Mysteriet kring gråtande statyer och tavlor.

Idag ska vi titta närmare på ett mycket mystiskt fenomen, nämligen statyer och tavlor av religiösa ikoner som plötsligt börjar gråta riktiga tårar, blod, olja, honung eller annat. Detta fenomen har pågått länge och går att spåra så långt tillbaka som till gamla Grekland och förekommer med jämna mellanrum även i vår tid. Enbart i Italien kan man hitta ca 200 kända fall.
Så vad bottnar detta fenomen i? Tyder detta på krafter utanför vår förståelse eller är det riktigt skickligt utförda bluffar? Låt oss titta närmare på saken!

Alla sorters statyer och tavlor kan gråta. (Tänk på det nästa gång du ser en sorglig film med en tavla bakom dig!) Det finns rapporter med ikoner målade på duk och trä och statyer av porslin, metall, sten osv.
Det är religiösa tavlor och statyer det gäller och då ses ofta deras plötsliga gråtattacker som mirakel och tecken från ovan. Ofta reser mängder av människor till dessa statyer för att få healing och hjälp.
Auktoriteter i den katolska kyrkan har dock varit väldigt vaksamma vad det gäller detta fenomen och haft höga krav innan de velat acceptera det som något gudomligt. De har sett till att undersökningar gjorts och avslöjat en del bluffar. Vilket är en bra attityd eftersom det ju ändå finns en hel del bluffmakare där ute. Men kan man verkligen bortförklara alla dessa mystiska händelser?

I Italien finns en tavla av jungfru Maria som 1971 började blöda. När polisen undersökte fallet konstaterades det att det var äkta blod (hu!).

En annan blodig händelse var i November 1992 när en staty i Santiago i Chile började gråta blod. Och då avslöjades det att statyns blodtyp var *Trumvirvel* typ 0-4 av mänskligt blod.

Ett annat spännande fall skedde i St. George’s Antiochean Orthodox church i Cicero, Illinois 1994. Då rann tårar från en ikon med jungfru Maria och Jesus. Tårarna kom från ögonen och kallades av många ett mirakel.

En känd incident är det så kallade ”Our Lady of Akita” -fallet. I Akita i Japan både blödde, svettades och grät en staty (bilden under) vid ca 100 olika tillfällen från ungefär mitten av 70-talet till och med början av 80-talet. En nunna i statyns närhet fick även uppenbarelser i samband med detta. Det mest intressanta med händelsen är att blodet och svetten visade sig vid analys vara mänskligt.

Ja, vad ska man tro?

Detta fenomen har faktiskt även förekommit i Sverige. 1992 började en femtonårig flicka, Samira Hannoch, i Södertälje få flera uppenbarelser där hon såg helgonet Charbel Makhlouf. Han talade till henne och sa bland annat att den syrianska kyrkan i Geneta och den assyriska i Folkets hus borde enas.

En av uppenbarelserna fick Samira på balkongen. När hon kom in rann det olja från hennes armar och porträttet av Charbel som familjen hade började gråta olja. På grund av dessa mirakel började människor komma till Samira för att hon skulle stryka lite av oljan på dem. Väldigt många handikappade och sjuka sägs ha blivit helt botade. Vart efter ryktet spred sig kom fler och fler dit och tydligen ska 45 000 personer sökt Samiras hjälp på 8 dagar!

Efter ett tag stängde Samira sin mottagning och idag lever hon ett anonymt liv. Kyrkorna enades aldrig heller utan tvärt om. Men, men… Intressanta händelser i alla fall som gör att även Sverige kan skryta med en gråtande tavla.

Hur ska man då förklara dessa fenomen? Är det mirakel från högre makter? Är det luriga lägre andar eller varelser som skojar? Eller är det bluffar?
När det gäller ett sånt här stort fenomen så går det inte att ge ett svar. Varje fall måste bedömas för sig och vissa kommer man då kunna förklara och andra inte.

Alla fall behöver inte heller förklaras som bluffar där folk har lyckats få vätskor att sippra ut genom statyer och tavlor genom rör och andra trick. Vissa av fallen kan även bero på naturliga fenomen.
Som kondensvätskor, vittring av ålder eller kemiska reaktioner i luften osv. Till exempel så kan det vara så med vissa oljor, som olivolja, att om de har använts för att dränka in statyn i så kan det leda till effekten av gråt eller en blödande effekt.
Det mest mystiska är de fall där man har fått möjlighet att analysera blodet eller tårarna och de visat sig vara äkta. Blodet kan ju då fortfarande bero på bluffar men de fall där det rört sig om äkta tårvätska är omöjliga att avfärda som bluff. Om man inte ska börja misstänka dem som analyserat tårarna då vill säga.

Så man kan nog säga att bland alla bluffar så finns några guldkorn av sanning. Det tror i alla fall jag. 🙂

Vad tror ni om detta fenomen?

34 svar

 1. O, vad glad jag blev över att du tog upp detta ämne, Miss Magic Girl! Inte minst för att den här problematiken och det här fenomenet åtminstone delvis torde ha sitt ursprung inom alkemin, för övrigt ett av dina favoritämnen vid sidan av det magiska och mystiska i vår tillvaro.

  Med andra ord: Förklaringen till det här fenomenet med gråtande statyer av framför allt Jungfru Maria kan eventuellt stå att söka inom alkemin. Det kan röra sig om hemligheter som helt eller delvis har gått förlorade i modern tid och bland moderna kemister.

  Alkemisterna experimenterade, kan man förmoda och utgå ifrån, med alla möjliga kemiska ämnen och föreningar. De upptäckte då under sina experiment säkerligen sådana ämnen som ibland var flytande, ibland fasta till konsistensen.

  Vanligt vatten är ett bra ämne att utgå ifrån. Det kan ju som bekant vara än flytande, än fast (i form av is), än gasformigt (i form av vattenånga).

  Ett annat vardagligt exempel som vi nog alla har upplevt är att när vi ska laga mat, så kanske vi lägger smör i stekpannan. Värmen från spisplattan får smöret att smälta och bli flytande. När värmetillförseln upphör blir det flytande smöret allt mer tjockflytande för att till slut ånyo erhålla en fast konsistens.

  Här är några andra möjliga förklaringar utöver värmetillförsel som kan omvandla vissa fasta ämnen till flytande dito: Fotosensitivitet (= ljuskänslighet, dvs belysning av ämnet kan påverka dess viskositet), hygroskopi (= ämnet har en förmåga att likt en tvättsvamp suga upp fuktighet från omgivningen), skaknings- eller omrörningskänslighet samt manipulering av ämnets smältpunkt genom att ”smitta” ämnet med andra kemiska föreningar som påverkar just ämnets ”officiella”/ursprungliga/vanliga smältpunkt.

  Alkemisterna kände alltså säkert till olika kemiska ämnens/föreningars så kallade thixotropa egenskaper. Det skulle inte förvåna om det thixotropa kunnandet var större bland medeltidens alkemister än det är bland dagens kemister. Jfr hur medeltida smeder med sin smideskonst lyckades framställa starkare svärdsklingor (à la samurajsvärd) än dagens smeder klarar av att smida i dag.

  Ett par bra länkar som handlar om möjliga förklaringar till gråtande statyer är dessa:

  1) http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Januarius (scrolla ned till avsnittet med rubriken Scientific studies and other theories); samt

  2) http://en.wikipedia.org/wiki/Weeping_statue .

  I den sistnämnda länken är det framför allt avsnittet med rubriken Hoaxes and skepticism som jag vill sätta fokus på. (Hoax = bluff, bedrägeri)

  Just det faktum att katolska kyrkan själv sällan eller aldrig ser/klassar fenomenet med gråtande statyer som ett mirakel är intressant och säger enligt min mening en hel del om hur man bör nalkas detta fenomen.

  Men även om fenomenen har en kemisk/vetenskaplig eller alkemisk förklaring ELLER om fenomenet bygger på bluff och båg så är fenomenet fortfarande både magiskt och mystiskt.

  Så du ska ha stort TACK, Miss Magic Girl, för att du tog dig tid att skriva ett blogginlägg om detta spännande fenomen. Och som vanligt har du hittat jättebra bilder att illustrera din bloggartikel med.

  • Hej Bbnews!
   Åh tack! 😀 Roligt att du uppskattade inlägget! Det är verkligen ett riktigt spännande fenomen! 🙂
   Du har nog helt rätt i att många av de gråtande statyernas tårar bottnar i gamla alkemiska kunskaper. Eftersom vetenskap, religion och magi flöt ihop för många förr så
   kan säkert många skickliga personer ha skapat fantastiska fenomen som tycktes vara underverk för de som ej visste hemligheten. Säkert kan vissa alkemister ha experimenterat inom detta område.
   Det tror jag säkert. Dock så är jag lite petig och vill inte bara kalla gammalt kemiskt experimenterande för alkemi eftersom äkta alkemi måste vara sammankopplad med andlig utveckling och utgå från den alkemistiska filosofin, som är en del av Hermetismen och ligger nära Qabalah. De alkemister som hade kunskap om dessa läror och såg alkemi som ett hjälpmedel för andlig utveckling ansåg sig vara äkta alkemister och kallade andra (som bara exprimenterade kemiskt och ville göra guld) för falska. He, he men alkemisterna (hur man än definierar dem) höll ju på med väldigt mycket experimenterande så jag tycker att din koppling är bra. Eftersom alkemisterna var de som visste mest om ämnen och hur de reagerar på varandra så tror jag absolut att de kunde skapa denna typ av mirakel.
   Tack för länkarna också. Mycket intressant. Man undrar verkligen vad sanningen bakom Saint Januarius är…. Mycket mystiskt.
   Det är verkligen ett fantasieggande fenomen att fundera över. Men det är ett av de fenomen där det finns flest bluffar också så det är bäst att vara lite kritisk.
   Tack än en gång för dina snälla ord! 🙂 Roligt att du gillade inlägget och bilderna!

 2. Är verkligen intressant, hoppas att det är tecken från ”högre makter” men finns nog ganska många bluffer för att tjäna pengar :O

  • Hej Wicke!
   Ja, det är ett svårt fenomen på många sätt. Det finns onekligen många bluffar. Men vi får hoppas att alla statyer inte bara gråter ”krokodiltårar” i alla fall. 🙂

 3. Uh statyer som gråter blod, tårar kan jag gå med på men BLOD!! Blää läskigt! (Den näst sista bild skrämde mig!)

  • Hej Henke!
   Jo, det är sant. Jag håller med. Blod är läskigt!!! >_<

   Ska maila lite info om de vises sten till dig snart också btw. 🙂

   • 😀

   • OMFG!!! DET SNÖAR PÅ DEN HÄR BLOGGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 OMG!! Jag trodde bara att bakgrunden buggade sig för mig!

   • Hej Henke!
    JAG VET!!!! Visst är det så otroligt COOLT! *Magic stirrar som förtrollad på snön*
    Älskar att man kan ha den effekten. Bra för att höja julstämningen här.

    Skriver på mailet till dig om De Vises Sten. Kommer snart. 🙂

   • Tack så hemskt mycket för mailet! Det var jätte intresant!!! 😀

   • Varsågod! Bra att du gillade det! 🙂

 4. Man vet inte vad man ska tro egentligen, det finns nog ganska många sätt att fejka det. Men jag tror inte att det är omöjligt att statyer och tavlor kan gråta.
  Här där jag bor, hände något i kyrkan för typ 500år sedan. En jungfru Maria målning grät grisblod. Det visade sig tyvärr att det var någon tant som inte ville bli protestant som hade målat dit tårarna på natten. Synd, hade varit kul om det inte hade funnits någon förklaring, utom att tavlan verkligen grät 😦

  M.M

  • Hej M.M!
   Intressant och läbbigt med grisblodet. Hu! Läskig tant. Borde ha varit tavlan på riktigt.
   Ja, det är ett väldigt intressant fenomen som det är svårt att få rätsida på.

 5. Hej Miss MG
  En gång när jag sökte efter spöken, andar på google bilder så hittade jag en artikel som typ var inscannad och det stod att en hitler-vaxdocka grät riktiga tårar, och att dom ställde undan den för att försöka komma på vad orsaken var! Du kan hitta den på google ifall du söker på typ hitler eller vaxdocka eller tidningsartiklar typ!

  Natta121

 6. Hej!
  Jag tror de flesta av de här gråtande tavlor och statyer är bluffar. De flesta statyers gråtande förekommer i religiösa verk eller verk som annars är i behov av uppmärksam. Jag tror det är vissa människor vill att verken få uppmärksam och gör dessa tricks för att göra PR för sin religion eller för en viss sorts.
  Roligt att du tagit denna ämne dock! 🙂

  • Hej Maaretta!
   Tack! Ja, det är ett intressant fenomen. Synd att det är så lätt att bluffa dock… Men jag hoppas att det ligger något mer spännande bakom i alla fall några av fallen. 🙂

 7. personligen tror jag inte på gud jesus osv… men tårar av blod, och svett. man kan nog fejka det, men vem vet äkta eller fejk? kanske ett tecken på att något kan ha hänt eller ska hända? jag såg ett program med en gråtande maria staty, statyn stog vid en grav som tillhört en kvinna som fick missfall och blivit galen typ tagit sitt liv. kuslig.

  • Hej Athen!
   Kusligt! Hade velat se det programmet! Det är verkligen mystiskt och fantasieggande med de gråtande statyerna. Dock så åste man vara kritisk eftersom det finns så pass många bluffar.

 8. Kanske det sitter fast andar i dem? de försökte kanske hitta nåt ställe att bo på lr nåt och tyckte statyn eller tavlan såg trevlig ut men fastnade inne i dem och kunde inte komma ut sen 😦 ibland gråter de kanske för det inte kan komma ut och när det kommer blod kanske de på något sätt har skadat sig?

  • Hej Legenden!
   Stackars andar! Då önskar man ju att i de fallen finns människor som förstår det och hjälper dem ut. Eller så hittar de kanske ut själva på nåt sätt. Det kanske är därför många statyer bara gråter under en viss tid. Eller så ger de upp…. Nej, vad sorgligt! De hittar ut! 🙂
   Bra teori! ^_^

 9. jag har besökt ett gammal kyrka i Italien där det finns en tavla som gråter blod (om man får tro guiden). Den föreställer Maria som håller Jesus i sin famn.

 10. det kanske är så att om en mäniska skulle då så kommer blodet från mäniskan att gråtas ut på en staty

 11. oj fel menar dö inte då

 12. Jag fattar inte riktigt hur kan den gråta riktiga tårar. Det är ett fenomen att det skulle vara så att hon helt plötsligt såg en av hennes EGNA tavla hemma och på HENNE. +_+ ^_^ ()_().

  • Hej Veronika!
   Länken funkar tyvärr inte. 😦
   Men jag vet vad du menar. Tror det finns en länk till den nyheten i en kommentar högre upp.
   Underligt det där verkligen.

 13. hitler vaxdockan kanske saknar sin äkta själ

 14. OMG!!!!! Hur i all världen går det till???
  En teori är väl att när ett visst antal människor i världen dör kommer en staty/ tavla att börja gråta… 😮

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: