Drömtolkning.

Alla människor drömmer cirka 4-6 gånger per natt. Under en normal livstid blir det ungefär 160 000 drömmar. Det är svårt att tro att något som händer så flitigt i våra liv inte skulle betyda något. I detta inlägg tar vi steget in i drömmarnas värld.
Hur har mänskligheten sett på drömmar genom tiderna? Vilka personer har bidragit till att utveckla drömtolkningskonsten? Hur gör man själv för att tolka budskapen från sina egna drömmar?

Drömmar har alltid haft stor betydelse för människor. De har setts som meddelanden och varsel om framtiden.
Antikens folk ansåg att drömmarna kom från en kraft utanför drömmaren. Men filosofer som Herakleitos och Platon (ni vet han med Atlantis) ansåg att drömmarna skapades av drömmaren själv.
En av de mest kända och tidiga böckerna för drömtolkning skrevs ungefär 140 år e.Kr av den grekiske siaren Artemidoros. Den hette ”Oneirocritica” och bestod av fem delar. Artemidoros ansåg att drömmar var väldigt personliga och att drömmarens vardag påverkar symboliken i hennes/hans drömmar.

Från renässansen fram till 1800-talet försvann drömtolkningens popularitet bland allmänheten och togs bara på allvar i mindre kretsar.
Drömtolkning fick en uppsving först på 1800-talet då drömmar började utforskas ur en vetenskaplig synvinkel. Den allmänna bilden blev då att drömmar utlöstes av händelser från dagen. Men vid sekelskiftet knäcktes denna uppfattning genom Sigmund Freuds forskning.
Freud (1856-1939) var en österrikisk neurolog, läkare, författare och även grundaren till psykoanalysen.
Han la stor vikt vid just drömmar.
Han kom fram till att våra drömmar lever ut våra dolda och förträngda begär och själsliga konflikter om natten.
Freud har dock fått en del kritik senare. Dels för att han grundade sin drömforskning till stor del på neurotiska personers drömmar och dels för sin tes att de flesta drömmar bottnar i sexualiteten.
En som vidareutvecklade drömanalysen var Freuds avhoppade lärling, Carl G. Jung (1875-1961). Jung ansåg att drömmar är till för att göra det omedvetnas kunskap tillgängligt för oss och att sexualiteten bara var en av många saker drömmar handlar om.

För att lättare förstå sina drömmar kan det vara bra att bena upp dem i olika sorters drömfigurer och stycken.
Jung ansåg att alla de personer och varelser vi stöter på i våra drömmar symboliserar olika delar av vår personlighet.

Några av de mest grundläggande figurerna man kan hitta i drömmar är enligt Jung:

Skuggan: som är av samma kön som drömmaren själv och ofta har underlägsna eller motsatta kvalitéer till drömmarens personlighet. Den står för en sämre eller annan sida av oss. Vår skuggsida kan även ta formen av ett djur. Djur som i drömmar känns hotande och som skrämmer oss står ofta för känslor och delar av oss som vi förtrycker. Eftersom det är sidor hos oss som vi fruktar visas det i drömmarna som något skrämmande. Men vår skuggsida är inte ond, bara förtryckt och skrämmande eftersom den är okänd.

Självet: står för enhet och helhet hos personligheten. Det överordnade, gudomliga centrumet i psyket. Jung sade att självet kunde liknas med ”Gud inom oss”. I drömmar är självet en överordnad personlighet som en hjälte eller kung eller en symbol som en cirkel, fyrkant eller kors.

Anima: är kvinnor i mäns drömmar. Jung ansåg att varje man har en inre kvinna och tvärtom.

Animus: är män i kvinnors drömmar.

Anima och animus skapar dock ett grundläggande problem inom drömtolkning. Om man drömmer om en kvinnlig kompis till exempel: ska man då tolka det som att det är ens kvinnliga sida eller sin vän man drömmer om? Detta beror väldigt starkt på drömmarens livssituation men det kan vara en bra utgångspunkt att börja med att tänka på vännen i drömmen som en symbol för ens kvinnliga sida.

För att ytterligare bena upp en dröm och göra den mer lätt att förstå kan man tänka på den i tre delar.
Expositionen: var man befinner sig i drömmen och vilka man är med. Genom att tolka vad platsen symboliserar och vad ens eventuella sällskap betyder för en kan man komma till många insikter.
Sen går man vidare till drömmens peripeti. Peripetin är drömmens växlingar och händelser.
Vad symboliserar de och vad har de för inverkan på drömmens utgångssituation?
Slutligen kommer man till Lysis. Lysis är drömmens upplösning eller slut. Slutet av en dröm är det undermedvetnas lösning på problemet som framlagts i drömmen.
Om drömmen bara rinner ut och inte har något slut betyder det att ens omedvetna inte har någon lösning på problemet.

Jag tror drömmarnas mål är att få oss att förstå och hitta vårt sanna jag. Drömmar pekar på det vi inte har insett på ett medvetet plan.
Drömmar berättar alltid något nytt för oss, inte nåt vi vet. Därför är det alltid svårast att tolka sina egna drömmar. Även Jung brukade klaga över att han inte hade en egen ”Jung” som kunde hjälpa honom att se sina drömmar från ett yttre perspektiv. Därför är det bra att diskutera sina drömmar med andra.
För att tolka sin dröm kan man gå igenom dem en liten bit i taget och skriva upp sina associationer vart efter och sen försöka hitta samband mellan dem och drömmen och sin livssituation. Om man inte får några associationer för sina drömsymboler funderar man över vad det står för i allmänhet. Om du drömmer om en korp, tänk över vad korpen haft för betydelse inom folktron och konsten. Ens individuella tolkningar är väldigt viktiga. Självklart betyder en hund helt olika saker i drömmar hos en som älskar hundar och hos en som är livrädd för dem. Därför hjälper drömlexikon bara till en viss del.

Vad brukar ni drömma?

Håller ni på med drömtolkning?

Tror ni att drömmar försöker ge oss hemliga budskap om oss själva eller är sånt bara struntprat?

Till er som är intresserade av drömtolkning rekommenderar jag denna bok: Drömmens väg av Maria-Louise von Franz och Fraser Boa. Det är den bok som influerat mig mest när det gäller hur jag tänker när jag försöker tolka drömmar. Den är också en av mina källor till detta inlägg.

87 svar

 1. Vilken bra bloggartikel, Miss Magic Girl! Mycket intressant läsning! Vad duktig du är!

  Själv har jag svårt att komma ihåg mina drömmar. Det är bara undantagsvis jag minns dem.

  Men en dröm som ofta återkommer i flera likartade varianter är denna. Jag är passagerare på en buss. Så upptäcker jag att busschauffören kör åt alldeles fel håll. Jag meddelar honom att han är på väg bort från resmålet, inte på väg mot det.

  Men han vill inte lyssna på mig utan kör vidare åt fel håll. Och jag kan inget göra och blir bara mer och mer frustrerad över att ingen vill lyssna på mig.

  Uppenbarligen är det bara jag bland passagerarna som inser att bussen är på väg åt fel håll. Men ingen bryr sig. Ibland kan de andra passagerarna rent av ta chaufförens parti och hävda att bussen visst färdas åt rätt håll. Varvid jag blir ännu mer frustrerad och på dåligt humör.

  Sedan brukar jag vakna. Och då är jag på dåligt humör och irriterad.

  Hur skulle du vilja tolka den sortens dröm, Miss Magic Girl? Kan det vara så, att jag även IRL uppfattar det som att ingen vill lyssna på mig, att ingen bryr sig om vad jag har att säga, att jag verkar ha samma status som en byfåne. Det är i alla fall ingen rolig dröm.

  • Hej bbnews!
   Tack så jättemycket! 😀 Det var ett riktigt roligt inlägg att skriva också. Drömtolkning är så intressant.
   Intressant dröm med bussen. Om man börjar med att försöka bena ut vad en buss kan stå för så tänker jag att man kan se det som en symbol för ens relation med en grupp av människor (de andra passagerarna). Det är också något av en maktlös situation där du måste förlita dig på andra.
   Upptäckten av att bussen är på väg åt fel håll och att sen ingen lyssnar på dig när du försöker förklara det skulle jag tolka som att du har en känsla av att du har insett något som andra inte har. Och att det är väldigt svårt att få dem att inse det fast det är uppenbart. Jag vet ju sen inte hur denna känsla kan överföras till din vardag. Är du i någon jobbsituation eller sammanhang med andra där du känner att du förstår nåt de andra inte tar till sig?
   Ja, som du hör är jag nog inne lite på samma tolkningsbana som du, att drömmen tyder på en viss frustration.
   Jag förstår att det inte är en rolig dröm. Riktigt frustrerande drömsituation.

   • Jag har lätt att komma ihåg drömmar.
    jag minns tom en dröm från 7-års ålder 😀
    Bra idé om boken, vart kan man få tag på den??

   • Hej Hum, hum, Hum!
    Testa adlibris eller bokus. 🙂

 2. Väldigt bra inlägg! Det där med drömmar är intressant. 😉

  Själv drömmer jag otroligt ofta att jag är i en labyrint eller att jag har tappat bort mig någonstans och inte hittar ut eller hem. Tror det symboliserar min oförmåga att lista ut vad jag vill göra här i livet och att jag inte riktigt vet vilken väg jag ska ta. 🙂

  Något som är lite svårare att lista ut vad det innebär är en annan faktor som mycket ofta återkommer i mina drömmar, nämligen en ”tvilling”. Alltså, jag drömmer ofta att jag har en tvilling (eller mer en kopia av mig) som tänker likadant och uppför sig likadant och alltid går bredvid mig. Helt enkelt att det finns två stycken Jag. Har du någon aning om vad det kan betyda? (Du verkar duktig på sånt här ;))

  Oj, kommentaren blev lite längre än jag planerade… Hehe. 😛

  • Hej J!
   Tack så mycket! 🙂 Ja, det är otroligt spännande!
   Drömmen om labyrinten skulle jag tolka på samma sätt.
   Tvillingen är lite svårare dock. Jag skulle tolka det som att den är en symbol för en annan sida av dig. Om tvillingen hade bettet sig på ett annorlunda sätt än du själv i drömmarna så hade jag nog sett det som undanträngda sidor hos dig. Men eftersom den beter sig likadant så skulle jag kanske snarare säga att det handlar om att du har dubbelt så mycket kapacitet som du tror att du har. Alternativt att det tyder på en viss kluvenhet inför vissa reaktioner eller känslor. Kanske en stark förmåga att kunna se dig själv och dina handlingar från ett utifrån perspektiv.
   Ja, intressant dröm. Jag hoppas mina funderingar gav några idéer i alla fall. 🙂

 3. Jag drömmer oftast mycket klara drömmar. Det är som att jag är vaken fast jag drömmer. Allt är i färg, dofter, ljud, känslor etc..
  Oftast när jag är stressad och mår dåligt drömmer jag om saker som har att göra med min tro. Olika personer ur min tro kommer för att tala med mig och ge mig råd och styrka… jag tror att våra drömmar vill oss väl.. ja även mardrömmar…Mina allra värsta mardrömmar (sömnparalysen och night terrorn) kommer oftast då jag är otroligt stressad på väg till burnout… då är det ett tecken ”Anna.. lugna ner dig”
  Mina andra drömmar, de trevliga drömmarna… ger mig också styrka och mod som krävs för att jag skall komma genom tunga dagar 🙂

  • Hej beautybyshortylegs!
   Häftigt att dina drömmar är så tydliga! Det är nog ganska ovanligt.
   Fantastiskt också att du får såna tydliga symbolbilder i dem. Just att du faktiskt får råd och styrka på det sättet är nog väldigt unikt.
   Annars är nog drömmar i allmänhet mer suddiga och abstrakta. Jag tror som du, drömmarna vill ge oss råd och styrka. Man måste bara lära sig förstå dem. 🙂

 4. Jag brukar glömma vad jag drömmer x)
  Oftast minns jag bara drömmen när det är en sanndröm och den inträffar :p

  Men det kan mycket väl vara så att drömmar försöker ge oss hemliga budskap om oss själva 🙂

  • Hej Legenden!
   Ja, det blir lätt så. Men jag tycker att om man har tid att tänka igenom natten just när man vaknar brukar det bli lättare att minnas. I alla fall är det så för mig. 🙂

 5. Hej! Ibland är budskapet klockrent tycker jag och ibland heeeelt obegripligt. Men drömmar och drömtydning är väldigt facinerande tycker jag. Precis som dina bilder! Gillar den med vägen och ying och yang kvinnorna 🙂

  • Hej Annica!
   Precis! Ibland blir man riktigt imponerad av hur smarta och tydliga drömsymbolerna är o ibland är det helt obegripligt.
   Tack! Kul att du gillar bilderna! 🙂

 6. Herrejistanes, MMG! När jag läser dina kommentarer här ovanför, blir jag väldigt imponerad. Och ändå brukar jag sällan bli imponerad.

  Du borde överväga att bli drömtydare/drömtolkare på heltid. Jag menar det. På allvar.

  Dina kommentarer innehåller en rad intressanta infallsvinklar som kan förväntas känna relevanta för oss som berättat för dig om våra drömmar.

  I analysen av min återkommande dröm (se ovan) träffar du i alla fall huvudet på spiken. Nästan kusligt träffsäker analys!

  Gissar att de andra tycker likadant, när du kommenterar och analyserar deras drömmar.

  Men, MMG, har du inte en skola att sköta? Hur hinner du med att producera sådana här väl genomtänkta svarskommentarer?

  Jag ser att en av dem som kommenterat denna bloggartikel berättar om lucida drömmar (fattar jag det som). Det vore väl ett bra ämne för dig att ta upp i en kommande blogg, MMG. Kanske rent av en liten miniserie om drömmar och sömn(störningar)? Ämnet är lika stort/brett som det är intressant/spännande. Och du, om någon, verkar vara rätt person att skriva om det!

  PS Kanske rent av även en radioserie om drömmar, drömtydning och sömnstörningar med Legenden som programledare/intervjuare? DS

  • Hej igen bbnews!
   Tack så mycket! 🙂 Vad glad jag blir att höra att du blev så nöjd med min tolkning.
   Ja, drömmar är så intressanta och det finns verkligen så otroligt mycket man kan ta upp runt det. I detta inlägg har jag väl typ gått igenom en sockerbit jämfört med en fotbollsplan… 😛
   Ska lugnt skriva mer om drömmar och tolkningar och olika dröm / sömnfenomen.
   Tror du att det skulle intressera folk att läsa fler drömtolkningar? Typ att jag gör en speciell del på bloggen eller en återkommande inläggs-serie där jag tolkar drömmar?
   Klardrömamr har jag faktiskt skrivit om en gång, finns att läsa här: https://missmagicgirl.wordpress.com/2008/12/30/har-du-haft-en-klardrom/ 🙂
   Ja, det vore nog ett bra uppslag till något radioprogram. Kanske blir nästa tema efter magi-temat. 🙂

   Vad det gäller din fråga så har jag faktiskt ingen skola just nu. Jag hoppade av skolan efter nian innan gymnasiet eftersom jag var så osäker på vad jag ville göra och hade haft det så tungt de sista skolåret. Jag började istället gå lite andra kurser och utbildningar jag var intresserad av som konstskola och modedesign och lite annat och prövade mig fram lite och pluggade själv de ämnen jag verkligen var intresserad av. Att jag började lära mig så otroligt mycket om det jag verkligen var intresserad av ledde till att jag startade bloggen. Eftersom jag tänkte att någon där ute kanske skulle tycka att det var kul att få ta del av det jag skrev om. Sen har den bara vuxit och utvecklats mer än jag någonsin hade kunnat hoppas på. 🙂
   Dessutom så har jag de senaste åren skrivit på en bok om alkemi som jag fortfarande jobbar på (har halva klar) och jag hoppas på att snart göra den klar eftersom jag förmodligen ska börja plugga igen på riktigt till hösten.

   Ha, ha så det var en liten kort biografi om mig. 🙂

 7. Jag har en dröm som brukar återkomma till mig när jag känner mig osäker eller rädd.
  I den drömmen så ligger jag i famnen på den personen jag älskar, vi är gamla och lyckliga och drömmen slutar med att vi dör tillsammans när vi är gamla och har levt klart.
  När jag vaknar efter den drömmen så känner jag mig alltid trygg, lycklig och hoppfull och jag minns den alltid i detalj.

  och om jag ska va ärlig så känns den mer som att jag fått se en glimt av framtiden än att jag drömt. Tror du att det skulle kunna vara så?

  • Hej Therese!
   låter som en väldigt trevlig och hoppfull dröm. Med tanke på alla exempel det finns av folk som drömmer sanndrömmar så håller jag med om att din dröm absolut kan vara en framtidsglimt.
   Just eftersom du känner så starkt att det är något speciellt med den och den är så tydlig och återkommande.

 8. Ja, MMG! Precis som du har en avdelning med läsarnas egna berättelser om vad de upplevt som är magiskt och/eller mystiskt tror jag, att en avdelning där vi läsare (och du också, MMG) berättar om konstiga drömmar vi haft/har PLUS dina drömtolkningsförsök skulle kunna bli succé.

  Dels för att ämnet är så fascinerande i sig, och dels för att du här i denna kommentarsdel visat prov på utomordentlig drömtydningsförmåga!

  Det här med drömmar är extra intressant, anser jag, därför att när vi drömmer har den skolläraraktiga eller polisliknande (och övervakande) vänstra hjärnhalvan tagit ledigt (= somnat), så att vår högra hjärnhalva – den som jag brukar kalla för vår religiösa och magiska – får chansen att verka i full frihet.

  Och då gäller inga logikens lagar, eftersom höger hjärnhalva inte vet vad logik innebär. En som tog fasta härpå är just Carl Gustav Jung, och inte minst därför är det extra trevligt att du uppehåller dig en hel del kring hans idéer i denna din bloggartikel.

  Och inget hindrar förstås att vi andra också hjälper till med att tolka drömmar åt varandra. Om inte annat kan vi ju tala om att vi håller med dig i dina drömanalyser eller motivera varför vi vill tolka den aktuella drömmen annorlunda.

  Just när det gäller drömmar är det nog överlag lättare för en utomstående att tolka dem än det är för den person som haft drömmen i fråga. Jag tror att en bra drömtydare är en person som bejakar sin högra hjärnhalva, något som du verkar göra, eftersom du så uppenbart är kreativt begåvad (jfr ditt intresse för konst och modedesign) och därtill intresserad av det mystiska och magiska i vår tillvaro.

  Så jag rekommenderar dig, MMG: Go for it! Starta en ny sektion på din blogg – kanske en ny avdelning på forumet – med fokus på drömmar och drömtydning.

  • Hej bbnews!
   Tack för stödet. Då ska jag ta och skapa en sån del på bloggen. 🙂
   Jag tycker att drömtydning är så intressant och det är verkligen något jag vill göra mer. Jag ska fundera lite hur jag ska lägga upp det. Det där med forumet är en bra idé… Alltså att ha en tråd om det där…
   Ja, vi får se vad det blir. Men jag ska lugnt spara alla drömmar och drömtolkningar under en flik här på bloggen också som med läsarhistorierna.

 9. Jag drömmer ganska ofta men kommer bara ihåg drömmarna ifall att jag blir väckt och somnar om och blir väckt igen^^ brukar skriva upp om jag kommer ihåg dom så jag kan tyda dem någon gång…

  • Hej Wicke!
   Bra att du skriver upp dina drömmar. Det är nog det smartaste man kan göra. Väldigt bra teknik för att inte förlora några detaljer sen när man ska tolka dem. 🙂

 10. Hey! Det står exakt samma sak om Jung och Freud i min sycul… sykolo… hjärnskrynklar bok som jag har i min väska!!!

  Och kan någon förklara en dröm för mig som jag har grubblat över i sisådär.. hela min livstid!
  Jo det börjar så här: När jag var liten (1-7år) så drömmed jag varranan natt att det var ett troll med stora ögon som stirrade på och vattnade en liten rosa blomma (trollet var rött med stora tänder också!) och hela tiden så blinkade det till med röda kugghjul,
  typ varje gång trollet hade vattnat blomman så kom kugghjulen fram och var där i några minuter!
  Sen så var kugghjulen bakom trollet och blomman och dom kom närmare och närmare ända tills dom skulle åka över blomman, men DÅ!. slängde sig trollet över blomman och sen blev allt svart… Men innan ja vaknade fick ja se att blomman fortfarande stog upp och måde bra!!!

  Och sen så kom det sig att jag hade samma dröm fast för en månade sen!!!! Vad kan det där trollet BETYDA!!! (konstigt för det känns som om jag har skrivit det här förut… deja vu!!!)

  • WTF det stog att jag redan hade sagt det där!!! lol…
   (Fan ja har skrivit samma sak två gånger!)

   • Hej Henke!
    Ha, ha lustigt att du fick upp det meddelandet precis efter din deja vu- känsla…. 😀

    Men nu till din dröm… Det är ju en dröm fylld av symboler så jag ska försöka bena ut dem en i taget. Vad kan ett troll betyda? Vår klassiska bild av ett troll är stort, starkt och levande i skogen. Jag skulle vilja säga att trollet är en symbol för dina mest grundläggande och enkla sidor och önskningar. Som kanske är lite undantryckta eftersom de visar sig om ett ”övernaturligt väsen”. Dess stora ögon är förmodligen en sorts symbol för en del av själen eller personligheten. Ögon räknas ju ofta som ”själens spegel”. Blomman den vattnar är ju en tydlig bild för att trollet speglar en sida hos dig som ger liv till något. Någon ny idé kan blomman stå för, något som växer och håller på att utvecklas till något. Att drömmen återkom nu kanske står just för att du är inne i någon kreativ process eller att en ny idé håller på att ta form.
    Så skulle jag i alla fall tänka. 🙂 Kugghjulen borde ses som en symbol för något som som gör att något fungerar praktiskt. Kugghjul finns ju i klockor och andre tekniska föremål. Så kanske är bilden av dem en metafor för hur din idé kan bli verklighet och fungera på riktigt?
    Ja, he, he det var mina funderingar. Hoppas de gav något. 🙂

    Btw, om det står exakt samma sak om Freud och Jung i din bok så är det inte en särskilt bra bok…. ^^

 11. intressant inlägg! jag tänkte precis på om drömmar idag då jag vaknade på en hemsk sätt imorse. det är inte alltid jag kommer ihåg mina drömmar men när jag väl gör det så brukar det hända nästan likt i verkligheten, dvs sanndrömmar. rätt läskigt.

  jag tror faktiskt att drömmarna kan komma fram pga vad man har upplevt under dagen eller de kommer med budskap som man bör uppmärksamma sig på. typ sådant där. 🙂

  • Hej Melodie!
   Tack så mycket!
   Intressant att du brukar ha sanndrömmar. Men jag förstår att det är obehagligt också.
   Ja, drömmar är riktigt intressanta. ^_^ Det är roligt att analysera dem och förstå var ifrån de kommer och vad de kanske vill säga.

 12. Hej hej, tycker det är väldigt intressant med drömmar. Jag brukar försöka tänka ut vad det kan betyda när jag drömt något väldigt konstigt eller bli rädd när jag drömt om att jag tappat tänder:S, för det har man ju hört mycket negativt om! Tycker åxå att det är väldigt obehagligt när man känner att man blir skadad i drömmen, typ att man blir knivskuren och man känner precis allt i drömmen… brrr!! Men en sak som är mysig att drömma är att man kan flyga och när man då själv bestämmer fart och höjd i drömmen, me like:)! Har åxå hört att när man drömmer om att någon dör så har man förlängt dennes liv men jag vet ej om det är sant. Ha det så bra!! Kramar

  • Hej Lollo!
   Ja, drömmar är så spännande. Jag brukar tänka på dem som brev från vårat omedvetna. 🙂
   Just att tappa tänderna i drömmar känns som en väldigt klassisk bild. Jag har också drömt det. Jag har hört att det står för falshet och att löften inte har hållits. Men jag vet inte om det är en så bra tolkning. Tänderna känns snarare för mig som något som borde symbolisera styrka och hur vi behandlar situationer och intryck. Det är ju trotts allt med tänderna vi maler ner och sorterar allt vi äter. Så kanske är det en bild för att inte riktigt veta hur vi ska handska med något eller inte klara av allt som vi måste ta in och alla intryck vi måste handskas med. Ja, jag vet inte, jag bara spånar här….he, he ^^;
   Att känna smärta i drömmar är verkligen obehagligt. Jag håller med om att man ibland blir chockad över hur ont och hur tydliga drömmar kan vara.
   Ja, flyg-drömmar är underbara! 🙂
   Vadd det gäller drömmar om folk som dör så tror jag nog inte på att det betyder att den personens livstid har förlängts. Tyvärr. Jag tror att den personen bara är en symbol för en sida hos sigsjälv som har förändrats eller som kommer att bli mindre viktig eller aktuell.
   Ha det bra du med!
   Kram!

 13. Jag tror att drömmar är en del av vårt medvetande som försöker bearbeta känslor och tankar vi har under vardagen men inte reds ut då. När vi sover så dyker dessa tankar och känslor up.
  Jag föller nog mest med Jung om drömmar. Tänkte på din kommentar om att när män drömmer om en kvinna eller tvärtom; jag tror att om en kille drömmer något neutralt om tjejkompisen så kan det betyda att ens ”kvinnliga sida” delar likadana personlighets drag som ens tjejkompis. Därför dyker hon upp i drömmen. Men om hon dyker upp i drömmen argt eller flirtigt kan detta betyda att drömmaren har en viss bild av sin kompis. (Vilket uppskattas eller upplevs som obehagligt).
  Jag brukar drömma om konstiga äventyrer. Sen så har djur varit stora delar av mina drömmar. Det är nog för att jag tycker om djur, men kan inte ha husdjur eftersom jag är allergiskt mot de flesta pälsar. 😦 Suck…
  Jättebra inlägg! Är också sjuktintresserad av drömtolkningar. 🙂

  • Hej Maaretta!
   Tack så mycket! Ja, det är verkligen intressant! 🙂
   Tror verkligen att ens drömmar har mycket att berätta för en om ens känslo-liv och liv i allmänhet.
   Sen håller jag med dig om att det där med om en kompis som dyker upp symbolierar en sida av en själv eller sättet man uppfattar kompisen kan variera beroende på drömmaren och situation.

 14. Jag läste detta inlägget igår och tänkte inte på att uppdatera. Men när jag sedan drömde två drömmar (som jag kommer ihåg) så tänkte jag på det som du skrivit, och tror att jag kom fram till lite ”slutsatser” om mig själv som jag bara haft löst innan. Att jag faktiskt är en riktigt bitchig person om man träffar mig vi fel tillfälle, t ex. Men iofs, vem är inte det vid fel tillfälle? Bara som ex.
  Men tack så mycket för inlägget, ska nog skriva ut det (om det är ok?) och ha det till hands vid sängen…

  Ha det så bra!
  M.M

  • Hej M.M!
   Tack själv. Kul att du uppskattade inlägget och att det kunde hjälpa dig när du själv skulle tolka dina drömmar. Det glädjer mig verkligen att höra.
   Självklart så får du skriva ut det för personligt bruk. 🙂
   ha det bra du med!

 15. wow drömtolkning, väldigt intressant. personligen tror jag att drömar kommer från en fantasi sida, inte bara sexuelt utan det kan komma från en aggresiv sida av oss, eller kanske bara en lycklig eller olycklig sida.

  • Hej Athen!
   Ja, visst är det intressant! 🙂
   Mm, drömmarna säger nog en hel del om de olika sidor och känslor som finns inom oss.

 16. Hej hej !
  Detta inlägg var verkligen intressant!
  Och vill bara säga att jag har hittat en bra sida om drömmar och sådant som är i drömmar…
  Kolla in den! 🙂

  http://www.dromcentrum.se/faq.htm#mardrömmar

  • Hej Karro!
   Tack så mycket! 🙂 Och tack för länken. Verkar som en bra sida. Ska läsa mer där.

   • Igår så drömde jag om vampyrer…vad kan det betyda ? 😮

   • Hej Karro!
    Det är såklart svårt att veta exakt vad din vampyr står för utan att veta vad resten av drömmen handlade om. Men annars så tycker ajg att en vampyr är en symbol för något som suger ur en energi och kraft. En sida inom en eller någon / något i din omgivning som skäl din energi.

 17. Hejhej!

  Jag drömmer flera gånger per natt, och kommer ihåg drömmarna när jag vaknar upp och kan berätta dem i detalj för familj och vänner. Det kan vara vissa färger, personer som har piercat sig, telefonnummer någon berättar för mig eller nån adress. Oftast är det jättekonstiga drömmar, så när jag fyllde år för några månader sedan fick jag en drömtolkningsbok utav min farmor (som mina föräldrar skvallrat om att jag kunde behöva). Väldigt intressant läsning, nu önskar jag mig bara ett drömlexikon: tänk att kunna kolla upp mer specifikt vad det man drömt om handlar om egentligen 🙂

  Sen har jag sanndrömmar emellanåt, att jag drömmer något och det händer någon vecka senare, lite scary sådär.

  Underbar läsning iaf, och hoppas att du har haft en trevlig helg! 🙂

  • Hej Sonderbergarn!
   Coolt att du har så tydliga drömmar som du sen minns så bra. Det är nog ganska ovanligt så det ska du vara glad för. Vad heter boken du fick för drömtolkning?
   Drömlexikon tycker jag är ganska bra men som sagt så betyder saker i drömmar också olika saker beroende på drömmens handling i helhet… Men drömlexikon kan ju hjälpa en att komma igång med sina egna tolkningar.
   Intressant att du har sanndrömmar också. Men jag förstår att det kan vara läskigt ibland.

   Tack för att du gillade inlägget! Ha en bra vecka! 🙂

   • Hej igen!
    Ja, det är jag 🙂 Speciellt när folk berättar att de minns hela sin dröm jättetydligt, och att de aldrig gör det annars.. Då förstår man att man är lite speciell 😉
    Den heter Drömtolkning- guida dig själv till ett bättre liv, skriven utav Johan Ohlson.. Boken tar upp bl.a olika slags drömmar (stressdrömmar, sanndrömmar, drömmar i färg etc). Även varför man drömmer att man faller ibland, blir jagad och varför man har sexdrömmar. Självklart tar den även upp hur man kan tolka drömmen och längst bak finns dessutom en guidemall.
    Jo men precis, ett drömlexikon kan hjälpa en lite på traven ifall man kört fast, eller bara är något ”skumt” med i drömmen ^^

   • Tack för boktiteln. Ska kolla upp den. 🙂

 18. Hej! Jag måste bara berätta om en dröm jag hade för ett par veckor sedan som jag inte kan få ur skallen.

  Jag drömde om att jag pratade med Gud, jag kommer inte ihåg om vad men jag visste att det var Gud jag pratade med och han framstod som en cool kille i mina ögon. Sedan vaknade jag, men kroppen var helt stel och jag kunde liksom inte röra mig utan var kvar i drömmen trots att jag var vaken, det är många som har beskrivit det på din blogg förut.. där ligger jag och vet att jag är vaken men har ingen lust att slita mig från drömmen, och helt plötsligt får jag en varm och vibrerande känsla som börjar i bröstet och sprider sig ut mot resten av kroppen. det liksom pulserar, jag skulle beskriva det som en mikrovågsugn men det blir starkare och starkare och jag känner att jag försvinner i känslan.. Det är absolut ingen obegaglig känsla utan lugn och rofylld. och varm såklart! När känslan blir för stark blir jag rädd och försöker desperat vakna för att inte låta den ta över mig helt.. Jag lyckas öppna ögonen tillslut, hjärtat bultar och känslan finns kvar i kroppen jätte länge efteråt och liksom tynar bort. Där ligger jag klarvaken och förvirrad i sängen… Det var en jätte konstig upplevelse som jag bara inte kan glömma.

  Du är ju insatt i sånt här, vet du vad det kan ha varit?

  Älskar din blogg btw! 😉

  M.

  • Hej greetingsfromlondon!
   Mycket intressant dröm först och främst. Eftersom det både är en dröm blandad med en sömnparalys-upplevelse. Sömnparalys är ju, som du säkert redan vet, när man vaknar innan kroppen har hunnit vakna så att man inte kan röra sig. Kroppen stänger alltid av sig helt när vi sover så att vi inte ska gå i sömnen (vilket ju ibland händer ändå). Men ibland vaknar ens medvetande innan kroppen hunnit sätta igång sig igen och det är ju väldigt tydligt det du var med om. Känslan du beskriver av värme låter mysig. Förmodligen var det en del av sömnparalysen.
   Vad det gäller din snabba dröm om att prata med Gud så ska jag försöka tolka den så gott jag kan. Jag vet ju inte riktigt vad Gud betyder för dig personligen. Om du är troende har det så klart en lite annorlunda betydelse än om du inte är det. Men i allmänhet så står Gud i drömmar ofta för en bild av auktoritet eller en föräldrabild från barndomen. Det kan även vara en metafor för hur vi hanterar ångest eftersom man kan tolka det som en bild av en högre makt som kan ta hand om våra liv åt oss. Eller en bild av våra egna moraliska eller filosofiska värderingar.
   I drömmen fick du ju en känsla av att ”Gud var en cool kille” vilket ju visar en positiv attityd eller inställning till det jag nämnde ovan. Värderingar eller något auktoritärt i ditt liv som du är i harmoni med.
   Sen är jag personligen öppen för mer mystiska teorier om att i fall högre makter finns eller ett högre kosmiskt medvetande så kan det ta kontakt med oss i drömmar. Då visar det sig som de vi tror att det ska se ut som.

   Ja, det var en intressant dröm. Jag kan ju bara fundera och säga mina teorier. Jag hoppas att de gav något i alla fall. 🙂

   Tack för att du älskar min blogg! 🙂 Det gjorde mig glad att läsa.

   /M.

 19. Jag har alldeles nyss vaknat efter en siestatupplur denna mörka och trista lördagseftermiddag. Och minns denna konstiga dröm, som jag vill att du försöker tyda åt mig, MMG.

  Jag skulle av någon anledning flytta på en stor påse mynt. Påsen innehöll enbart två- och femkronorsmynt.

  Varför jag plötsligt skulle flytta den vet jag inte, och inte heller äger jag någon myntsamling.

  Hur som helst, när jag bär på denna påse med mynt befinner jag mig inne i en lokal, okänt vad för slags lokal (dock inget bankvalv). Plötsligt går påsen sönder och mynten ramlar ut och rullar åt alla möjliga håll.

  Jag börjar förstås att gå/krypa runt för att försöka hitta alla de här pengarna som trillat ut ur påsen. Då inträffar det konstiga att jag finner inte bara mina två- och femkronor utan också en rad enkronor och till och med ett hundrakronorsmynt (tror att det existerar ett sådant s k jubileumsmynt fast jag har aldrig sett något IRL).

  Så kontentan blev att jag så att säga gick med vinst, dvs jag återfann inte alla mina från påsen tappade och bortrullade mynt, men i gengäld fick jag i min hand en del nya mynt – som till exempel enkronorsmynt och, som sagt, ett hundrakronorsmynt.

  Hur ska detta tolkas, tror du, MMG?

  EN tolkning jag har är att denna konstiga dröm faktiskt syftar på din magi- och mystiksajt. Mynten blir då symboler för diverse inlägg och kommentarer på din blogg och ditt forum. Och i så fall ligger det nära till hands att se det upphittade hundrakronorsmyntet som en symbol för just dig. Dvs att du bjuder oss medlemmar/läsare på så mycken värdefull information. Kanske därför som jag i drömmen blev så glad och tacksam när jag upptäckte hundrakronorsmyntet (läs: dig, MMG).

  Du bjuder ju oss minst en gång i veckan på ett nytt blogginlägg med magiskt och/eller mystiskt innehåll, något som är värt att vara tacksam för.

  Men du kan kanske hitta en alternativ förklaring eller tydning av denna dröm? Berätta gärna vad du i så fall kommer fram till. Drömtydning kan vara både kul och lärorikt.

  • Hej Bbnews!
   intressant dröm! Jag har funderat på den hela dagen.
   Pengar är ju något vi värderar och borde därigenom stå för för den egna potentialen alternativt vad vi får offra för att uppnå saker och ting i livet. Eftersom vi ju betalar saker med pengar. Erfarenheter och tankegångar som du anser viktiga och berikande.

   Man skulle ju kunna se det som att när du i drömmen bär på myntpåsen är det en metafor för dina möjligheter och de sidor du värderar högst hos dig själv, det du bär med dig i livet. Att påsen går sönder kanske står för att du upplever att du förlorar greppet om dessa egenskaper och erfarenheter. De rivs upp och kommer i oordning. Du börjar försöka placera tillbaka dem som du är van vid men upptäcker då att du har en massa extra mynt du inte kände till innan. Alltså att när du släpper taget om invanda tanke gångar och erfarenheter du samlat på dig så upptäcker du nya sidor hos dig själv. Dessa är fantastiska och positiva sidor och tankar.

   Mer kortfattat skulle jag nog vilja se denna dröm som ett tecken för att när du släpper taget om sådant som du hållit fast i på ett sorterat sätt (mynten i påsen) så upptäcker du nya sidor som du inte visste att du hade som är ännu mer värdefulla. 🙂 En riktigt fin dröm.
   Så så skulle jag se det. Men jag gillar din tolkning av att det har att göra med min sajt. Den gjorde mig glad att läsa. 🙂

   Drömtydning är så roligt och det är kul hur man kan hitta flera tolkningar till samma dröm och analysera den från olika synvinklar. Jag hoppas att du inte tycker att min tolkning var helt upp åt väggarna utan att den faktiskt gav något. ^_^

   Jag ska snart fixa en avdelning här där jag ska publicera alla drömtolkningar. Har inte glömt det utan det kommer snart. 🙂

 20. Du är ju jätteduktig på att tolka och tyda drömmar, MMG!

  Det viktiga, som jag ser det, är inte att din tolkning måste vara rätt i varje enskild detalj. En sådan träffsäkerhet är i princip omöjlig att åstadkomma.

  Nej, det viktiga är att dina infallsvinklar är konstruktiva och bryter gamla invanda tankemönster. Och det är något du lyckas alldeles förträffligt med. Med andra ord: Du ser alltså drömmen ur din synvinkel, med din livserfarenhet, med dina drömkunskaper, genom ditt temperament osv. Och jag ser samma dröm utifrån mina erfarenheter etc.

  Det känns nästan som om du vore en sorts psykoterapeut. Dina förklarande infallsvinklar öppnar faktiskt nya spännande tankestigar/tankebanor hos den vars dröm du analyserar och har synpunkter så.

  Man kan likna den här processen vid en pingpongmatch. Jag som har drömt servar bollen över nätet till dig, drömtolkaren. Du returnerar bollen tillbaka över nätet, men med en ny vinkel. Vilket innebär att jag måste anstränga mig för att fånga upp bollen (läs budskapet), om jag vill kunna sända den tillbaka till dig och på så vis fortsätta matchen (läs: drömanalysen).

  Även om jag nu inte returnerar bollen till dig en gång till, ska du ändå vara förvissad om att du har fått mig att fundera vidare över vad denna konstiga dröm kan betyda för mig.

  Jag ser som du något positivt med den trots att den egentligen handlar om en (ytligt sett) tråkig händelse, nämligen att pengapåsen går sönder och innehållet ramlar ut och sprids över golvet åt alla håll. Ty när jag samlar ihop mynten igen, visar det ju sig att jag i slutändan faktiskt har/får mer än jag hade från början. Jag har alltså tillförts ett mervärde.

  Sedan kan man fundera vidare över vari detta mervärde består. Dvs finns detta mervärde hos mig själv, i mig själv? Eller har det tillkommit något positivt utifrån, från annat håll, från någon annan? Eller är det frågan om både-och? Därvidlag är din analys nyttig och värdefull, intressant och kreativ!

  Att jag själv var/är inne på att det kan ha med din bloogg att göra beror på att jag precis innan jag tog den där siestan var inne och kollade på din bloggs forum för att se om där fanns något nytt inlägg att läsa. Därför ligger det nära till hands, menar jag, att tänka sig att drömmen bearbetade de senaste tankarna som jag hade precis innan insomnandet. Dvs att jag drömde om din blogg och ditt forum.

  Och då ligger det nära till hands att se det hela som att vi medlemmar skriver inlägg och kommentarer ”värda” 1-5 kr, allt medan du med dina bloggartiklar åstadkommer sådant som är ”värt” 100 kr. Och att jag alltså medverkar på din sajt, vilket ju tar sin tid (dvs kostar mig några två – och femkronor i bildlig bemärkelse ity att tid är pengar) men att jag samtidigt får så mycket tillbaka av dig (med dina spännande bloggartiklar), att det i slutänden blir en win-situation för mig.

  Och samtidigt är det kul för mig att få dela med mig av det som jag vet om mystik och magi, särskilt som jag har fått för mig att min medverkan merendels är uppskattad (till skillnad från på DAS, där man ju sparkade ut mig och raderade rubbet). Så det hela kan beskrivas som lite av en mental kick för mig att äntligen ha hittat till en sajt, där mina specialkunskaper dels kan komma väl till pass och bidraga till sajtens mångfald och dels uppskattas i stället för att framkalla ilska och vrede.

  Så vem vet, din tolkning och min egen tolkning visar kanske två olika infallsvinklar på samma sak/problematik. I alla fall tycker jag att din och så min egen tolkning i hög grad kompletterar varandra.

  Än en gång konstaterar jag att du verkligen har talang för det här med drömtolkningar och drömtydning.

  Och till sist. När jag skriver denna svarskommentar, sitter jag och beundrar de stjärnfall som utspelas inför mina ögon i ”rymden” till höger och vänster om skrivfältet. Det är både snyggt OCH känns inspirerande att skriva i åsynen av ”shooting stars”. Berätta gärna hur du kom på den idén, MMG, att öka magin på din sajt ytterligare genom att lägga till denna högst fascinerande ”rymdupplevelse”.

  Än en gång har du bevisat vilken kreativ och konstnärlig begåvning du besitter!

  • Hej Bbnews!
   Tack så mycket! 🙂 Din kommentar gjorde mig verkligen glad. Det betyder mycket att höra. Du har rätt i att samma dröm kan ha en mängd olika betydelser.
   Precis som att skönhet sitter i betraktarens öga så sitter väl drömtolkningen i tolkarens hjärna. Typ. He, he 😛
   Men bra att du fann min tolkning intressant. Du har rätt i att våra tolkningar kompletterar varandra riktigt bra. 🙂
   Jag håller verkligen med om att en av de roligaste sakerna med drömmar är hur en tillsynes olycklig händelse i en dröm kan stå för något positivt och tvärtom.
   Det gör det hela så intressant.
   Tack för att du anser att mna inlägg är lika med 100 kr. Men jag måste faktiskt säga att jag tycker att dina foruminlägg och kommentarer med alla dina funderingar och intressant info är värt 100 kr också. Du är verkligen en stor tillgång för min sajt.
   Kul också för berömmet mot snön! Jag tyckte att det behövdes lite julstämning här nu i vintertider. 🙂 Bakgrunden fixade en vän till mig. Riktigt fin verkligen. Så kredit måste gå till honom också. 🙂

 21. Hej! 🙂 Hihih…jag drömde (när jag var typ tre år) att jag badade i en sjö, och då kissade jag i sjön, sen när jag vaknade hade jag kissat ner mig, värsta asknäppt! Och pinsamt, men jag var ju lite 😉 xD

  MVH BunnyBoe

  • Hej BunnyBoe!
   Ja, den typen av upplevelser har nog många haft när de varit små. 🙂

   • Men inatt drömde jag något konstigt (vilket jag typ ALLTID gör).

    Jag drömde att jag och mina tre systrar stod vid några ballonger,. En var formad som en sån där drake, inte djuret utan sånna man kan gör själv och brukar flyga med på sommaren, en var formad som en fin rosa blomma, och en var ett hjärta tror jag och dom andra kommer jag inte ihåg. Jag tror jag tog hjärtat, sen tog min syster (kommer ej ihåg vilken) och sen min andra syster som tog nån jag ej kommer ihåg, och då sa hon: Åh fanns det en blomma, den ville ju jag ha. Men man fick inte byta :S Sen tog min tredje syster, min lillasyster, och hon tog blommballongen, men missade (VA!? tänker jag) men hon gjorde det, och då fick hon draken tror jag, och sen slutade det med att vi flög bort med ballongerna bakom oss.

    Jag vaknade mitt i natten och försökte repetera allt, sen vaknade jag på morgonen och så ansträngde jag mig verkligen för att komma ihåg, och det gjorde jag 😀 Jag fattar nada! :S //BunnyBoe 🙂

   • Hej BunnyBoe!
    Oj, det var verkligen en symbolrik dröm! Jag har funderat på den hela dagen och jag ska delge dig av mina tankar om den här nu. 🙂

    Ballongerna skulle kunna ses som en metafor för ett visst sorts humör. Ballonger får i alla fall mig att tänka på festligheter och skulle därför kunna ses som symboler för glada festliga känslor. I fall ballongerna svävade eller flög skulle jag vilja se ballongerna som en luftsymbol. Luft är som element väldigt förknippat med tankevärlden.
    Därför tänker jag därigenom att ballongerna står för tankar och deras manifestationer.

    Det är intressant att den första ballongen tar formen av en flyg-drake. Det är ju definitivt en luftsymbol då. Något som flyger men som samtidigt behöver stöd och direktion från marken.
    Därför vill jag se ballongen som förvandlas till en drake som en symbol för hur dessa festliga glada kännslor eller idéer eller tankar transformeras till något manifesterat. Kanske ett projekt eller
    materiell skapelse som fortfarande har mycket möjligheter kvar i sig men som också behöver direktion och vägledning.
    Den som blir en blomma står kanske för något vacker, kännslofyllt som växer och lever. ”Blommar”.
    Den som blir ett hjärta är svårast efter som hjärtats symbolik är så otroligt vanlig och typisk. Men jag antar att man förmodligen inte ska krångla till det för mycket utan säga att
    det handlar om livskraft och kärlek på något sätt.

    Så här långt så vill jag sammanfatta drömmen som att den handlar om manifesterandet av olika positiva känslor och idéer och deras utveckling.
    Dina syskon behöver inte stå för dina faktiska syskon utan helt enkelt för olika delar av din egen personlighet. Förmodligen handlar denna dröm om idéer och känslor som finns hos dig som
    du försöker utveckla eller som du ännu inte är medveten om.

    Ja, det var en mycket intressant dröm. Jag hoppas mina idéer gav dig något i alla fall. 🙂

 22. Innan jag flyttade (och började i en ny skola) drömde jag att jag gick utanför den nya skolans matsal och snubblade.
  Det var väldigt konstigt eftersom jag flyttade ett helt halvår senare och aldrig hade sett den skolan.
  Det gick inte så bra heller dom första åren där, och det var kanske det som menades med fallet?
  Men ja, det var lite läskigt att komma dit och känna att jag hade varit där förut.

  • Hej Veronika!
   Intressant dröm just eftersom den var lite synsk.
   Jag tror faktiskt som du gör. Drömmen är så tydlig och det känns som att fallet i drömmen försöker göra dig medveten om
   att den skolan inte var bra för dig.

 23. Jag hade en dröm igår att jag mördare tre personer och sen la jag ner den i flyttlådor och tejpade ihop dem, vet du vad det kan betyda?

  • Hej Julia!
   Hmm, har funderat över din dröm och jag tolkar det som att den handlar om att göra sig av med gamla tankar och attityder.
   Personerna som du i drömmen mördar står för sidor och tankar hos dig själv som du gör dig av med.
   Flyttkartongerna står för en förändring också. Du lägger har gjort dig av med vissa sidor hos dig själv som du nu pckar in på ett nytt ställe inom dig och flyttar, förändrar.

 24. usch jag hade en dröm för nu ca 1 år sen som jag inte tyckte om,den kändes så verklig.

  Jag och min mamma gick in i en gruva tilsammans sen kom det en stor spricka på ca 1 meter rakt ner i bergets djup de va kolsvart rakt ner, men vi hittade en planka som vi la dör och gick över, vi kom fram till ett vattenfall inne i gruvan som vi stog och titta på, sen när vi skulle gå tillbaka gick jag över plankan, men när mamma skulle gå föll hon så hon hängde rakt ner och höll bara i sej me armarna i plankan, jag fick panik o försökte dra upp henne på alla sätt men det gick inte,hon själv försökte kravla sej upp men lyckades inte, och då säger hon med gråten i ögonen, jag kan lika gärna släppa taget jag orkar endå inte hålla i mej hur länge som hälst,jag grina o grät och försökte få upp henne men de gick fortfarande inte, hon sa samma sak igen, jag kan lika gärna släppa,i drömmen tänkte jag, tänk om hon släpper och faller ner i de mörka vad händer då? dör hon? tänk om hon landar så hon inte dör och får ligga där ensam i mörkret tills hon typ svälter? ja grät o grät, presis när mamma sa de igen att hon skulle släppa då vaknade jag , jag fattade först inte att ja drömde förens jag hörde mamma som gick på toa och gjorde alla sina morgon grejjer. gud vilken lättnad det var kan jag säga.. men ja undrar nu vet du va detta kan betyda?
  har kollat runt själv men skulle vilja ha din teori…

  • Hej Sanna!
   Det är verkligen hemskt hur äkta vissa drömmar kan kännas och hur starka känslor man kan få i dem.
   Jag minns en dröm jag själv hade en gång där två nära vänner dog och jag var helt förkrossad tills jag vaknade och insåg att
   jag aldrig känt de personer jag drömt om.

   Men hur som helst. Vad det gäller din dröm så tror jag den handlar om rädsla att förlora en sida hos dig själv som din mamma representerar.
   Du känner att denna sida håller på att glida ifrån dig och du vill helst inte förlora den men precis som din mamma säger i drömmen så kan den inte hänga med dig för alltid.
   Drömmen kan tillexempel syfta på något intresse som varit mycket viktigt för dig förut men som du inte har tid till och inte känner dig lika inspirerad av längre.
   Men eftersom du minns hur roligt det brukade vara så känns det jobbigt att det håller på att försvinna.

   Ja, så skulle jag tolka det. Att du går igenom en förändring.

 25. Hej Miss Magic Girl!
  Bara för att en massa andra har skrivit av sig om någon dröm och låtit dig tolka den gör jag detsamma. 😉
  För några veckor sedan drömde jag en dröm som återkom varje natt i fem dagar. När jag somnat befann jag mig plötsligt på en bred stig som slingrade sig igenom en tät, grön skog. Du vet, det är en sådan där dröm som man med ren viljestyrka kan vakna ur. Hjärnan deltar väldigt aktivt på något sätt. Medan mitt medvetande med överblick undrar var jag har hamnat känner jag en impuls, liksom bak i hjärnan, att springa iväg från något. ”Mitt” medvetandet frågar varför, drömjagets säger att ”vi” är jagade. Så vi joggar iväg. Ju längre vi springer, desto mer börjar jag uppfatta känslan av att vi är jagade… stigen verkar aldrig ta slut. Ja, så drömde jag nätterna från det att jag somnade till uppvaknandet och jag har funderat mycket på vad det där kan ha betytt, men jag förstår inte alls. :s
  Har du några förslag?

  • Hej Dina!
   Stigen i din dröm står för din riktning i livet. Vart du är påväg just nu.
   Skogen står för ditt inres växtkraft och ditt omedvetna.
   Så du befinner dig alltså i drömmen på en plats inom dig som fokuserar på din riktning i livet och din kraft att växa.
   Så drömmen tycks på det sättet handla mycket om framtida potential.
   Sen får du en impuls att fly och känner dig jagad. kan du vara på väg mot något mål eller annan just nu i ditt liv som du rent intuitivt känner oro inför?
   Försöker du förtränga detta kanske?

 26. Tack så mycket för drömtolkningen! Jag hittade en väldigt intressant bok på nätet:
  http://www.bokus.com/bok/9789189120280/drommar-att-valja-och-tolka-sina-drommar-innehaller-fler-an-1200-olika-tolkningar/

  Den skulle man ju kanske köpa…Den verkar väldigt bra iallafall! ^^

 27. P.S. Vad är den andra bilden för något? Är det ur en film eller? Jag tycker nästan jag känner igen henne…. D.S.

  • Hej BunnyBoe!
   Den boken är säkert bra. Jag har inte läst just den förut men jag har läst andra av samma författare, Cassandra Eason, hon är bra. 🙂

   Hmm, jag tror inte att den andra bilden är från något särskilt. I alla fall inte efter vad jag vet. ^^;

 28. Okej, mysko… Jo jag kom att tänka på en dröm jag drömde för ett tag sedan, den var riktigt lång! Så jag kanske inte kan skriva hela den i en kommentar. Det här är slutet iallafall:

  Jo, min syrra hade blivit omvandlat till ett monster och började jaga mej, och det var då jag kom på (i drömmen) att det faktiskt var en dröm. Och drömmen hade varit så obehagligt konstig, att jag verkligen ville vakna. Så då tänkte jag att om jag lät syrran äta upp mej (det skulle ju inte kännas eftersom det var en dröm) så kanske jag skulle vakna, det bör man iallafall göra… Så jag slutade springa, hon åt upp mej och jag vaknade! Hahah lustigt va? Ibland är jag riktigt smart! xD

  //BunnyBoe!

  • Hej BunnyBoe!
   Vilken lustig dröm. Låter som en klardröm (alltså en dröm där man vet att man drömmer)
   Bra att du kom på en lösning för att ta dig ur den. 🙂

 29. Coolt! Ja det tycker jag oxå! 🙂

 30. man måst ju vara stolt över sin förfader 😀

 31. hej jag tycker att du är bra på sånt här men när jag var liten hade jag alltid drömmar när jag sov men nu så drömmer jag ingenting har ej drömt på 2 år så jag undra varför man inte drömmer och när jag var liten då var det 7 gånger i veckan men ibland blev det framtids drömmar men nu inte ens en gång i månaden ens jag vill som alla andra att drömma

  • Hej Emil!
   Först och främst, tack så mycket för att du tycker jag är duktig. 🙂
   Vad det gäller att komma ihåg sina drömmar så tror jag det kan vara bra att verkligen anstränga sig att tänka när man vaknar
   och försöka minnas. För det är klart att du fortfarande drömmer även om du inte minns. Kanske ska du försöka ta dig
   tid på morgonen att ligga kvar i sängen och försöka vara kvar halvt i sovstämningen när du har möjlighet till det.
   Sen kan det också vara bra att skriva upp det du minns så fort du gått upp. Du blir du också mer fokuserad på dina drömmar.

   Hoppas du börjar minnas igen! Lycka till! 🙂

 32. Hur kommer det sig att jag ibland får en typ ”flashback” lixom? Asså jag har drömt det någon gång men kommer inte ihåg det och sen händer EXAKT det. Typ som en gång då sklle jag precis öppna en dörr samtidigt som jag sa en mening och då kändes det precis som att jag hade gjort exakt det en gång innan fast att jag inte har det… För min kompis händer det exakt samma sak. Det är lite läskigt men ändå väldigt häftigt tycker jag…

  • Hej Anonym!
   Hmm, du och din kompis kanske är sanndrömmare bara det att ni inte minns drömmarna?

   • Åh, precis så brukar jag känna! Men det är alltid onödiga saker, som när jag knyter skorna och tittar upp på min mamma som säger något, då kan jag få en exakt bild av en dröm jag haft där hon sagt precis det och allt i rummet stod precis så! Ibland märker jag till och med fel i bilderna, i verkligheten hände något annat än det jag tror att jag drömt. Som att det var andra skor som jag knöt i drömmen eller att min mamma hade bruna kläder i drömmen men röda i verkligheten. Helt sjuk känsla!
    Ibland får jag den känslan efter en dröm också, som att jag vet att jag kommer uppleva den bilden från drömmen i verkligheten om några år och känna exakt samma känsla!
    Men det kommer i vågor, ofta kan det gå månader utan den känslan och ibland kommer den två gånger under en månad.
    Vet inte hur Deja Vu ska kännas men från vad jag har hört så är det inte såhär det känns! Galet 😀

   • Hej Anonym!
    Intressant! Det är verkligen märkligt med den där bekanta dröm känslan men väldigt häftigt också. 🙂

 33. Ett jättebra inlägg miss magic girl! 😀 speciellt nu då jag också på sista tiden börjat undra över mina drömmar. 5 av 7 nätter så har jag drömt marddrömmar, alla drömmar är likadana typ jag blir nästan mördad,våldtagen o en massa såna saker, det har varit både på platser jag aldrig ens vistats i och även i den lilla byn där jag bor. Det börjar oftast att jag är ute o går på en väg och sen så blir jag så fruktansvärt rädd för att det är bäcksvart ute( jag är mörkrädd) och jag aldrig varit på den vägen innan och sen kan jag plötsligt se en bil komma mot mig o några män hoppar ut ur bilen o tar med mig till en fabrik eller nåt liknande. En gång drömde jag att nån försökte dränka mig osv, nån enstaka gång så har min bästa kompis varit med mig men sen försvunnit spårlöst och lämnat mig ensam. Usch jag har typ drömt marddrömmar sedan jag var 6/7 år gammal (jag är 13) men nu på sista tiden så har jag som ”lärt” mig att vakna ur mina drömmar och sånt. Men jag undrade bara om du kanske visste varför jag drömmer såna drömmar för dom är väldigt obehagliga..

  Men tack iallafall för en underbar blogg!! Jag älskar den!<3

  • Hej Emelie!
   Först och främst, stort tack för dina fina ord om min blogg! De glädjer mig att höra! 🙂

   Vad det gäller dina drömmar så låter de verkligen mycket obehagliga.
   Att bli överfallen och attackerad på olika sätt i drömmar står vanligen för att man på något sätt känner sig hotad i det verkliga livet.
   Det som hotar en kan vara allt från människor och situationer i vardagen till ens egna tankar och känslor. Saker man kanske inte vill erkänna för sig själv att man känner.
   Om man tränger undan saker som man mår dåligt av i vanliga livet dyker de ofta upp i drömmar i from av brutala situationer och hotande varelser och människor.

   Det är väl ungefär det jag kan säga… Jag hoppas att det hjälpte något och att du snart slipper dina hemska drömmar.

   • Hej! Jag älskar den här bloggen och tycker att det är sjukt intressant, keep it up! Det är nämligen så att jag har drömt ångestdrömmar i över ett halvår nu i princip varenda natt. Jag är lycklig och sådär men väldigt uttråkad och fast i min situation fast.jag vill göra så mycket mer i mitt liv men det krävs tid, så att nu är det nästan som att tiden står stilla. Jag drömmer att alla lämnar mig, att hemska saker händer mig och mina nära, att allt bara går riktigt snett för mig helt enkelt. Och det känns så realistiskt i drömmarna att jag undrar ifall det har hänt på riktigt. Vill verkligen veta vad det kan bero på, om jag har någon slags inre oro eller något… riktigt tacksam för svar!! Nicole

   • Hej Nicole!
    Tack så mycket för dina snälla ord om min blogg först och främst! 🙂
    Vad det gäller dina drömmar så kan skrämmande separationer i drömmar stå för många olika saker.
    Det kan handla om räddslor du har i vardagen och då kan man tolka drömmarna väldigt bokstavligt. Att du är rädd för att vissa saker ska
    hända i verkligheten och dessa räddslor återspeglas i dina drömmar. Det kan också vara så att de personer som lämnar dig i dina drömmar
    står för egenskaper och sidor hos dig som du är rädd att förlora.
    Till exempel: Säg att du har en moster vars största intresse är att måla tavlor. Om du drömmer att hon lämnar dig eller dör i en dröm skulle det kunna tolkas som att du tvivlar på din egen konstnärliga förmåga. Att du känner dig oinspirerad eller okreativ för tillfället.
    Om dessa drömmar är så intensiva att de plågar dig tycker jag att du borde tala med en kurator eller så. Om man har någon oro som tynger en kan det hjälpa oerhört att tala ut om det med en expert.
    Lycka till och må bättre!

 34. hej! jag drömmer ofta att jag blir jagad vad menas med det?
  jag menar jag springer och jag hör någon, men stannar jag och vänder mig är det borta, och sedan vänder jag mig rakt fram igen och där står ett monster, vad ska jag göra? kan du hjälpa mig? jag förstår inte dem. mvh :/

  • Monster och att fly i drömmar handlar ofta om förträngda känslor. Något inom dig eller utanför dig som du flyr ifrån och inte vill erkänna för dig själv. Vi har nog alla en del sånna saker och det är därför den typen av mardrömmar är så vanliga.
   Hoppas du slipper de drömmarna snart!

 35. Hej!

  Perlita heter jag och är en indio barn.
  Det är så att för en månad sen så tog jag kontakt med en av min pappas kusiner som är en häxa och från första generationen, alltså hon är jätte gammal och vi pratade via facebooks cam.

  Första reaktionen när hon såg mig så var hon hel blek i ansiktet kollade rakt in i kameran och kändes som att hon kollade mig rakt i ögonen, Hon sa ” Kan inte fatta att du klarade dig, att du lever.”

  Jag fick reda på att jag är tredje generationen, alltså är jag en häxa, Dock en god. Har alltid vetat det i hela mitt liv, men aldrig fått någon svar när jag ställde frågan hur? och vad jag är.

  Jag drömmer varje dag och allt jag drömmer händer i verkligheten, Jag kan känna andras energi, När jag blundar så är jag på två platser samtidigt, en är i verkligheten och är typ att njag teleporteras fast i tankarna, min ”själ” är i en annan plats, det är ass coolt men jag fattar fortfaradnde inte hur jag kan kontrollera det.

  Du kanske inte kan hjälpa mig helt men kanske några svar kan lätta mitt hjärta.

  Hör av dig gärna till min meil!
  Kram.

  • Hej Perlita!
   Åh, vad spännande gåvor du verkar ha. Jag har inga svar men jag är väldigt glad att du delade med dig av ditt spännande livsöde här 🙂

 36. Har börjat intressera mig för drömmar på sistone, och även om det var ett tag sen de flesta inlägg om drömmar skrevs tänker jag definitivt kolla in dem! Jag brukar själv drömma om saker jag gått och tänkt på, men alla mina mardrömmar handlar om att det är typ krig och att jag springer omkring och försöker rädda alla mina vänner… Jag tror definitivt på att drömmar kan säga oss saker, men det är en sak som verkligen förvirrar mig:
  En vän till mig har i lite mer än halva sitt liv drömt samma dröm samma dag varenda år, natten innan hennes födelsedag drömmer hon alltid att hon ska dö. Enligt henne drömmer hon det endast den dagen, men det händer varje år. Om jag inte minns fel är det någon som knuffar henne nerför ett stup.
  Det är förbryllande och läskigt!

  • Hej AFaboluosFlyingPig!
   Kul att du fått intresse för drömmar. Det är verkligen spännande! Åh, ja kolla in inläggen! Det gör mig jätteglad att du tycker det är spännande att läsa här 🙂
   Hälsa din vän att hon inte behöver tycka sina drömmar är läskiga. Att dö i drömmar är en positiv symbol! Det står för något nytt, en förändring, en övergång från ett tillstånd till ett annat. Kanske drömmer hon detta för att hon vet att hon ska fylla år och ett nytt levnadsår börjar 🙂

 37. Om man drömmer ofta om ormar vad betyder det? Och ofta om mitt barnbarn som är omhändtagen bor hos en annan familj jag drömmer ofta om honom oxå och ormar
  Mvh susanna

  • Hej Susanna!
   Det beror lite på hur du känner för ormar. Är du rädd för dem? tycker de är fina?
   Om du är rädd för dem kan det stå för något som känns hotande. Om du älskar ormar kan de stå för något positivt.
   Rent generellt betyder ormar inom drömtolkning sexualitet och även ”frestelse” (iom den bibliska kopplingen). Men jag tycker alltid man ska utgå i sina personliga associationer i första hand.

   Att du drömmer om ditt barnbarn kan stå för att du tänker mycket på honom. Ormarna i de drömmarna kanske står för att du är orolig för om han har det bra eller inte om du ser på ormar som något farligt.

   Det är väl mina tankar. Jag hoppas de hjälper 🙂

 38. Just nu är mina drömmar ganska självklara. Jag drömmer om hur jobbigt det kommer att bli när jag träffar folk jag tycker är jobbiga. Man behöver inte Freud för detta 😀
  Det fanns en tid när jag såg sälar ständigt i mina drömmar. samt hade jag en vecka sen en dröm av min mormor som dog sju år sen. Som tonåring hade jag mycket mardrömmar med kannibal tema.

  • Hej Maaretta!
   Ah, nej där behövs ingen Freud 😉
   Hmm sälar var en intressant symbol. Kanske betyder de något om att du var mer i kontakt med ditt känsloliv än med det mer konkreta i tillvaron. Sälar är ju väldigt rörliga i vattnet (vattnet är en vanlig symbol för känslolivet) medan de är ganska hjälplösa på land… Kanske ^^;
   Kannibaltema i drömmar låter läskigt… Tur att du inte har de drömmarna längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: