Faraonernas förbannelse och sanningen om Tutankhamun

Idag ska vi titta närmare på mysterierna kring Tutankhamuns liv och död och även undersöka om det existerar en ”Faraonernas förbannelse”.

Tutankhamuns elva kilo tunga guldmask ovan.

Tutankhamun levde ungefär mellan 1320-1339 f.Kr.
Han blev kung när han var runt nio år gammal och dog som 19 åring.
Han levde under en politiskt spänd tid i Egypten eftersom den föregående faraonen Amenophis 4 (senare kallad Akhenaton) införde en religion med endast en gud, solguden Aton. Detta var egentligen ett utstuderat sätt för att ge mer makt åt faraon och drottningen. De var nämligen de enda som fick tillbe Aton direkt. Folket skulle istället tillbe Aton genom att tillbe faraon. (Snacka om upphöja sig till en gudomlig nivå.)
Men när Tutankhamun senare tog över makten återgick man till de äldre traditionerna. Det var ett av de beslut som gjorde Tutankhamun extremt populär bland sitt folk.

Tutankhamun giftes tidigt bort med Ankhesenaten. Trots att det var ett arrangerat äktenskap sägs de ha blivit väldigt kära i tonåren. (Vad hade de för val? Fy, hade inte velat leva på den där tiden.) Ankhesenaten fick två för tidigt födda barn som båda dog. Deras mumier fanns också i Tutankhamuns grav. Tutankhamun dog oväntat som 19-åring. Hans död har gett upphov till mängder av sensationella teorier om lömska komplotter och mord. Men nya upptäckter har nu gett oss ett helt annat svar på gåtan.

Ovan är en bild av Tutankhamuns ansikte bakom masken.

Tyska och egyptiska forskare har lyckats ta ut DNA från benmärgen på den 3300 år gamla mumien. Dessa tester bevisar att Tutankhamuns hälsa var dålig under hela hans livstid. Något som förmodligen berodde på inavel. Han led av flera ärftliga sjukdomar och var halt.
Han dog på grund av sin allmänt dåliga hälsa, malaria och ett lårbensbrott han fick kort före sin död.
Den egyptiska chefsarkeologen Zahi Hawass säger att denna studie är en milstolpe eftersom det är första gången de egyptiska myndigheterna tillåter genetiska undersökningar på mumier. Att man tillåter det nu öppnar upp för ett helt nytt forskningsfält: molekylär egyptologi.

Tutankhamuns gravkammare ovan.

Howard Carter öppnade Tutankhamuns grav 1922 under världsvid nyhetsbevakning. Graven är den bäst bevarade graven i Konungarnas Dal och var fylld av fantastiska skatter. Anledningen till att egyptierna fyllde gravarna med skatter var för att de trodde att den döde då kunde ta med dem till efterlivet.
Howard Carter var också den första att undersöka Tutankhamuns mumie när han hittade den fem år efter öppnandet av graven. Han begick dock ett stort misstag.
I sin iver att få loss alla faraons smycken delade Howard upp stackars Tutankhamun i 13 delar. Något nutida egyptologer inte ser på med blida blickar…
Öppnandet av graven var en dramatisk tid och rykten om att de som stör faraonernas sömn skulle straffas av en fruktansvärd förbannelse började spridas.

Det sägs att följande förbannelse hittades vid Tutankhamuns grav: ”Döden skall komma på snabba vingar till honom som stör konungens frid”. Howard Carter och hans team lät sig dock inte skrämmas.
Men kvällen efter att Howard kom hem efter att ha öppnat graven fick han veta av sin betjänt att hans kanariefågel blivit uppäten av en kobra. Betjäntens teori var att detta var en varning eftersom kobror ofta sågs sitta på Tutankhamuns huvud för att beskydda honom. Howard trodde honom dock inte.
Men vart efter de fortsatte undersöka graven skedde fler mystiska dödsfall.
Lord Carnarvon, expeditionens huvudfinansiär, dog den 5:e april 1923. Han ska ha fått ett insektsbett som han sedan skar upp när han rakade sig. Han dog av blodförgiftning. Natten för hans död sägs det att det blev strömavbrott i Kairo och tydligen dog hans hund samtidigt med honom. Ännu mer mystiskt blir det hela av att Tutankhamuns mumie såg ut att ha ett insektsbett på exakt samma ställe på kinden som Carnarvon haft.
1935 hade 21 personer sammankopplade med upptäckten av graven dött på märkliga sätt.
Men Howard Carter trodde aldrig på förbannelsen. Han tycks också ha klarat sig bra från den eftersom han dog av naturliga orsaker vid 66 års ålder. Vilket majoriteten av upptäckarna av graven trots allt också gjorde.

Forskare har en alternativ förklaring till de underliga dödsfallen (som vanligt). De tror att dödsfallen beror på att farliga bakterier kan ha väckts till liv vid öppnandet av graven. Forskare har vid senare gravöppningar hittat bakterier. Inte dödligt farliga kanske, men för en person med dåligt immunförsvar är de inte att leka med.

Vad tycker ni om Tutankhamun?

Tror ni att det verkligen finns en förbannelse?

Btw så har det skett lite småförändringar här på bloggen. Som ni ser har läsarnas historier-sidan bytt namn till Läsarsidan. Det är för att den inte bara innehåller historier nu utan även foton. 🙂 Det finns även en till undersida där jag kommer publicera andra intressanta läsarmail. Där kan ni nu läsa Emmas mail där hon berättar om mystiska platser i Lindesberg.
Det finns även tre nya läsarhistorier uppe. Klicka här!

Ha det så bra allesamman! Se upp för mumier och förbannelser!

Kram Magic.

24 svar

 1. ja kom ihåg när jag hörde talas om den förbannelsen i skolan, fatta att mina ögon glittrade av nyfikenhet ^^

  Du skriver väldigt bra å så tycker jag 🙂 as kul å läsa alla underbara historier, fortsätt 😀

  • Hej Sebastian!
   jag förstår och håller med dig! Det är riktigt kusligt det där med förbannelsen.
   Tack så mycket för dina snälla ord! 😀 Det gör mig glad att höra. Ja, jag kommer lugnt fortsätta. 🙂

   • Jag tror jag tror på förbannelsen :p
    men jag tycker allvarligt att det var elakt av Howard att öppna graven och störa den döde Tutakhamus…. visst var det så det stavades??
    stackars Tutakhamus blev delad i tretton bitar(fy på dig Howard)
    Och du är så bra på att skriva. Fortsätt så.

   • Hej Hum, hum, Hum!
    Ja, stackars Tutankhamun! Hemskt det där med hur han höggs isär.

    Tack för att du gillar mina inlägg! 🙂

  • Hej jag är en tjej som kan typ allt om Egyptens historia och det står om en gammal förbanelse så mycket som jag kan se men jag kan inte tyda alltingn men det är vad jag såg jag kansche har fel men det var en ganska suddig bild:)

   silver-good.bloggplatsen.se äger

 2. väldigt intressant, har faktiskt missat det där med förbannelsen x)
  Men är det bara den expeditionen som fått ”oförklarliga” dödsfall på halsen?
  Grymt skrivet btw, håller du på mycket med typ det övernaturliga utöver bloggen? jag menar som typ Tarot eller så för jag fattar inte var du får all info ifrån :p xD

  • Hej Viktoria!
   Tack så mycket! 🙂
   Det är intressant det där med förbannelsen. Läskigt också.
   Jo, det finns många fler gravförbannelser. Men den vid Tutankhamuns grav räknas som den mest kända.
   Andra faraoner med förbannelser hittade vid sina gravar är bland annat Khety och Thutmose I. En intressant grej som arkeologen Zahi Hawass berättade var att när han hade flyttat olika föremål från en grekisk-romersk minnesplats så hade hans kusin dött samma dag. Sen på exakt samma dag nästa år så hade hans morbror dött och nästa år hans faster.
   Skriver kanske mer om andra förbannelser vid gravar snart. Det finns en hel del av den där typen av historier om förbannelser.

   Ja, det övernaturliga är mitt största intresse så jag håller nästan jämt på med saker relaterat till det. All info får jag framför allt från min nu ganska stora boksamling om övernaturliga ämnen och även bibliotek. Jag hittar också en hel del på nätet och gillar att se dokumentärer online. 🙂 Går ofta även på föreläsningar och kurser.
   Tarot håller jag på med en del men är inte superduktig ännu. Håller fortfarande på och lär mig. Försöker även lära mig spå i kristallkula och med I ching.

   Tack! Kul att du gillade inlägget! 🙂

   Hälsningar M.

 3. Tycker att hela grejen med förbannelsen är riktigt spännande så man vill ju gärna tro på det! Egypten är väldigt intressant öht, kanonbra inlägg!

  • Hej Steph!
   ja, visst är det! Det är verkligen kusligt. Speciellt som allt som hänt känns svårt att avfärda….
   Ja, Egypten är så spännande! Kommer skriva mer Egypten-fokuserade inlägg. 🙂
   Tack så mycket! Roligt att höra att du gillade detta! 🙂

 4. Ja det där tror jag definitivt på! Förbannelser och gamla egyptier är ju samma sak! ^_~
  Kanske vart inte Carter inblandad i förbannalsen eftersom det var han som ”startade” den.
  Bara alla andra i hans närvaro vart överfallna av den! coolt ^_~

  • Hej Elin!
   Ja, precis! ^^Det gamla Egypten är så spännande och fyllt av magi. Kommer skriva mer om det.
   Ja, det kanske är därför Carter klarade sig? Bra tanke hur som helst. Det känns troligt att det kan ha funkat så.
   Kram! M.

 5. Det finns en mycket intressant hemlighet om Tutankhamun som Hawass och det vetenskapliga etablissemanget av något skäl talar tyst om. Av misstag så visade man DNA-resultaten som hastigast i en dokumentär på Discovery. En pensionerad fysiker som sysslar med genetik hävdar att vad man kan se på datorskärmen så är Tutankhamuns genetiska profil mycket lik den som vanligast återfinns i Skottland och på Irland!

  Debatten pågår bland bloggare medan nyhets- och vetenskapssajter är knäpptysta, trots att programmet visades för flera månader sedan. Mer om detta på här: http://thesoundofmyownvoice.wordpress.com/2010/07/21/the-king-tut-cover-up/

  • Hej Paradigm!
   Vad intressant!
   Låter ju verkligen som en cover-up. Tack så mycket för länken!
   Det ska bli intressant att forska mer kring.

 6. Hejsan Magic!
  Antika Egypten var en fashinerande tid. Deras kunskaper i matematik och konst var otroliga. Folk på den tiden tänkte mycket på döden och spenderade mycket tid på att försöka förvara sin kropp för den andra livet. Skulle inte förvåna mig om förbannelser skulle ha varit en av sätten att försvara sig. 🙂

  • Hej Maaretta! 🙂
   Ja, älskar verkligen Egypten! Tycker att dess historia och magiska traditioner är så intressanta.
   Precis, det var nog en av anledningarna till att det sattes förbannelser på gravar.

 7. Man skulle kunna tro att egyptierna lagt ut ett slags gift över mumien, visserligen hade dess styrka mattats ut med tiden så det var inte direkt dödligt. Men de som då öppnade graven och kom i kontakt med giftet hade det på sina händer och kläder och förde det vidare med sig ut från pyramiden. Det fick sedan i sig av giftet på olika sätt och dog därefter, somliga i gruppen var mer mottagliga och andra klarade sig helskinnade..

  • Hej Nina!
   Ja, det känns verkligen så. Alla har ju olika starkt imunförsvar så då är de ju naturligt att folk skulle ha drabbats olika då. De var noga med att deras mumier inte skulle bli störda. Samtidigt så tror jag inte att de gamla egyptierna skulle ha tyckt illa om att vi försöker lära oss mer om deras mumier idag. De gamla egyptierna ansåg att genom att komma ihåg de dödas namn levde deras själar vidare. Därför var de noga med att rista in de dödas namn på gravarna så de skulle kunna leva vidare. Idag har deras skrift avkodats och vi kan åter igen läsa deras namn. Vilket enligt egyptiernas tro borde hjälpa dem i efterlivet. ^_^ Så därför borde egentligen inte de moderna forskarna förtjäna någon förbannelse om man tänker på det på det sättet. 🙂

 8. Har beställt biljetter till utställningen i Malmö ”Tunankhamun”
  Skall verkligen bli intressant.
  Apropå förbannelse så tror jag att man skall absolut inte rota
  i detta förgågna.Mycket bra sida!!!
  Mvh:Mio

 9. Det är ganska intressant allt du har skrivit om Tutankhamon. Om förbannelsen att han dog så tidigt? Osf jag tror på förbannelsen jag har läst en del om den. Och det sägs också att den var några andra som hade plundrat graven innan Howard. Hade hittat hela själva graven. Och hade satt ditt en skylt eller nåt vid ingången av Tutankhamons grav. Döden skall komma på snabba vingar till honom som stör konungens frid. Det är bara vad jag har läst. men bra skrivit imponerade du har skrivit mer än jag visste om Tutankhamon faktiskt hehe.

 10. fan va coolt

 11. jag har varigt på utställningen om Tutankhamun-utställningen det var lite kusligt men spännande.

 12. Jag har varit i gravkammaren. 4 månader sedan och jag lever 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: