Vore det möjligt att resa tillbaka i tiden?

Tänk om man kunde åka tillbaka i tiden och ändra mindre bra val!
”Om jag hade låtit bli att ta den sista kakan hade inte Bosse blivit sur på mig, tänk om jag kunde åka tillbaka och ändra mig?” Okej, jag vet. Dåligt exempel…Det finns lite olika teorier och tankar om tidsresanden.
Jag tänkte gå igenom några av dem nu.

Ett känt problem med att åka tillbaka i tiden är farfarsparadoxen eller mormorsparadoxen.
Alltså, man åker tillbaka i tiden och råkar döda sin farfar innan han har gett upphov till ens pappa. Vilket leder till att du aldrig blev född och därför aldrig gjorde tidsresan.
Vad skulle hända om man gjorde detta?
Skulle man direkt efter att man dödat farfar upphöra att existera?
Poff, borta liksom…
En av de mest populära lösningarna på detta är att när du begick mordet så skulle det bildas ett parallellt universum eller en alternativ verklighet där du och din pappa aldrig föddes.

En liknande teori säger att universum inte har ett planerat tidsflöde.
Du skulle alltså kunna åka tillbaka i tiden och döda din farfar. Världen skulle då gå vidare utan dig. Inget skulle hända dig eftersom det inte finns några fysiska krafter som kan räkna ut vad som hände. Om du skulle åka fram i tiden skulle du finna en framtid utan dig. Du skulle plötsligt inte höra hemma i någon tid.
Inte så värst roligt.
Om du hamnar i denna situation och bestämmer dig för att lösa den genom att åka tillbaka i tiden till innan du dödade din farfar så skulle du stöta på dig själv.
En tredje teori säger att du inte skulle kunna döda din farfar hur mycket du än försökte (stackars farfar!) eftersom det förutbestämda ödet skulle hindra dig.


Man kan även tänka sig att om du gjorde en resa tillbaka i tiden så skulle du inte märka några skillnader när du återvände till din egen tid eftersom ditt ingrepp i tiden bekräftar den nuvarande verkligheten.
De vill säga att alla situationer är sin egen orsak.

Säg att man i framtiden skulle komma på ett sätt att resa i tiden.
Då skulle framtidsfolket åka tillbaka till oss nu 2009 och lära oss hur man reser i tiden. Vi skulle fråga framtidsfolket hur det kom på det och de skulle svara att människor hade kommit från framtiden och lärt dom det 2009.

Någonting som gör en helt snurrig eftersom man inte kan låta bli att undra var informationen kom från först. Svaret man då får är att det kom från det som åkte tillbaka till 2009. Det går alltså runt.
Men vad händer då om vi inte uppfyller kravet att när vi lever i framtiden att åka tillbaka till 2009 och berätta om tidsrestekniken?

Okej, nu är väl alla rätt förvirrade. Jag vet att jag är…

Vad tror ni om allt detta?

37 svar

 1. Jag tycker inte att man ska kunna resa tillbaka i tiden. Visst hade det varit skönt att ändra saker och ting och slippa en massa smärta. Men ändrade man saker och ting så skulle man som person ändras och kanske till och med ta bort saker man tycker om. Hade jag inte varit med om så mycket skit och vägarna har lett dit de gjort så kanske jag aldrig skulle ha träffat den underbaraste mannen, vara lyckligt förlovad och älskar mitt liv efter många års av smärta. På så sätt kan jag ta vara på dagen mer än vad jag annars skulle ha gjort.

 2. jag har hört om några som rest tillbaka i tiden , inte så att de var där, men att de såg den, typ när de föddes och sånt, kommer ihåg hur det kändes att lega i mammas mage typ. vet inte om ja tror på det eller ej men det verkar tufft! 😀

 3. Jag önskar att jag kunde men vet inte om jag skulle vilja inverka på tidens gång eller bara se hur det var. Skulle kunna resa tillbaka som osynlig och bara se hur det var.. ska bara komma på hur man blir osynlig ockå 🙂

  Ha en härlig påsk!

  Kramar

 4. typ ÖHHHH?? Det där var lite för snurrigt 🙂 Trevlig påsk!

 5. Det som har skett ska inte ändras för då ändras allt annat oftast till det negativa. Det finns en anledning till att saker sker lär av dina misstag och låt bli att göra om dom senare, det är trots allt misstagen man lär sig av och utvecklas.

 6. Oj, du tappade mig ett tag där. Men det vore ju rätt otroligt att kunna resa i tiden. Men samtidigt man lär sig ju av sina misstag och sen ska man nog inte kunna göra det…
  SV: Tackar 🙂

 7. Jag tror att det är omöjligt att åka tillbaka i tiden men jag skulle verkligen vilja det. Det finns mycket som jag vill ändra på och mycket som jag saknar.

 8. GLAD PÅSK på dig! Vi kanske ses på Blåkulla. 😉

 9. mjo iof, men en kille blev sjuk så ja fick hoppa in. behöver ändå extra pengar! 😀

 10. Intressanta tankegångar… Jag tror för min del att det INTE skulle vara så bra att resa fram och tillbaka i tiden – om vi KUNDE! Det skulle bli ett ”enormt kaos”, mycket VÄRRE än den kaotiska värld vi lever i nu.

  Förresten, var hittar du alla dina vackra bilder?

  Glad Påsk! Kram!/Rozie

 11. Tanken på tidsresor är fascinerande. Men ju mer man tänker, desto mer börjar det snurra i huvudet. Men det är inte konstigt att tidsresor är ett ämne som ofta dyker upp i litteratur och filmer.
  Och en Glad påsk till dig med!

 12. Jag träffade en man för ett halvår sedan som kände en kvinna (hon befann sig på samma ställe och han tyckte jag skulle prata med henne men jag gjorde aldrig det…) som hjälpte honom att åka tillbaka i tiden för att möta sig själv när han var med om en sjöolycka för cirka 40 år sedan. Han påstod att han träffat henne förrut och att han då gjort samma sak, fast då räddat sig själv från den hemska olyckan, och att det var därför han överlevde. Han sa att när olyckan hände, och han i princip dog, kände han hur han själv tog tag i hans händer i havet och drog upp honom. Han hade aldrig förstått vad som egentligen hände förrän han träffade den här kvinnan som fick honom att förstå att det var han själv som hjälpte honom, fast nu alltså 40 år senare. Och att han med hjälp av henne nu också kunde gå tillbaka i tiden, till den händelsen, och vara med om den igen för att förstå den. Ett slags parallellt universum med andra ord. Han berättade detta på engelska, och mannen som nu var runt 70 pratade väldigt snabbt så jag hängde inte med hela tiden. Men det var fantastiskt fascinerande. Sen vet jag inte om jag har förmågan att tro honom…

  • Jag såg detta inlägg nu, 5 år senare! Men jag vill gärna komma i kontakt med ”Trille” angående den här kvinnan som hjälpte mannen. Vet du, missmagicgirl, vem Trille kan vara och förmedla vidare kontakt?
   Tack!

 13. Glad påsk! Kika gärna in på min blogg

 14. Grym blogg!lägger till dig via bloglovin så jag hittar dig igen! 🙂
  tidsresor vore sjuk intressant,vilka saker man skulle kunna få se!

 15. Tidsresor är superspännande! Och snurrigt! 😉
  Jag skulle gärna kunna resa tillbaka i tiden, inte för att ändra på något utan för att få uppleva tider som vi nu endast kan ha teorier om hur det var, som t.ex. faronernas Egypten eller Gustaf III:s Sverige. 🙂
  Glad Påsk på dig!

 16. Riktig intressant blogginlägg det här, även om jag blev lite förvirrad. 😉
  Glad påsk!

 17. hehe svår fråga det där med hönan och ägget 😉 bra svar!

  jätteintressant inlägg! tidresor. kommer säkert bli möjliga i framtiden. parallella universum, tidzoner. vi vet ju inte vad som existerar utanför solsystemet..

  om man fick välja en resa..skulle jag vilja resa tillbaka till dinosauriernas tid. Titta på livs levande parasaurolophus och andra fina djur!

  häftigt!

  du då?

  =)
  GLAD PÅSK =)

 18. Njae, jag tror inte att det är möjligt att resa så och inte heller att det är bra… Tänker på en film jag sett, vad sjutton den nu hette… Kate&Leopold – den var bra! Och handlade just om det här.

  Glad Påsk vill jag önska dig.

  Påskkramar!

 19. Mkt intressant, och jodå, visst är jag förvirrad. Det är nog precis som de säger i filmerna..man ska inte leka med tiden.

 20. ( Det här kommer nog låta rörigt )
  Om jag skulle åka tillbaka i tiden tills min tex. farfar var liten för att se hur han bodde, hur han hade det osv. Skulle han vara där då? Jag tänker att han har ju växt sen då och borde vara större, men det verkar ju vara så att allting förbilr som det var. Då börjar jag också undra om man lever varje år hela livet. Om jag fortfarande lever som ettåring osv. För om man åker tillbaka i tiden så måste ju människorna då fortfarande leva, alla kan ju inte resa tillbaka dit och fortsätta sina liv då för att jag vill kika, betyder det att alla lever på olika årtionden eller årtal nu? att några fortfarande är på 1600-talet eller att några är på 2020 talet, och att vi faktiskt har stannat här, men ändå.. hänger med tiden.. ?

  Rörigt säkert..

 21. Rörigt…det får mig att tänka på pågående säsongen av LOST!
  Jag tror inte man kan…ännu…
  Skulle jag vilja? ja, jag skulle vilja ändra vissa saker jag gjort (o inte gjort) för livet hade varit bättre o annorlunda då än det är nu..

  hoppas allt är bra med dig Miss Magic 🙂

 22. det verkar coolt. men om du ändrade på någonting så kanske det aldrig varit så som det var idag?
  mvh han som älskar alkemi.

 23. Jag önskar att man kunde det.. =)
  Men egentligen så är det väl så kanske att vi lever ju nu, förut var förut, och det existerar inte längre. Så alltså skulle det ju inte gå att åka bakåt i tiden, för det finns ju bara nu? ^^

  • Hej Angelica!
   Intressant tankegång. Om det är så då finns det ju ingen dåtid att åka tillbaka till.
   Fast jag har alltid tänkt mig att allt händer parallellt typ. 😛

 24. Hmm… Jag skulle hellre vilja åka framåt i tiden…
  För då kan man ju ändra tiden innan… Men jag tror inte att tiden hinner med, för om jag skulle tappa min mammas favorit vas och ville ändra det så skulle jag backa i tiden och ändra att jag alldrig skulle rört vasen, sen så skulle jag åka tillbaka i min tid så skulle ju vasen stå kvar på samma plats, men det skulle gå för snabbt för vasen att flytta sig så då skulle den sprängas… Jag tror inte riktigt att tiden hinner med, inte ens ljuset i deta sammanhang… Men framåt i tiden skulle vara enu mer kompliserat…. Hmm

  glad påsk 🙂

  • Hej Jojo!
   Du har en poäng i dina tankegångar. Ja, det är kul att fundera över detta med tidsresande. Men man blir alltid lika snurrig. 😛
   Glad Påsk du med! (lite i efterskott) ^_^;;

 25. Om man skulle kunna åka bakåt i tiden så har jag kommit på en sak, liknande farfarsparadoxen. Om jag åker tillbaka i tiden för att fixa en grej som jag ångrar att jag gjorde och jag lyckas fixa det så har jag aldrig gjort det, alltså saken jag fixade, och då finns det ingen anledning för mig att åka tillbaka i tiden och fixa det och då åker jag inte tillbaka i tiden för att fixa det vilket resulterar i att jag gör det jag ångrar i alla fall.

  Men vore nice med tidsresor 🙂 Vill se dinosaurier 😀 och hur man byggde pyramiderna, vilket säkert aliens gjorde 😉

  • Hej Legenden!
   Ja, det är svårt det där med tidsresor för hur man en gör så blir det sådär. Kanske är det inte möjligt att åka och ändra något?
   ÅH! Dinosaurier vore coolt att se. (På tryggt avstånd) Pyramiderna vore spännande. Men helst vill jag till biblioteket i Alexandria. 🙂

 26. Intressant inlägg 🙂

  Men det verkliga problemet med tidsresor är nog att tid egentligen inte existerar. Eller, det där var skumt sagt. Men såhär; framtiden finns inte än, och man kan inte komma dit, eftersom du måste göra dina val innan du kan se dem. Dåtiden finns inte eftersom den redan existerat, och om man nu kunde åka tillbaka i den så skulle ju något förändras där – vilket inte går eftersom nutiden du lämnade inte kan upphöra att existera. Och nutiden, ja den finns inte heller, eftersom den hela tiden blir annorlunda.

  Så för att resa i tiden blir det första problemet; hur ska vi stoppa tiden? Och det är ju inte direkt ofarligt, för om tiden stannar, så stannar vi också, och ingen kan få tiden att röra sig igen… Så jag tror att det är bäst att helt enkelt strunta i tidsresor, och bara leva där man är 🙂 Fast man kan ju trösta sig med att man hela tiden färdas framåt. Alltså reser i tiden, på sitt sätt.

  • Hej Astrid!
   Intressanta funderingar! Håller med dig!
   Gillar att se det som att vi ständigt är på en tidresa framåt i tiden!. 🙂

  • Det där var väldigt smart tänkt! Håller helt med! Det borde ju vara omöjligt. Fast o andra sidan existerar ju andra tidräkningar på andra planeter i universum så om man ser det ur ett universiellt perspektiv skulle det kanske vara möjligt att lära sig bemästra tiden. Men det här förvirrar min hjärna något oerhört kan jag säga. Vi människor e nog för dumma helt enkelt för att komma på något så….avancerat. Fast man ska i för sig aldrig säga aldrig… 😉

  • håller med men har ändå en annan förklaring som jag snart ska skriva (Har försökt förklara nästan exakt detta för min lillebror)

 27. Intressanta spekulationer du för! Har inte tänkt så innan. Men jag tror/vet att det är bäst om vi aldrig uppfinner en tidsmaskin. Jag påstår inte att det är en omöjlig uppgift, men jag anser att vi människor är för ointelligenta för att någonsin kunna behärska en sådan. Tänk om den hamnar i fel händer! Det skulle kunna påverka hela världen och leda till massvis med ondska!

  Och vilka skulle då tillåtas använda en/ge order om hur den får användas? Barack Obama? Och om vi nu hade en, skulle vi då åka tillbaka i tiden och fixa tragedier såsom Hitlers utrotning av judarna eller tragedin på Utöja? Då skulle ju hela historian förändras, och ingen människa kan förutse vilka konsekvenserna då skulle bli…

 28. några något filosofiska spekulationer som är stulna från en bok: Det kanske skulle kunna finnas tidsresenärer mitt ibland oss (t.e.x Gwendylon Sheapherad / Montrose?) som reser med hjälp av en så kallad kronograf. de kan inte resa fram i tiden eftersom att den inte har existerat ännu. de kan inte heller resa inom sin egen livstid. (för mer info läs de tre böckerna safirröd, safirblå och smaragdgrön, som förövrigt är mina favoriter näst efter Harry potter

 29. Klart det är möjligt att resa i tiden. Det som är omöjligt är det vi inte kan fantisera om…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: