur de kunde hitta för att rädda dem under översvämningen. Kanske är lite så historien om noa kom till? När de kommit i land någonstans kanske folk berättade eller skrev ner historier om hur de som var på båten räddade dem i sista minuten och sedan kanske de överdrev lite och sa att gud hade gett han som byggde båten ett meddelande eller nåt sånt. Kanske rent av han som byggde båten berättade det för sina passagerare för att han skulle låta mäktig?

  • Hej Legenden!
   Ja, det känns i alla fall som att det borde ha hänt något som inspirerat till att översvämningsmyter.
   Hoppas att vi får veta en dag för att det är intressant det där…. 🙂

 4. Nu ska jag var tråkig och säga att jag absolut inte tror på Noahs ark! Anledningen är att jag anser att Gamla Testamentet ( och hela Bibeln iofs) är påhittade sagor för att kunna göra människor lydiga och trevliga ~_~
  Jag tror däremot att det har förekommit översvämningar, tsunamin 2004 är ett exempel.

  • Hej Wicke!
   Tja, jag håller med om att mycket i Bibeln är moraliska, påhittade berättelser. (Inte alla dock. När man läser bibeln hittar man en hel del, ehm, konstiga berättelser också som inte känns så värst moraliska….)
   Men vissa delar kan ses som en sorts historieskrift även om en del är överdrivet. Flera av historierna i gamla testamentet kan man härleda till andra händelser och personer.
   Vad det gäller nya testamentet så är ju de flesta överens om att Jesus har levt.
   Men till större delen håller jag med dig. Mycket bör mer ses som symboliska händelser. 🙂

   • Jo, vissa saker är nog riktiga men man har överdrivit det tycker jag. Samma sak om Jesus, jag tror på att han har funnits men inte sakerna han skulle gjort

   • Precis. Mycket har nog blivit till på vägen. ^_^

 5. @MMG: Tack för en utmärkt sammanfattning av sökandet efter Noas ark med mera.

  Om arken verkligen har existerat, är det rimligt att tänka sig en större översvämning – en syndaflod – som gjort denna båts existens nödvändig.

  Därför skulle jag vilja tipsa om ett par artiklar som diskuterar just hur rimlig syndafloden är. Kolla in http://www.evolutionsteori.se/kreationism_syndafloden.asp .

  Där finns bland annat dessa intressanta artiklar att ta del av:

  1) Har Syndafloden skett i verkligheten?; samt

  2) Handlar alla flodmyter om samma sak?; samt

  3) Bildades bergen efter floden?

  Samtliga tre artiklar är lättlästa, försedda med talrika referenser och vidareläsningslänktips med mera. De utgör ett bra komplement till din översiktliga introduktionsartikel i ämnet, MMG. Det mellersta artikeltipset försöker till och med besvara den fråga du själv ställer i slutet av din bloggartikel (Kan historien om arken härstamma från någon historisk händelse?).

  Till sist vill jag tipsa om en intressant bok som heter: ”Förstå siffror!” Med John Allen Paulos som författare (utgiven på Natur och Kulturs förlag 1991; bör finnas på de flesta bibliotek).

  I den boken görs vissa beräkningar av hur mycket det måste ha regnat under den bibliska syndafloden.

  Enligt berättelsen i 1 Mosebok blev alla höga berg under himmelen övertäckta av regnvattnet.

  Det bör betyda att jordens yta täcktes av mellan 3000 och 4000 meter vatten. Vilket motsvarar en total vattenmängd på drygt 2.000.000.000 kubikkilometer (tänk dig en kub vars sidor är 1.000 meter höga, långa och breda; tänk dig sedan över 2 miljarder – alltså 2.000 miljoner – sådana kuber, alla fyllda till brädden med vatten; snacka om vattenbombning…*blink*).

  Enligt Bibelns syndaflodsberättelse regnade det i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Det blir 40 X 24 timmar = 960 timmar.

  För att fylla dessa 2 miljarder kuber (med längden , bredden och höjden 1.000 meter) måste det under dessa 40 dygn ha fallit nederbörd i form av regn med i genomsnitt 3000 millimeter (alltså 3 meter) i timmen. Det finns inget fartyg som inte snabbt skulle bli vattenfyllt av detta ENORMA spöregnande ens om det funnes moderna länspumpanordningar ombord.

  I somras föll det här i Sverige ställvis 40-50 mm regn under en (ynka) timmes tid. Detta räckte för att massor av villaägare skulle få sina källare översvämmade. Regnet på Noas tid var alltså 3.000 mm i timmen – timme ut och timme in under 960 timmar (= 40 dygn).

  Här är tre ytterligare frågor som pockar på svar:

  1) Hur fick den långhalsade giraffen plats ombord på arken utan att drabbas av nackspärr?

  2) Hur hann det komma hoppandes ett par känguruer ända från Australien för att hinna följa med ombord på arken?

  3) Hur gjorde Noa för att få Tyrannosaurus Rex-paret att hålla sig lugnt ombord på arken så att inte flera av de andra djurarterna ombord på arken blev ihjältrampade eller uppätna?

  Vet du, MMG, något om detta? Har du några egna teorier därom? Även om jag är fantasifull som få och har gott om tomtar på loftet att rådfråga, så har varken jag eller dessa lofttomtar kunnat besvara dessa tre frågor nöjaktigt. Så nu står hoppet till dig, MMG. Eller till någon som läser denna bloggkommentar. Jag väntar ivrigt på ett svar. *blink*

  • Hej bbnews!
   Tack så mycket! Bra att du gillade inlägget. Jag tycker att det är så spännande.
   Tack för länken också. Mycket spännande fakta om floden. Ska även kolla upp boken du nämner. Verkar intressant!
   Ha, ha jag tror att även om något liknande faktiskt hänt i verkligheten bör man nog inte ta allt fakta i bibeln för hårt. Det låter lite väl brutalt…

   Vad det gäller dina andra tre frågor som både du och dina tomtar på loftet gått bet på…. 😉 Så svarar jag och mina loft-tomtar som följande:
   1. Det fanns ett särskilt special tillverkat fönster för giraffen att sticka ut sitt huvud genom och för att skydda den mot stormen och vattenmassorna även ett utfällbart tak. ^^
   2. Gud teleporterade alla djur till rätt plats. 🙂
   3. Noa och resten av familjen underhöll Tyrannosaurus Rex-paret med roliga historier och danser och trolleritrick så att de hela tiden tänkte på annat än mat. (Noa och hans familj var ganska trötta när de äntligen kom ut ur arken….)
   Ha, ha 😀 Så det var mina fina svar på dina kluriga frågor. LOL!

 6. @MMG: Måste då säga att du har svar på allt! *LER*

  Och dessutom: Mycket bra svar! Tänkvärda svar! Roliga svar! You name it.

  Och din kommentar om att Noa var trött när seglatsen väl var över, är sannolikt helt korrekt. Snarast ett understatement. Man måste ju betänka att han va ca 600 år gammal, och då kan det faktiskt vara jobbigt att mocka skit, mata djuren och se till att dessa håller sams. Inte minst se till så att Tyrannosurus Rex håller sig i styr och att den spottande kobran och skallerormen håller sig lugna och inte går varann på nerverna eller retar upp sig på haren. rådjuret eller annat bytesdjur.

  Efteråt började ju som bekant Noa att dricka alkohol och berusa sig. Ett typiskt PTSD-symtom (PTSD = Post-Traumatic Stress Disorder). Och han misskötte sin klädsel med mera. Vid ett tillfälle kom sonen Ham av misstag in i det tält där Noa låg och sov ruset av sig. Ham såg då sin farsa ligga med ”blottad blygd”, dvs naken.

  Lustigt nog blev Noa arg på Ham för detta och förbannade honom och hans framtida avkomlingar. Här har vi för övrigt förklaringen till varför svarta människor – förr kallade negrer – kunde hållas av vita som slavar. Negrerna ansågs nämligen härstamma från just Ham och var därmed också delaktiga av den förbannelse som kom att vila över Ham och hans ättlingar bara för att Ham råkat se sin far ligga naken på en brits inne i sitt tält och sova ruset av sig.

  Så sensmoralen måste bli: Tacka nej till framtida propåer om att bli skeppare ombord på en stor ark. Jobbet är slitsamt, uselt betalt och leder bara till konflikter inom familjen.

  Jag hoppas du håller med mig därvidlag, MMG.

  • Hej bbnews!
   Tack! Ha, ha kul att du uppskattade mina djupa svar. :PJag har aldrig hört någon som gett Noa diagnosen PTSD. Men när du säger det så tycker jag att det känns mycket logiskt.
   600 år är kanske lite väl gammalt, i alla fall för att behöva gå igenom det Noa gör.
   Är nog därför han blir lite knasig också och blir så arg på Ham. När jag läste den delen så tyckte jag också att Noas reaktion var överdriven.
   Väldigt knäpp historia egentligen och obehagligt vilka ännu sjukare slutsatser folk senare drog från den. Har faktiskt inte hört om det innan.

   Ha, ha din avslutande sensmoral är mycket bra! Jag ska komma ihåg denna visdom och se upp i framtiden! 😉

 7. Usch, jag kan inte ljuga: jag är totalt allergisk till människor som försöker bevisa att bibliska historier är egentligen sanna historiska dokument. Legenden om Noah’s ark är en symbolisk berättelse om försörjning, om att tvätta bort det gamla dåliga för att kunna göra något nytt och gott.
  Förstår faktist inte varför någon skulle vilja bevisa att denna historia är sann. Gud förstår hela jordklotet för att han tycker illa om hur människorna beter sig; varför måste de oskyldiga djuren dö också? Och Gud har ett märkligt plan att bara två stycken av ett djur skonas, samt ut av människorna skonas bara Noah och hans fru. Tanken på att ut av detta fylldes världen igen med nya djur och människor. Rätt äckligt att tänka på hur det gick till! Usch.
  ”Noah’s ark” är en saga, gott folk. The end. 🙂

  • Hej Maaretta!
   Jo, förstår vad du menar. För även om en del av historierna och personerna i bibeln har verklighetsbakgrund så är de så förändrade och så pass mycket tillagt så det är omöjligt att ta det bokstavligt.
   Jag håller med om att det är hemskt med alla oskyldiga djur som blir dödade. Dock så är det inte bara två av varje djurart utan 7 av vissa. Och det är även Noas söner och deras fruar med men det hjälper ju inte alls.
   Håller med om att det är väldigt äckligt när man börjar fundera på hur alla människor skulle härstamma från dem. Usch… Nej, jag hoppas inte att den historien är sann heller. Däremot så kan jag tro att det en gång har skett en stor översvämning som har gett upphov till de olika legenderna. Dock inte en lika brutal översvämning som syndafloden beskrivs.

 8. Jag älskar din blogg! den är läskig men spännande
  <.< Aja, jag hittade en sida där du kan läsa och skriva lite om (paranormal.nu), för du skulle nog skriva mer fakta och bättre om det som står där ^^

  • Hejsan!
   Tack så mycket för dina fina ord! Det glädjer mig att höra att du gillar min blogg! 😀
   paranormal.nu tycker jag är en rätt bra sida, även om jag inte brukar gå in där så ofta. Men det är en väldigt bra sida för att hitta fler hemsökta platser även om de inte skriver så mycket om varje ställe.

 9. jag tror inte på bibeln men det jag dock tror på är att det alltid finns en liten del av sanning i alla sägner.
  En av de få saker som gör att jag inte stöttar bibelns noas ark är att han hade EN fru som födde TRE söner. alla de TRE sönerna hade VARSIN fru. totalt är det åtta pers. och det står TYDLIGT i bibeln att noa och hans fru inte får några fler barn. hur, ja HUR kan 6 personer åter befolka jorden? hade de sex med sina kusiner och syskon? Bibeln säger ju att incest är fel så hur lyckades de åter befolka jorden?
  Och man kan inte säga att det fanns kvar folk då det också står TYDLIGT i bibeln att noa och hans familj va de ända som överlevde

  min teori är att noa var en rik bonde som hann upptäcka en översvämning i tid och bestämde sig för att skydda sig och sina djur. därför byggde han en ark och lastade på sina djur och sin familj. När översvämningen sedan kom kunde de och deras vänner tryggt sitta i arken och när vattnet runnit undan byggde de halt enkelt en ny stad och levde vidare i den ”nya” världen. men självklart fanns det fullt av folk kvar på jorden, det hade bara blivit översvämning just vid det land som noa bodde i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: