Valborgsmässoafton

Firandet av Valborg grundar sig på olika hedniska vårfester som firats runt om i Europa vid denna tid på året. Att olika festligheter skulle hållas nu för att hälsa varmare tider välkomna känns naturligt.
Senare har denna dag kopplats ihop med heliga Valborg (ursprungligen Walpurgis), en helgonförklarad abbedissa som föddes runt 710 och dog 779. Hon sägs enligt legenden ha varit en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland av ärkebiskopen för att hjälpa till att omvända tyskarna till kristendomen.
Faktum är att hon var väldigt cool. Innan hon åkte till Tyskland hade hon undervisats i Winborne Abbey i England. Därigenom hade hon en fantastisk utbildning. Den använde hon bland annat till för att skriva både en biografi för Sankt Winibald och en latinsk redogörelse över hans resor i Palestina. Hon betraktas som den första kvinnliga författaren i England och Tyskland.

Heliga Valborg ovan.

Att första maj har kommit att bli hennes dag beror på att hennes kvarlevor gravsattes den första maj. Det visste ni inte va? Att det man står och hurrar över på majdagen är nedgrävandet av ett lik? Under medeltiden utvecklades en kult till hennes minne som var emot häxor och onda krafter. (Hmm, tycker inte om att se ”häxor” och ”onda krafter” förknippade med varandra så där.) I Tyskland började man tända bål för att skydda sig mot häxorna vid denna tid. Det är ett knep som ursprungligen hör hemma i keltisk religion. I tysk folktro är det på valborgsnatten häxor reser över himlen för att festa, kanske med djävulen själv, i blåkulla. Alltså motsvarar denna natt skärtorsdagen i nordisk folktro.

Men elden på valborgsmässoafton har ursprungligen inget med häxor att göra. Tändandet av eldar kan spåras tillbaka till tiden innan Sverige blev kristet. Då tändes eldar för att symbolisera att man brände det gamla och gav på det sättet utrymme för det nya. Förmodligen gjordes detta i samband med vårdagjämningen, men de kristna flyttade firandet för att passa med Valborgs historia. Enligt andra traditioner så trodde man att gränsen mellan de döda och levande var tunn vid denna tid och därför tändes eldar för att hålla onda andar borta.

Hur firar ni Valborg?

Tänker ni åka och titta på någon eld?

Jag hoppas att ni alla får en mysig valborgsmässoafton. 🙂

Kram M.

6 svar

 1. härligt att du skapat ett forum, du är så kreativ. Hoppas din valborg var härligt sprakande!

  Liv

  • Hej Liv!
   Tack så mycket! 🙂 Ja, forumet är jag väldigt spänd över.
   Min valborg var rätt lugn. Jag och en vän gick runt på stan och tittade i de affärer som hade öppet.
   Vilket inte var så många. ^.^ Tittade faktiskt inte på någon eld i år. Annars gillar jag att göra det. Känns som så magiskt. 🙂
   Hoppas din valborg var mysig!
   Kram M.

 2. Hej, kan inte du skriva ett inlägg om illuminati? 😉

  • Hej Du! ^_^
   Ja, dem ska jag absolut skriva om. Funderar faktiskt på att ha en tema vecka om just hemliga sällskap eftersom jag finner det mycket intressant.
   Får se hur det blir med det men… det kommer lugnt komma något inlägg om dem.

 3. Jag har hört talas om en germansk tradition som heter ”Oskorei” som tydligen skall infalla runt valborg. Har den traditionen någon relation till vårt valborgsfirande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: