Folktro om vittra

Idag tittar vi närmare på det mystiska vittra-folket. Folktron om dem kommer från den nordiska fäbodskulturen. Vi skulle kunna säga att vitter är våra närmaste grannar eftersom de tros leva parallellt med oss. Men vilka är de egentligen? Är de onda eller goda? Var finns de och hur lever de? Och förstås det viktigaste av allt: vad har de för klädstil? 😉 Dessa frågor kommer snart bli besvarade. ^_^

Vittror förekommer flitigast i folktro från de norra delarna av landet.
De bor vanligen under jorden, ibland i berg och under stenar.
Man skulle kunna säga att de finns i en parallell dimension. De lever som människor i familjer men gör sig sällan synliga mer än en åt gången. De är oftast vitterkvinnorna som visar sig.
Hur vitter ser ut varierar. Men vanligtvis ser de ut som människor och de sades vara dödliga precis som vi och släkt med oss. Vitterkvinnorna är dock vackrare än vad människokvinnor är. De har också ett väldigt bestämt färgschema de klär sig efter. För det mesta i rött även om andra färger har förekommit. (Men de udda färgerna har väl tillhört vitter som inte har någon koll på modet ^^).
Vitter är flitiga och har därigenom ofta stora rikedomar. De livnär sig på jordbruk och boskap och har både kor och getter. Det berättas även om vittra som sysslar med renskötsel.
Man kan känna igen vitterhundar på att de alltid skäller två gläfs i taget och vitterkorna på att de är lite mindre än vanliga kor. Vitterkorna var väldigt eftertraktade hos människorna eftersom de mjölkade fantastiskt bra. Deras egenhet var att de alltid mjölkade stävan full men aldrig mer. Så det gällde att ha en stor stäva. Om man bytte stäva kom ingen mer mjölk.
För att komma över en vitterko skulle man kasta en kniv eller sax över den eller annat föremål av stål.

Inom norrländsk folktro infattar begreppet vittra en mängd olika väsen som till exempel vättar, troll och skogsrået.
Naturväsens attribut och egenskaper flyter ofta ihop på olika platser.
Ordet vittra är nära besläktat med ordet vätte som är vanligt söder om Dalarna. Båda kommer från fornnordiskans ”vættr” som står för övernaturligt väsen.
Men vättar beskrivs vanligen som ganska luriga. De kunde förvränga människors syn och var tjuvaktiga och ibland osynliga. De bodde ofta under människornas hus vilket skiljer dem från vitter.
En annan nära släkting till vittra är norska folktrons ”Huldran”. Huldrefolket förknippades med fjällen där de kamouflerade sig i snön. Även huldrefolket trodde man kunde göra sig osynliga och levde under jorden. Huldran jämförs även med södra Sveriges troll och skogsrå. Skogsrået benämns också som vittra.
Påå Gotland fanns det liknande underjordiska väsen som kallades för ”di sma under jårdi” (Åh så gulligt det låter!)

Ibland ger vitter människorna hjälp eller varsel. Om man är snäll mot dem belönas man rikligt. Dock är det sällan vitter tar kontakt med människorna.
Vittra är ett fredligt folk om de behandlas på ett bra sätt. Ibland kunde de röva bort kor eller människor om de kände sig hotade. Men vittra skadade aldrig någon och återlämnade alltid personer eller djur på tredje dagen efter att de försvunnit. Jag antar att det snarare handlade om att sätta sig i respekt.

Vitter gjorde dock tvärsemot människorna och flyttade in i fäbodarna när människorna återvände hem. Många människor hörde ljud av prat och koskällor när de lämnade eller anlände till fäbodarna utan att se något. Då var vitter där!

Vittra har sina egna stigar, så kallade vitterstråk. Om man kommer i vägen för deras stigar kan allehanda olyckor drabba en. Det finns en del gamla kartor bevarade som visar hur vitterstråken låg så att man kunde undvika dem.
Om man råkade bygga sitt hus på en av deras vägar skulle vitter föra sina djur rakt igenom ens hus. (Då ville det till att sova med öronproppar 🙂 ).

På Island har man stor respekt för naturväsen. Där är alver de vanligaste väsenden och deras speciella ställen undviker man noga när man bygger hus och vägar. Vi här i Sverige kanske borde visa samma respekt för våra naturväsen?

Det finns även vittersjöar. Man kan ta reda på om man har hittat en vittersjö genom att fota den. (Tack och lov för kameran!) Om speglingen av omgivningen på kortet blir så blank att man inte kan avgöra vad som är land och sjö på kortet, ja, då är det en vittersjö!

Vissa platser har varit extra befolkade av vitter. Till exempel sägs det att det på Hållbovallen, bortom det som nu är Tågsjöberg, fanns det så mycket vitter så att en kälkåkande kvinna inte kunde ta sig fram där alls. Alldeles för många vitter försökte nämligen åka snålskjuts på kälken! (Har de ingen vanlig trafikhyfs?)
Vitter ska även förekomma vid Bölens Rogsjöbodarna i Junsele i Sollefteå kommun. En bondhustru sägs ha sett vitter när hon var ensam där uppe och förberedde mesost. Då hörde hon koskällor och röster utanför. När hon gick ut för att se vad de kom ifrån såg hon rödklädda kvinnor som plötsligt försvann i tomma intet.

Om ni blev inne på vitter nu så läs gärna även mitt inlägg: spöken och vittervägar. Där återger jag en upplevelse en vän till mig i Lappland hade när han råkade ställa sin bil på en vitterstig…

Vad tycker ni om vittra?

Tror ni att de finns?

PS. Kika in på läsarsidan och läs Lilithas spännande mail om sina UKU-upplevelser. Klicka HÄR! D.S

7 svar

 1. har en vän som jag tror kommer från parallelvärld eller en gengångare . hon kanske är av vittrafolket? hon ville att jag skulle städa i lagårn en dag som jag skrivit i en bok……ska sätta in en berättelse på forumet

 2. så är det visst att det behöver inte vara en kniv eller sax……….bara det är nåt av stål

  • Hej karlegon!
   Nej, det har du rätt i. Har fixat det i inlägget nu. 🙂
   Intressant med din vän. Ska läsa vad du skrivit i forumet nu. ^_^

 3. Vittror, troll och liknande har alla en mängd gemensamma egenskaper med dagens utomjordingar. Jag tror det speglar ett verkligt fenomen som genom tiderna tolkats på lite olika sätt. Jaques Vallé har skrivit en bok om det, Passport to Magonia. Mer utförligt om svenska väsens likhet med humanoider kan man läsa i Staffan Anderssons bok Danaiderna. Finns säkert fler.

  Apropå UFO-rapporter så ska Brasiliens flygvapen nu börja samla sådana på uppdrag av regeringen. De kommer att bli tillgängliga för forskare: http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-10947856

  • Hej paradigm!
   Precis. Genom tiderna har folk stött på olika fenomen som de namngett beroende på den folktro och de varelser som var kända då.
   Det är intressant verkligen. Ska kolla upp böckerna du tipsar om. 🙂
   Tack för länken. 🙂 Tycker det är bra att de tar dessa fenomen på alvar.

 4. Imorgon åker jag till borgvattnet magic!!! ^^ skulle bara berätta det….. ska ta med filmkameran! Vi hörs sen! kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: