Winchester huset: Ett hus byggt åt de döda.

”Winchester mystery house” är en herrgård i Kalifornien. Det sägs att vara byggt som boplats åt ett gäng spöken och har trappor och dörrar som inte leder någonstans. Idag tar vi en närmare titt på detta hus… Men försök att inte gå vilse! Okej? 😉

Den som så småningom skulle bli skaparen av Winchesterhuset var Sarah Pardee. Hon föddes 1839 och var en social succé i New Haven, Connecticut. Hon sägs ha varit väldigt vacker och charmig. När hon var 23 år gifte hon sig med William Winchester. Han var arvtagare av The Winchester Repeating Arms Company. Företaget var skaparna bakom repetergeväret. Det hade använts med framgång i amerikanska inbördeskriget. Vilket gjorde William till en rik man. Två stora tragedier drabbade dock Sarah. Först dog hennes nyfödda dotter 1866 och 1881 dog William av turberkulos.

Sarah avporträtterad

Sarah gick efter detta till ett medium för andlig ledning. Mediumet sa dock inget uppmuntrande till henne. I stället fick hon höra att hennes familj var drabbad av en fruktansvärd förbannelse. De förföljdes av själar från människor dödade av geväret mannens företag hade skapat. Det enda sättet för Sarah att klara sig undan från förbannelsen var att bygga ett hus åt andarna. Huset fick aldrig avslutas utan var tvunget att för evigt byggas på. Annars skulle Sarah inte få leva länge till.

Sarah hade ärvt en förmögenhet på över $ 20.5 miljoner dollar efter sin man. Så hon hade gott om pengar till huset. Hon köpte ett hus i Kalifornien och började bygga. Det blev början på ett byggprojekt som varade i resten av Sarahs liv. Under 38 år byggdes det på huset fram tills Sarahs död 1922. Var kom då alla idéer från? Tydligen så ska spökena själva ha berättat för Sarah hur de ville ha det. Varje kväll gick Sarah till sitt speciella seansrum där hon fick budskap från andarna. Sarah hade ingen egen plan för huset utan ändrade saker fram och tillbaka hela tiden. Om något blev fel byggde hon något annat över det och så vidare. Huset är fullt av dörrar som inte leder någon vart och trappor som bara tar slut.

Trappa till ingenstans…

Den som går ut genom dörren ovan kommer snabbt ner på marken…

Huset ska ha 47 eldstäder, två källare, tretton badrum, sex kök, sjutton skorsstenar, 10000 fönster och 467 dörrar. Men trots att det finns så många dörrar (eller kanske därför) har folk gått vilse inne i huset i upp till fyra dagar. Man har aldrig lyckats räkna exakt hur många rum det finns eftersom alla räknare har tappat bort sig men man har uppskattat att det ska finnas ungefär 160 rum. Detta är en stor förändring från det ursprungliga 8-rumshuset. Det finns dock bara två speglar i hela huset eftersom spökena var rädda för sina egna spegelbilder enligt Sarah. 1906 skadades stora delar av huset av en jordbävning. Sarah tolkade det som att spökena var arga. Därför stöttade Sarah upp rummen som skadats av jordbävningen så att de aldrig skulle kunna repareras och huset aldrig avslutas.

1922 dog Sarah i sömnen och huset är idag en turistattraktion. Många besökare har upplevt konstiga saker där. Hört underliga ljud och, sett oförklarliga ljussken och dörrhandtag röra sig av sig själva.
Medium som besökt huset säger att de känt av närvaron från andar.

Vad tror ni om Winchester huset?

Skulle ni vilja besöka det?

Själv känner jag mig en aning ledsen av hela historien. Det känns som att Sarah var en väldigt olycklig och förvirrad person. Jag hoppas verkligen att hennes själ fick frid och kunde återförenas med sin man och dotter.

60 svar

 1. Fy fasen vad fräckt , lätt att man skulle vilja åka dit ! Kanske får ta med sig en fallskärm eller nått så man kan ta en av de där dörrarna rakt ut och bara hoppa ner ifall man kom vilse .

  • Hej Bea!
   Ja, det vore grymt att faktiskt gå runt där. Det ser verkligen häftigt ut på bilderna.
   Ha, ha ja en fallskärm låter som en bra idé! Då är det bara att hoppa ut var man vill! 🙂

 2. Gud vad coolt, man lär sig något nytt varje gång man klickar in sig här. Intressanta saker. 🙂 Men en sak som jag skulle vilja är att du uppdaterar din blogg oftare, om du vill och kan. Men det skulle vara kul.. du är min favvo blogg nu.

  Ha en underbar dag.

  • Hej Anonymous!
   Tack så jättemycket! Vad glad jag blev när jag såg din kommentar! 🙂
   Vad det gäller uppdatering så gör jag mitt bästa.
   Men eftersom varje inlägg tar sin tid och jag har mycket annat utöver bloggen att göra så tror jag att uppdatring ungefär vart fjärde dag är det snabbaste jag kan göra.
   Men det gör mig väldigt glad att höra att jag är din nya favoritblogg!
   Ha en underbar och magisk dag! 🙂
   Kram! M.

 3. Vad häftigt, det där hade jag ingen aning om. Spännande. De där konstiga ljudet och så som folk hör idag kan ju dock vara så att de som vill locka till turistattraktionen, att det är de som sätter igång det.

  Men vilket annorlunda hus 😛

  • Hej Annie!
   Jo, det kan du ju tyvärr ha rätt i. Folk är ju väldigt fräcka på det sättet när de vill dra till sig besökare.
   Ja, det är verkligen ett helt otroligt hus! Fantastiskt vackert!

 4. Jag skulle vilja besöka det där huset, verkar spännande.
  Stackars henne, så många tragedier och ‘olyckor’ under ett enda liv.

  M.M

 5. Jisses vilket coolt hus! 😀 Det där skulle jag mer än gärna vilja besöka!

 6. Hallo Magic Girl!
  Grattis till en fin sida med mycket att läsa!
  Varma hälsningar från en som satt dig på listan!

 7. jag håller med dig låter väldigt sorligt och hemskt. Men huset ser coolt ut iallafall

 8. Hejsvej hoppas ellt e bra med dig:)! Är jätteintresserad av hemsökta hus och skulle själv vilja besöka ett (som levande då asså) 😛 Tycker åxå att hela denna historien du skrivit om påminner jättemycket om en film som gjordes för några år sen som hette Rose Red, du kanske sett den annars får du göra det:). Så den filmen kanske gjordes pga detta huset för det finns mycket likheter! Väldigt skumt med trapporna som leder till ingenstans… huh!! Ha en bra helg kramar!!

  • Hej Lollo!
   Har inte hört om den filmen men den verkar intressant. Ska kolla upp den. Det är ju alltid extra spännande när de bygger filmer på äkta historier.
   Ja, jag skulle också vilja besöka något känt hemsökt hus. Annars så har jag faktiskt bott i en hemsökt lägenhet en gång… 😮
   Att se Winchester huset i verkligheten vore jättehäftigt.
   Ha en bra helg du med!

   • Hej å va spännande att du bott i en hemsökt lägenhet de får du jättegärna berätta om, tycker som sagt det är jätteintressant!! Vi har en hemsökt gård här i vid Helsingborg som heter Rosendal som man hört mycket om!! Jag o en väninna har pratat om att de hade varit spännande att sticka dit en kväll o se vad det är som händer men sen vet man ändå inte om det är säkert eftersom det hänt saker där mot folk som kört dit men man är ändå jättenyfiken!!! Kramar

   • Hej igen Lollo!
    Vi bodde i en lägenhet fram tills jag var fyra år som hade ett rum som jag aldrig ville gå in i ensam. Några år senare så träffade min morbror en person som tydligen hade bott i det huset. Min morbror berättade då att hans syster hade bott där ett tag. Den där personen frågade vilken lägenhet och min morbror sa det. Då fick han veta att i den lägenhet vi bott i hade en person varit olyckligt kär i och gasat ihjäl sig inne i det rum jag aldrig vågade vara i! Det är så hemskt och när jag fick veta det så kände jag direkt att det var ju det jag känt av utan att förstå det. Sen vet jag ju inte om det faktiskt var hemsökt av han som bott där eller om jag bara kunde känna av det som hänt där.

    Läskigt med den hemsökta gården. Om ni sticker dit någon kväll så får du gärna berätta om ni upplever något. 🙂 Men var försiktiga!

    Kram! M.

 9. Är det detta hus som de har gjort dendära filmen på? The haunting in connecticut? ;o
  I alla fall lite spooky ;o 🙂

  Gillar din blogg, grymt kul att läsa, gillar själv övernaturliga saker och sånnt 🙂

  • Hej Julia!
   Nej, den filmen var byggd på upplevelser som familjen Sendeker upplevde i sitt hus i Southington i Connecticut på 1980-talet.
   Vet dock inte så mycket mer om det eftersom jag inte sett filmen själv. Kan du rekommendera den?
   Tack så mycket! Kul att du gillar min blogg och det övernaturliga!
   Ha det bra!

   • Okej, då vet jag, haha ja jag kan rekomendera den! Andra gången jag såg den med min kille så skrämde jag honom å han flög upp ur soffan, dock fick jag sota för de sen, men men ^^

    Varsågod, keep up the good work 😀

   • Hej Julia!
    Ja, men då ska jag se den! 🙂
    Gillar läskiga, övernaturliga filmer.

    Tack igen och ha det så bra! ^__^

 10. Hej!
  Intressant inlägg. Måste bara säga att jag älskar din blogg! Är verkligen jätteintressant att få läsa om sådana saker. Skulle inte du kunna uppdatera lite oftare bara :))
  Kram

  • Hej Lilly!
   Tack så mycket! Vad glad jag blir att höra det! Ja, visst är det övernaturliga fascinerande. 🙂
   Jag försöker uppdatera så ofta jag kan. Har varit extra seg de sista dagarna eftersom jag varit sjuk.
   Ha det bra! 🙂
   Kram!

 11. Ja sku så vila bo i det där huset, eller kanske inte just DET DÄR huset, men ett som ser likadant ut 🙂 Helt otroligt vackert…

  Alltså, om man tänker efter så är det ju inte helt omöjligt att andarna var arga på hennes man för vapnet han var upphovsman till…

  Jag håller med en annan här.. man lär sig alltid något nytt då man kikar in här 🙂

  VET DU VA:D
  Jag var in i en av de lokala bokhandlarna häromdagen och hittade en bok som jag bara MÅSTE köpa.. den handlar om spöken i vasa 😀 Vasa är staden där jag bor 🙂

  Kram

  • Hej Candymania!
   Förstår vad du menar. Det är fantastiskt vackert. Men man skulle inte känna sig så trygg…
   Jo, på sätt och vis känns det rimligt att andar skulle kunna dras till någon för en sån sak.

   Åh, vad härligt att du gjorde ett sånt bokfynd! Hoppas den är riktigt bra nu. 🙂

   Tack så mycket också! Roligt att du trivs när du tittar in här. 🙂

   Kram M.

 12. stackars kvinna som inte fick någon ro hon måste varit olycklig för att mista sina barn ock man hu så hemsk.

 13. hej miss.

  Väldigt intressant om det huset, vackert men säkert en aning dödligt med dom falldörrarna.

  undrar om du hört talas om biblioteket som ska befinna sig under sfinxen enligt… någon. vet inte så mycke om de men hade vart kul om du kunde utforska denna idén lite. kramar sebastian

  ps. ber om ursäkt om du redan skrivit om de men tänkte inte på att kolla innan ja gick in här. ska kolla nu.

  • Hej Sebastian!
   Ja, det är verkligen ett intressant hus!
   Jo, jag har hört det där om sfinxen och bibliotek under. Men jag har inte skrivit något om det. Ska göra det nu!
   Ha det bra!

 14. Hej! ja håller på med ett skol projekt om spöken och har verkligen fått massor me bra ”fakta” från din sida 🙂 själv vet jag inte riktigt vad jag tror om andar o spöken o.s.v men det är verkligen nåt som är spännande att forska om 🙂

  • Hej Lou!
   Kul att min blogg kunde hjälpa dig! Kul med ett projekt om spöken! Hoppas det går bra med det. 🙂
   Ja, det är verkligen spännande. Själv är jag övertygad om att spöken finns. ^_^

 15. Så coolt!! Ett hus jag skulle vilja besöka! Stackars kvinna dock som bara byggde och byggde 😦 hoppas att hon själv fick ro tillslut!

  Är ofta här inne och spanar, du skriver om så mycket intresant!!!

  • Hej Smurffamiljen!
   Tack så mycket! Roligt att du tittar in här och trivs! 🙂
   Ja, det är ett fantastiskt hus men med en sorglig historia.

 16. Jag har hört talas om detta konstiga hus tidigare, skulle gärna besöka det.

 17. Heej coolt hus. Jag skulle inte våga sova/bo/va där men ändå. 🙂

 18. Hej 🙂 jätte fin sida underbart bra.
  Skulle bara tillägga att om du inte visste det så har Stephen King gjort en skräck film baserad på det här huset :S
  The Making of Rose Red tror jag den hette 🙂

  Jag skulle aldrig för hela mitt hjärta och liv efter att ha sätt hans film vilja åka till det där huset.
  Iof var det 6 år sen jag såg filmen (jag var 11) haha så den kanske inte är så läskig nu 🙂

  • Nej bara Red Rose heter den tror jag hehe 🙂

   • Hej Frida!
    Tack så mycket! Det glädjer mig att höra att du gillar min sida. 🙂
    Red Rose filmen har jag faktiskt helt missat att höra om. Den måste jag absolut kolla in. Gillar läskiga filmer. ^_^

 19. Varför ska man ha ett hus för de döda jag tycker att det är lite wierd! Men jag skulle faktiskt vilja gå ditt någon gång:p

  • Hej thegirl!
   Ja, att gå dit vore grymt coolt. Tror att det är ännu häftigare i verkligheten än på bild. 🙂
   Ett hus åt det döda är väldigt konstigt. Men Sarah Pardee verkar ha varit en mycket speciell person också.

 20. Aaaa hon måste ha varit speciell på något sätt om man har byggt ett hus för de ”döda” ^.^

 21. Haha:P

 22. Jag tror att spökerna gillade huset.Det var stort och fint.Men jag undrar varför det var så mycket dörrar överallt…..

  • Hej Alicia!
   Ja, det är väldigt häftigt. Blir jag ett spöke kanske jag borde flytta dit? 🙂
   Mmm, dörrarna kanske leder över till andevärlden?

 23. Jag tycker denna blogg e grym Jag ska ju bli en spök jägare när jag blir stor som Ghost hunters men fan va grymt att lära sig mer om Spöken Jag har själv sett ett spöke på Kollo så Jag tror på spöken

 24. Jag skulle vilja åka dit ^_^
  Min kompis berättade att hennes mamma hade bott i ett sådant där gammalt hus och när hon var liten hade hon inte vågat gå in i ett rum på övervåningen. Hon gick aldrig in dit vad än hennes mamma (min kompis mormor) sa :S. Så fot hon gick förbi så hörde hon röster i huvudet som ropade på hjälp :O. När hon vart typ 15 började hon forska om huset och det visade sig att för länge sedan vart 3 personer mördade i det huset :O. En okänd man hade knivmördat en kvinna, hennes man och deras 7:åriga dotter. Mannen som gjorde det hittades aldrig och det är visst därför familjen går igen :S. Det var deras röster hon hörde… creepy!!!

  • Hej Julia!
   Jag med! 🙂
   Men vad läskigt med huset din kompis mamma bodde i! Fy, vad obehagligt! Men intressant att hon kände av det så stark redan innan hon visste om vad som hänt i huset.

 25. Om du inte sagt att det var byggt åt döda skulle jag antagligen ha trott att det rörde sig om ett gigantiskt lusthus. Skulle verkligen vilja besöka det, men tycker synd om Sarah 😦 Hon verkade ju inte ha gjort något fel, fast jag tror att husbygget gjorde henne lite gladare, på sitt sätt…

  • Hej Katharina!
   Ja, det är verkligen ett vackert hus.
   Tycker också synd om Sarah. Känns som att hon var en mycket förvirrad person med mycket ångest och sorg.
   Därför undrar jag hur man skulle känna sig om man gick runt i hennes hus nu. Finns säkert mycket negativ energi kvar där….

 26. oo ja! Jag skulle vilja besöka de!! Verkar som ett trevligt hus! Det var ju så fint också! Men jag borde kanske vänja mig, så jag besöker nog bara sandträsks sjukhus i början. De ska också vara hemsökt! Min mamma jobbar på en skola som var ett gammalt sjukhus. Sen var de nån som hade sagt ” Kom, ni som vill gå på spökvandring” Då följde mamma och några av hennes kollegor med. Då sa eleven ”hör ni ljudet av suckaande spöken?!” ” VI HÖR VI HÖR!!” skrev mammas kollegor ” JAG HÖR INTE! JAG HÖR INTE!” skrek sen mamma. ”ser ni? de är en människa med hästkropp?!” ”VI SER VI SER!!” skrev mammas kollegor. ”JAG SER INTE JAG SER INTE!” mamma e en värsta party pooper ^^,

  • Hej DragonFly!
   Ah, synd att din mamma inte kunde se eller höra spökena.
   Samtidigt kanske det var bra. Läskigt för henne att fortsätta jobba där ifall hon sett något.

 27. Jag har hört om huset tidigare, men jag fick ändå lära mig nya saker, t.ex. om trapporna som inte ledde någonstans. Tänk att bo där… 😮

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: