Bonusinlägg! ^_^

Ikväll blir det bara ett litet snabbinlägg eftersom jag inte hinner klart med det inlägg jag egentligen tänkte lägga ut. (En mystisk ufo-incident) Därför kommer detta inlägg så länge.

Eftersom detta med det övernaturliga är mitt stora intresse (suprise!) så blir det att jag ser en hel del dokumentärer om olika övernaturliga saker. Vissa är väldigt bra gjorda och jag älskar verkligen att se dokumentärer som är bra. Tyvärr så finns det även en hel del dåliga där ute så en kväll för ett tag sedan gjorde jag den här guiden på skoj där jag pekar på alla saker som jag ofta stör mig på i övernaturliga dokumentärer. Den bör definitivt inte tas på allvar och om någon dokumentärskapare verkligen skulle följa dessa tips så kan jag inte stå för följderna..

Så skapar du den BÄSTA ÖVERNATURLIGA DOKUMENTÄREN NÅGONSIN!

När folk skapar dokumentärer om just övernaturliga och mystiska saker använder de sig av speciella knep för att gör det hela extra bra. Därför har jag nu skapat denna guide! Vill du göra den mest fantastiska mystiska dokumentären någonsin gjord? Fortsätt att läsa!

Mystisk speakerröst. Det är viktigt att få rätt mystisk stämning i dokumentären. Och vilket sätt är bättre än att använda sig av en mystisk speakerröst? Precis! Det är ju mycket lättare att ta till sig information som seriös fakta om den sägs av någon som låter som en zombie med halsfluss som en cool, mystisk vandrare.

Omotiverad men COOL MUSIK. Som sagt i ovanstående punkt är den mystiska stämningen i din dokumentär grundläggande. Det är den som håller tittaren fängslad. Om du känner att den hesa speakerrösten inte riktigt kan bära upp hela bördan av att hålla stämningen uppe… lägg in lite cool musik! För att vara säker på att hålla hög mystiknivå varför inte ha igång musiken genom hela dokumentären? Helst en plingplongig och spöklik melodi. Det kommer dessutom ge tittaren en starkare känsla av hur seriös du är.

Suddiga vyer och skakig kamera. Herregud! Du gör ju en dokumentär om det övernaturliga! Det övernaturliga är ju något mystiskt, dolt i skuggorna. Så fyll din film av suddiga mystiska bilder och skaka kameran ibland. Det bidrar till den läskiga känslan. (Var kameramannen så rädd när han spelade in denna mystiska dokumentär att han skakade av skräck?) Dessutom håller ju detta tramsiga filmningssätt konstnärliga grepp din lilla budget!

Skeptikern. Du måste tänka på att få din dokumentär att framstå som seriös. Ingen vill se en dokumentär om till exempel Big Foot där du bara tar upp argument för att han finns. Då kan folk tro att du mörkar fakta och inte visar sanningen. Det bästa sättet att tackla detta är att ta in en skeptiker med motargument då och då. Detta visar att du inte låter dig slås ned av dem. Fast se till att endast visa hans sämsta argument. Att skeptikern har hållbara argument är inte lika viktigt som det faktum att han är skeptisk. Vad skeptikern säger eller hur mycket screentime han får är inte så viktigt bara han FINNS DÄR.

Konspirationsfreaket: Har samma roll som skeptikern men syns vanligen till i dokumentärer som är skeptiskt inställda mot det mystiska ämne de behandlar. Konspirationsfreakets roll är att argumentera FÖR det övernaturliga som dokumentären försöker motbevisa. Till skillnad från de andra som pratar i dokumentären filmas han inte i en studio utan i sitt (?) röriga hem. Hans konstigaste argument är de enda som tas med i dokumentären. Detta ska bevisa att alla som tror på det övernaturliga måste vara helt knäppa och förmodligen inte städar så ofta…

Namnet säger allt! För att folk ska vilja se din dokumentär måste den ha en riktigt spektakulär titel som verkligen drar in tittaren. Bra ord som din titel bör innehålla är till exempel: ”sanningen” och ”avslöjad”. Det gör inget om din titel lovar mer än den håller. Om det enda som ”avslöjar sanningen” i din dokumentär är att speakerrösten säger att Loch Ness odjuret onekligen bara ser ut som en vattenslang så räcker det.

Det dunkelt sagda är INTE det dunkelt tänkta! Om du inte orkar göra så mycket research till din dokumentärfilm: Bry dig inte! Om du är osäker på något uttryck det bara lite otydligt och snabbt och gå vidare. (Låt den mystiska musiken överösta speakerösten till exempel…) Publiken kommer inte tänka ”dåligt gjord dokumentär”. Den kommer bara tänka: ”Om jag ändå var lika smart som den där dokumentärskaparen så jag kunde förstå allt det här”. Just så! Det kommer den att tänka! Vilket får dig att framstå som ännu mer upphöjd!

Lycka till med era dokumentärer!

Bonusbild gjord av mig. 🙂

Ha en mysig kväll allihop!

Kram Magic. Beredd med kamera och en skeptiker i släptåg i sitt rum i sin studio.

9 svar

 1. Du målar så fint! 🙂
  Jag håller på att skriva ett mail till dig (skickar det nog ikväll) Har inte glömt bort dig, även om det gått väldigt lång tid nu. ^^ Har hänt så mycket som gjort att jag inte kunnat svara så bra förrän nu, men det står vidare om det i mailet. =) Är redan uppe i tio sidor, så det blir ett väldigt långt mail! =)
  Hoppas att allt är bra med dig!!
  Kramar från din mailvän Jessica!

  • Hej Jessica!
   Tack så mycket! 🙂
   Åh, vad roligt! Ser verkligen fram emot ditt mail!
   Är så glad över vår mailväxling! 🙂 Det är så mysigt att läsa dina fina mail och ta del av dina tankar!
   Stor kram! M. ^___^

 2. Coolt inlägg! Ska göra en dokumentär i sommar faktiskt.
  Vad för dokumentärer har du sett, vilka gillar du?
  Kolla förresten min lilla watcher på min blogg hehe… =)

 3. Halloj fin bild:)!! Läste att du sett Draktränaren och det gjorde vi också på långfredagen! Den var jättebra tyckte vi allihopa och det var ju hur fräckt som helst med 3D:)!! Såg ni den vanligt eller med 3d?? Ha de jättebra kramar!!

  • Hej Lollo!
   Draktränaren var verkligen en fantastisk film. Blev helt inne i den och tårögd en hel del gånger. Men jag är väldigt lättrörd på film så… ^_^;;
   Jo, vi såg den också i 3D och det är verkligen coolt. Älskar 3Dfilm. Avatar är nog den coolaste jag sett i 3D.
   Ha det bra du med!
   Kram M.

 4. Min kompis pontus skulle vara en perfekt skeptiker i ett ghost hunter program. Han tror absolut inte på någonting som har med det paranormala att göra. Han bara ler åt mig när jag börjar prata om spöken eller ljud jag hört i min lägenhet. Han tycker att jag är naiv och kanske dum =D

  • Hej Elin!
   Åh, spännande! Vad är det för dokumentär du ska göra?
   Ha, ha kul med din kompis. om jag någongång skulle göra en övernaturlig dokumentär kanske jag kan få hyra in honom? 😉
   Ingen dokumentär är komplett utan en skeptiker! 🙂
   Åh, roligt med din watcher! 🙂

 5. Oj vad länge sedan det var jag tittade in i din blogg. Det borde jag göra oftare, du skriver ju intressanta saker. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: