Patience Worth, spöket som skrev böcker.

Om ni inte har tid att göra författarkarriär i detta liv så oroa er inte! Gör som Patience Worth och skriv era böcker från andra sidan graven. Dessutom så är det ett bra sätt sticka ut från mängden av levande författare… Idag tar vi en titt på den underliga historien om Patience Worth.

Denna märkliga historia började 1912 i St Louis, Missouri, när två kvinnor bestämde sig för att testa ett ouijabräde. Kvinnorna hette Pearl Curran och Emily Grant Hutchings. Pearl var ganska negativt, men provade för Emilys skull (såsom en äkta vän gör). Deras första försök var ganska misslyckade men de fortsatte sina försök under de följande tio månaderna. (Wow, Emily måste ha varit en riktig övertalerska!) Den 22 juni 1913 fick de lön för mödan när flera poetiska budskap kom till dem genom brädan. Som till exempel: ”Rest, weary heart. Let only sunshine light the shrine within. A single ray shall filter throught and warm thy frozen soul”. Brädan gav dem också namnet ”Pat” ett flertal gånger.

Ouijabräde ovan. Mer om det i mitt anden i glaset inlägg.

De fick ännu fler poetiska versrader under de kommande dagarna och den 8 juli fick de även en aning om vem de pratade med genom följande ord: ”Many moons ago I lived. Again I come – Patience Worth my name”. Kvinnorna märkte snart att Patience var en ande som kommit för att stanna. Hon var extremt pratglad men ville inte berätta mycket om sig själv. Hon var mer intresserad av att förmedla historier och visdom. De enda information de fick om henne är att hon föddes antingen 1649 eller 1694 (brädan ändrade sig mellan dessa två årtal) i Dorsetshire på Englands södra kust. Hennes familj emigrerade till Amerika där hon blev mördad.
Patience var kvick och sarkastisk och hade mycket starka åsikter.
Hon hade också förmågan att förutse framtiden. Till exempel frågade Emily henne vad Pearl tänkte ge henne i julklapp och Patience svarade: ”Fifteen pieces, and one cracked”. Och mycket riktigt, Pearl hade beställt femton burkar till Emilys kök och när de levererades var en av dem sprucken.

Under de 24 år som följde skrev Patience med hjälp av Pearl sju böcker, ett antal pjäser, några noveller, tusentals dikter och ännu fler epigram och aforismer. Pearl slutade snart att använda ouijabrädan och fångade upp budskap från Patience direkt i huvudet. Allt hon behövde göra var att sitta i ett väl upplyst rum och vänta tills hon kände en tryckande känsla. Sedan framträdde scener inne i hennes huvud och meningar formades. Pearl kunde ibland skriva 15 dikter på en kväll. Varje dikt tog då cirka fem minuter. Det största problemet för Pearl var att meningarna hon tog emot ofta innehöll svårförståeliga ord. Vissa ord förstod ingen innebörden av innan de forskat i dialektala lexikon och gamla böcker. Vilket gör det hela ännu mer mystiskt. Pearl hade själv en väldigt dålig utbildning. Trots det är alla historiska beskrivningar i böckerna helt korrekta. Att Pearl skulle ha lyckats göra så otroligt noggrann research om den tid böckerna beskriver är helt osannolikt. En av böckerna är skriven med ett språkbruk som är 90 % från anglosaxare och 10 % gammal franska. Att Pearl skulle haft såna kunskaper är omöjligt. Pearl beskrev sin allians med Patience som något av det vackraste en människa kunde få uppleva.

Patiences verk möttes med stor uppskattning. Hennes bok ”The Sorry Tale” blev kallad en ny klassiker av litteraturkritikern William Marion Reedy. Hon listades också som en av de mest framstående författarna 1918. Utgivningen av hennes skrifter sammanföll med ett uppsving för spiritismen i USA vilket höjde intresset för Patience och Pearl ännu mer. Men Pearl själv började drabbas av olyckor och sorger. 1922 dog hennes make, sex månader innan Pearl födde deras första barn. Pearl hade då en familj av fyra att försörja. Sin mamma, sitt nya barn och ett adopterat barn. Det adopterade barnet var Patiences idé och hon såg det som sin dotter. Pearl var trots böckernas fattig. Ännu en sorg drabbade Pearl när hennes mamma dog snart efter. Pearl gifte sig två gånger till men båda äktenskapen blev kortvariga. Uppmärksamheten runt Pearls och Patience började dessutom mattas ut. Men Pearl fortsatte sin kommunikation med Patience fram till 1937 då Patience sa åt henne att hon skulle dö. Vilket hon också gjorde det året av lunginflammation.

Pearl själv ovan.

Sanningen bakom denna sällsamma historia förblir ett mysterium. Många teorier har framlagts.
Var Pearl en reinkarnation av Patience Worth? Led Pearl av att multipla personligheter? Var kanske Patience ett alterego Pearl skapade för att få utlopp för åsikter hon själv inte kunde släppa fram? Eller var verkligen Patience en ande som skrev böcker genom Pearl?
Det har aldrig hittats några bevis för att det skulle ha levt en Patience Worth i Dorsetshire i England på 1600-talet.
Men Patience lever ändå vidare genom sina böcker.

Vad tror ni om denna historia?

31 svar

 1. Vad häftigt! Jag tror helt klart att hon var en ande 🙂

 2. Herregud, det är det enda jag kan tänka när jag läser inlägget. SJU böcker… Wow, herregud. Det är typ dom orden som svävar omkring i huvudet.

  M.M

  • Hej M.M!
   Ja, vet! Tänker typ likadant! Det är bara så otroligt häftigt.
   Och att alla böcker och dikter och allt var så komplicerat skrivna också. Det är helt fantastiskt.
   Det var ju verkligen hög klass på dem. Jag känner att jag måste ta och läsa någon av hennes böcker faktiskt. Vore häftigt.
   Ja, Herregud är det minsta man kan säga. 🙂

 3. Halloj, ja varför skulle det inte vara sant, man har ju hört så mycket historier om allt som hänt när människor håller på med Oija, så jag tror helt klart på att dom fick kontakt med henne. Har aldrig hört om denna händelsen innan, så som vanligt lär man sig något nytt varenda gång man kilar in på din sida:) hihi. Tänk ändå att få kontakt med någon som levt för så längesedan och få veta saker som ingen annan någonsin kanske fått veta annars.Om det är sant så hade det ju varit helt otroligt att få läsa böckerna som var skrivna med hjälp av en ande. Men det är ju en väldigt sorglig historia också tycker jag! Ha de jättebra kramar

 4. Hej magic girl. Ville tacka för en underbar och mycket intressant blogg. Undrar också vad du tror om så kallade indigo barn och kristall barn? tack på förhand.

  Kram Hanna

  • Hej Hanna!
   Tack så mycket! Roligt att du uppskattar min blogg! Det gör mig glad!
   Jag tror absolut att det finns Indigo barn. Läste en artikel för ett tag sedan om en som var det. Ganska intressant.
   Kanske skriver något om fenomenet så småningom.
   🙂 Kram M.

 5. heeej jätte bra blogg
  tycker de är jätte intressant som tidigt som det är lite läskigt:)

  • Hej igen Elenor!
   Tack så jättemycket!
   Jo, det är nog det som är dragningskraften till det okända. Man läser om det med skräckblandad förtjusning. 🙂

 6. Hej ville bara smita in och tipsa dig om en grupp som jag tror du gillar( om du inte redan hört dom) som heter Nightwish. Dom har ju bytat sångerska, men i låten ”Nemo” sjunger Tarja, deras gamla sångerska, och i låten ”Amaranth” så sjunger deras nya sångerska Anette. Jag tycker båda sjunger jättebra!:)

  • Hej Lollo!
   Ja, Nightwish är superbra! Har hört dem en hel del. 🙂 Älskar den typen av musik. ^_^
   Men tack för att du tänkte på mig! 🙂

 7. Hejsan 🙂 Du har en asbra blogg! (ville bara lägga till det;))
  Men eftersom dem inte hittade henne i registrena, så kanske det är så att hon inte heter det. I den där meningen där uppe kanske är:
  ”Jag kommer igen – tålamod är värt mitt namn”?
  Kanske,kanske inte.. ^^

  • Hej Angelica!
   Tack så mycket! 😀 Glad jag blir!
   Ja, du kanske har rätt, hon ville ju aldrig prata så mycket om sig så det där kanske inte alls var hennes äkta namn.
   Och ”Tålamod är värt mitt namn” låter ju rätt logiskt. Typ att de måste ha tålamod innan de kan få veta vad hon heter.
   Men sen när de trodde att Patience Worth var hennes äkta namn tänkte hon typ ”spela roll” och fortsatte heta det istället. 🙂

 8. Fan vad mäktigt :O Tur att det var en snäll ande och inte som den i dockan 🙂

  Undrar om de fortsatte hålla ihop efter att hon hade dött ^^ De kanske är värsta polarna nu x)

  • Hej Legenden!
   Ja, verkligen. Pearl verkar ju verkligen ha gillat att låta Patience skriva ”genom” sig.
   Det där är en av mina absoluta favorit spök-händelser. Det är så otroligt intressant.
   Ja? Det kanske de gjorde? Hoppas det! 🙂

 9. Oh, vad coolt :O
  Vill läsa en av böckerna nu. Kan man få tag på dem någonstans?

 10. Tänk att den som från början inte vill göra det oftast är mest isyltad i det i slutändan! Undrar vad som hände med Emily…
  Skönt att veta att jag kan bli författare efter döden också! Att dö ger en nog lite annorlunda perspektiv på saker…
  Kanske ser ut så här när man sitter och skriver i helvetet\himmlen:

  Ängel: kommer du eller?

  Patience: tyst, jag försöker skriva en roman här!

  sedan kommer en demon inklampande.

  Demonen: din ”medlare” (eller vad man nu ska kalla Peral) är död MOAHAHA!

  Patiece: NEEEJ!!!!!!!!!

  haha

  • Hej AnFallenAngel!
   Ha, ha ja det brukar lustigt nog bli så ofta. 🙂
   Jo, det är ju skönt att få veta att den möjligheten finnas. 😛

   Ah, stackars Patience i din scen. Undrar om hon är på jakt efter en ny medlare nu? ^^

 11. WOW! Det där låter ju riktigt spöklikt! Coolt att duon skrev så många grejer! P.S. Om Patience behöver en ny ”medlare” är jag ledig! 😉

 12. Goddag,miss.
  Patiense var nog en ande,men en ond en. Jag tror att det var hon som såg till alla olyckor till Pearl,frun. Eftersom Patiense själv blev mördad mördade hon andra människor genom Pearl för hämnd. Slutligen mördade hon Pearl med lunginflammation. Jag är väldigt ledsen,frun men en släkting till mig kände Patiense.

 13. Det är sant! Min farfars farfar var Patiense Worth kusin. Därför heter jag Jared Worth.

 14. Tro mig.😢😭

 15. Alltså jag heter inte Worth i efternamn nu, farfars farfar, farfar och pappa kom ju med nya efternamn. Men det är sant att Patience är min farfars farfars kusin!

 16. Jag vet vad som hände! Patience och Pearl hade bråkat och Pearl ville lämna Patience och då kände Patience att hon saknade Pearl , så hon dödade Pearl med lunginflammation för att träffa henne i döden(Patience var verkligen galen ) !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: